Blog Fitnessmama.ro

Cum și de ce trebuie să alegi un îndulcitor natural și sănătos?

Să pornim de la aceea că doza zilnică recomandată de zahăr este de 50 de grame pe zi. În acest caz de ce trebuie să consumi zahărul în exces și să-ți dăunezi atât aspectului fizic, cât și organelor interne? Organismul tău nu are nevoie de mult zahăr, mai mult decât atât, el îți va fi recunoscător dacă vei înlocui zahărul în favoarea unui îndulcitor natural și sănătos.

Cunoaștem bine că excesul de zahăr poate duce la consecințe nocive și să contribuie la diverse boli, precum:

  • Diabetul zaharat
  • Hipertensiunea
  • Carii dentare
  • Obezitatea
  • Probleme cardiace
  • Cancerul

Și aceasta nu e pe departe o listă completă a afecțiunilor provocate de consumul excesiv de zahăr. Începe azi să folosești un îndulcitor natural, pe placul tău, pentru un regim alimentar mai echilibrat și sănătos.

Ce este zahărul și unde acesta se ascunde?

Zahărul este un aliment care provine din trestia de zahăr, sau din sfecla de zahăr, are un conținut înalt de zaharoză și este foarte caloric (aproape 400 de calorii pentru 100 grame).

Astăzi zahărul este folosit în multe alimente pe care le consumăm zilnic, el poate fi prezent nu doar în ciocolată, biscuiți, sau prăjituri, dar și în pâine, supe, conserve, fast-food-uri, sucuri, fiind folosit în supradoză chiar și în ketchup-uri. Producătorii deseori ascund zahărul sub denumirile:

  • Fructoză
  • Maltoză
  • Sucuri concentrate
  • Dextroză
  • Galactoză
  • Sirop de porumb

Alegerea în favoarea unui îndulcitor natural te va ajuta nu numai să arăți mai bine, dar să și te simți cu mult mai sănătoasă.

Ce spun medicii și nutriționiștii

Medicii avertizează că, consumul în exces al zahărului aduce adesea la apariția unui șir de boli, acestea deseori fiind reversibile. În urma anumitor cercetări medicale s-a demonstrat că regimul alimentar bogat în multe zaharuri, sau în alimente cu un indice glicemic crescut, provoacă depresie, dependență și dăunează stării de spirit.

Nutriționiștii afirmă că zahărul, pe lângă faptul că îți induce o stare falsă de bine, nu este favorabil pentru sănătate. Abuzul zahărului, precum și a îndulcitorilor care ajung printr-o cale nenaturală în alimente, cauzează îmbătrânire rapidă, creștere în greutate, îngrășarea și îmbolnăvirea ficatului. Deși, nu poți exclude definitiv zahărul din meniul tău de alimentație, îl poți înlocui. Nutriționiștii recomandă să alegi din varietatea îndulcitorilor naturali și sănătoși.

E timpul să spui „Adio” zahărului în favoarea îndulcitorilor naturali!

Te încurajez să iei în calcul produsele din lista de TOP-5 ai principalilor îndulcitori sănătoși.

1. Miere de albine

Mierea de albine este probabil unul dintre cei mai cunoscuți și accesibili îndulcitori naturali. Este consumată milenii la rând, în mierea aurie de albine găsim nu numai mineralele, cum ar fi: calciul, zincul, fierul și fosforul, dar și o varietate largă de vitamine și antioxidanți. Este un substitut formidabil pentru zahăr.

Important: Nu folosi mierea de albine la temperaturi înalte, poate deveni toxică. Nu cumpăra miere de albine foarte ieftină, de comerț, aceasta este foarte procesată și lipsită de substanțe nutritive. Fii atent cu copiii mici, mierea de albine în doze mari poate afecta sănătatea lor.

2. Nectar de agave

Acest nectar natural și delicios este un îndulcitor foarte sănătos, dar și foarte dulce.El este mai puțin caloric, însă cu aproape 60% este mai dulce decât zahărul simplu (310 de calorii pentru 100 grame). Plusul acestui îndulcitor natural este că dacă te decizi să-l folosești, îl vei folosi în cantități foarte mici pentru a obține rezultatul dorit. Nectarul de agave este ideal pentru a fi folosit în salate, smoothie-uri, diverse deserturi și băuturi.

Important: Nu exagera cu nectarul de agave, el conține un procent înalt de fructoză, în jur de 90%. Consumul în exces al acestui produs poate duce la rezistență la insulină și apariția diabetul zaharat.

3. Sirop de arțar

Siropul plăcut de arțar reamintește gustul zahărului, gustul cu care noi ne-am obișnuit din copilărie, însă el este cu mult mai benefic și mai sănătos. Acest sirop este un izvor minunat de minerale: potasiu, calciu, mangan și zinc, având un procent mic de calorii (260 de calorii pentru 100 grame). Siropul de arțar se potrivește ideal pentru a fi folosit în copturi, el rezistă foarte bine la temperaturi înalte. Când mergi să alegi un sirop natural de arțar, ține minte, cel de culoare mai întunecată conține o varietate mai bogată de antioxidanți.

Important: Nu cumpăra sirop de arțar aromat mai ieftin, citește atent eticheta, acest produs poate conține doar 4%, și chiar mai puțin, de sirop natural de arțar, având în compoziția sa doar zahăr, sirop de fructoză și îndulcitori artificiali.

4. Sirop de stevie

Acesta este un îndulcitor natural sută la sută, este foarte bogat în fibre având un compus impresionant de Vitamine: A, C, E, K, și minerale, printre care se enumeră: zincul, calciul, magneziul și potasiul. El este rezistent la temperaturi înalte, de aceea poate fi ușor adăugat în componența prăjiturilor.

Important: Acest îndulcitor este cu mult mai dulce decât zahărul având un gust foarte intens. Din acest motiv, se recomandă, la început să faci mici probe de apreciere a nivelului gustului de dulce, în special dacă îl adaugi în prăjiturile sau copturile gătite acasă.

5. Melasa

Anume Melasa se consideră unul dintre produsele care intră în topul celor mai folositori îndulcitori naturali. Aceasta datorită conținutului bogat în așa Vitamine și minerale precum: B6, A, magneziu, potasiu, diverși antioxidanți și cel mai important, și al conținutului înalt de fier. Doar o linguriță de melasă conține 15% din porția recomandată de fier pe zi. Acest îndulcitor sănătos poate fi ușor folosit cât pentru patiserie și băutură, atât și pentru marinare.

Important: Nu se potrivește fiecărui, având un gust particular. Nu prea se potrivește și pentru terciuri, cereale, sau tartine dulci.

Un îndulcitor sănătos și natural este o alegere perfectă pentru a înlocui zahărul, de care avem nevoie în regimul alimentar de zi cu zi. Cel mai important beneficiu este componența lor non-toxică, în comparație cu zahărul care poate afecta ireversibil organele și creierul.

Nu uita, pe lângă faptul că îndulcitorii naturali sunt extrem de benefici, ei oarecum au un număr ridicat de calorii. Orice produs din lista prezentată trebuie consumat fără exagerări și balansat.

Succes în alegere!