Blog Fitnessmama.ro

Dieta după sărbători și ce să mâncăm îndată după… Paște?

Subiectul cu privire la dieta după sărbători este cât se poate de actual, dat fiind că în scurt timp vom sărbători Paștele. Te invităm să fii cu un pas înainte și să te gândești de pe acum pentru ce regim alimentar după sărbători urmează să optezi. Trebuie să înțelegem de pe acum că vor urma bucate multe și gustoase, multe ouă, carne etc. în porții duble sau triple, dar și multe invitații de a merge în ospeție, unde refuzul de a gusta din bucatele gospodinei nu va fi acceptat. Iar dacă mai punem de-asupra și postul mare pe care multe dintre noi îl vor respecta, atunci probabilitatea de a mânca prea mult și de a șoca organismul îndată după ce se va încheia postul crește considerabil. Iar dacă mai luăm în calcul și vara care e la 5 minute distanță după sărbătorile pascale, atunci necesitatea de a descoperi o dietă minune, care să vină cu rezultate vizibile – devine una stringentă!

Ce facem în această situație? Optăm sau nu pentru o detoxifiere după sărbători? Descoperă în articolul de mai jos câteva sfaturi, astfel încât să nu te simți vinovată dacă ai mâncat mai mult decât de obicei.

Ce alimentație după sărbători alegem?

În primul rând e musai să înțelegem că nu trebuie să înfometăm exact după ce trec sărbătorile. Da, vom mânca de toate, va crește tentația să gustăm din cât mai multe bucate. Dar acest lucru nu presupune ca îndată după ce perioada sărbătorilor se va încheia, noi să ținem o dietă drastică. Nutriționiștii recomandă câteva lucruri simple:

    • Bea cât mai multă apă. Iar pentru diversificare – consumă și ceaiuri de plante, limonade.
    • Optează pentru mic dejunuri sănătoase și ușoare. Vezi un exemplu mai jos:
   • Cina trebuie să fie cu cel puțin 2 ore înainte de culcare.
   • Include în regimul tău alimentar cât mai multe legume și fructe.
   • Respectă cele 3 mese importante pe zi, dar și gustările dintre ele. Gustările neapărat să fie sănătoase.
   • Exclude băuturile dulci și carbogazoase, la fel ca și băuturile alcoolice.
   • Limitează la maxim consumul de dulciuri.
   • Mâncarea după sărbători trebuie să fie echilibrată și diversificată.

 • Cum trebuie să fie dieta după sărbători?

  Este foarte important să înțelegem că ceea ce mâncam după sărbători ne poate salva de kg și cm în plus sau din contra le poate adăuga. Așadar, asigură-te că dieta după sărbători cuprinde cât mai mulți macronutrienți. Consumă cât mai multă carne albă – pui, curcan, pește, fructe de mare. Optează pentru lactate degresate, legume, ciuperci, ouă. Elimină, măcar temporar, grăsimile saturate, gen șuncă, unt, smântână, mezeluri. Înlocuiește carbohidrații intens prelucrați cu carbohidrați procesați (pâine inegrală, paste integrale). Tot aici, nutriționiștii recomandă ca proporțiile din dieta după sărbătorile pascale să fie după cum urmează: proteine – 10%, carbohidrați – 60%, lipide – 30%, iar treptat – să schimbăm balanța în favoarea proteinelor.

  Cu toate acestea, dieta după sărbători aleasă corect nu va rezolva problema în întregime!

  Odată ce cu dieta după sărbători ne-am lămurit puțin, trecem la următorul aspect, la fel de important. Mai este nevoie și de un mic efort din partea ta. Acest lucru presupune practicarea sportului și efectuarea unui complex de exerciții fizice. De ce? Pentru că sărbătorile se asociază de cele mai multe ori cu sedentarismul. Iar acesta este foarte bun aliat cu acumularea de grăsimi și stă prost la capitolul arderii caloriilor. Iar noi exact de asta vom avea nevoie după sărbători. O fi carnea de miel și cozonacul consumate la orice oră a zilei – extrem de delicioase, dar ne vor costa scump în materie de siluetă. Așadar, planifică-ți ziua astfel încât să te bucuri de cât mai multfite plimbări în aer liber. La fel, asigură-te de pe acum că ai un abonament la sală sau că vei avea la îndemână un program prin care vei putea topi grăsimile acasă. Urmărește mai jos cât de ușor și eficient poate fi acesta. Sau poți oricând alege din câteva programe diverse pe care ți le oferă Fitness Mama. De exemplu – Silueta Amazoanei, pentru că exact asta vom urmări după ce vor trece sărbătorile!

  Ți-a fost util acest articol? Distibuie-l mai departe ca să se pregătească și prietenele tale de sărbătorile care urmează!