Blog Fitnessmama.ro

Calorii: A număra sau a nu număra? Hai să vedem argumentele

Care este cel mai bun mod de a controla alimentația, numărând caloriile sau căutând alte metode pentru a slăbi?  Poate chiar fiecare femeie s-a confruntat cu această alegere. Fiecare metodă are avantajele și dezavantajele sale. Vei afla în acest articol dacă este posibil să slăbești fără a număra caloriile, care sunt avantajele și dezavantajele acestor metode și dacă trebuie neapărat să le excludem din viața noastră.

 

Trebuie să numărăm caloriile?

Fiecare femeie care vrea să slăbească știe că numărarea caloriilor este importantă la începutul regimului. Cineva a încercat și a slăbit cu succes. Dar întotdeauna vor exista oameni care vor spune: „Această metodă nu este pentru mine”. În prima fază când decideți să slăbiți este important să știți de câte calorii aveți nevoie, așa puteți vedea cum reacționează organismul și cum se modifică. O să explicăm mai jos care sunt avantajele și dezavantajele acestei metode și vom veni cu un principiu care o să vă ajute pe viitor.

Argumentele pro

  1. Transparență. Numărarea caloriilor contribuie la o mai bună înțelegere și vizibilitate a valorii nutritive a alimentelor.
  2. Demontarea miturilor alimentare. Prin numărarea caloriilor, eliminăm concepții eronate precum „dacă mănânc această bucată, nu se va întâmpla nimic” sau „sunt doar hormoni de vină pentru creșterea în greutate”. Această abordare ne permite să vedem clar legătura dintre consumul nostru alimentar și efectele acestuia asupra greutății.
  3. Învățăm despre valoarea nutrițională a alimentelor. Numărarea caloriilor ajută la dezvoltarea unei abilități de a estima rapid mărimea porțiilor și conținutul caloric al alimentelor. Acest lucru facilitează luarea deciziilor alimentare informate și contribuie la menținerea unui echilibru nutrițional.
  4. Rezultate vizibile. Cu o aplicare consecventă și corectă a numărării caloriilor, se pot observa rezultate rapide, fie că este vorba de scăderea în greutate sau de îmbunătățirea stării de sănătate.

calorii

Argumentele contra

  1. Trebuie mereu să duci.o evidență. Unul dintre principalele dezavantaje ale numărării caloriilor este necesitatea de a cântări fiecare porție și chiar fiecare mușcătură. Aceasta poate fi o activitate care te consumă prea mult uneori.
  2. Nu poți mânca ceva fără ca să cântărești.  Numărarea caloriilor limitează capacitatea de a mânca spontan. Orice aliment consumat trebuie cântărit și înregistrat, ceea ce poate fi și inconfortabil, mai ales în situații în care sunteți în deplasare.
  3. Frustrarea când nu poți respecta norma. Numărarea caloriilor poate aduce frustrare și vinovăție atunci când nu reușești să te încadrezi în limita calorică zilnică.
  4. Stres. Pentru a număra caloriile în mod eficient, este necesară nu doar disciplina și voința puternică, ci și capacitatea de a gestiona stresul. Conștientizarea cantității reale de alimente consumate poate fi un șoc și poate duce la scăderea moralului, făcând procesul și mai dificil.
  5. Plictiseală. Pe termen lung, numărarea caloriilor poate deveni monotonă și plictisitoare. Rutina zilnică de a cântări și înregistra fiecare aliment consumat poate reduce plăcerea de a mânca și poate transforma alimentația într-o sarcină neplăcută, în loc de a fi o experiență plăcută.

 

Principiul farfuriei sănătoase

Deși încă nu există un răspuns clar dacă trebuie sau nu trebuie să calculăm caloriile, în Fitness Mama punem accent pe un principiu care ajută toate fetele – Principiul farfuriei sănătoase. Haideți să vedem în ce constă:

Așadar, alegem o farfurie cu diametru de 22-24 cm și construim mesele în felul următor:

Mic Dejun

Divizăm această farfurie vizual în 3 părți egale.

• 1/3 din farfurie trebuie să fie surse de proteină

• 1/3 din farfurie – legume

• din 1/3 rămasă divizăm încă în două părți (adică 1/6 și 1/6) – aceste părți trebuie să fie – 1/6 – grăsimi sănătoase și 1/6 revine carbohidraților

Cum să utilizezi aceste recomandări și să-ți construiești un meniu?

De exemplu, un mic dejun poate conține:

– 2 ouă mari fierte, castraveți, morcov și ardei feliați pai și terci de ovăz pe bază de lapte de migdale cu 2-3 căpșuni feliate
– sau puteți face 2 ouă moi, lua o felie de pâine integrală, o ungeți cu avocado pisat stropit cu sos de lămâie, punem peste o frunză de salată și castravete feliat și deasupra două ouă fierte moi.

Prânz

Divizăm această farfurie vizual în 3 părți egale.

• 1/3 din farfurie trebuie să fie surse de proteină

• 1/3 din farfurie – legume

• din 1/3 rămasă divizăm încă în două părți (adică 1/6 și 1/6) – aceste părți trebuie să fie – 1/6 – grăsimi sănătoase și 1/6 revine carbohidraților

La prânz:

– pește copt cu orez integral fiert cu o salată de legume permise, stropită cu ulei de măsline și presărată cu semințe de floarea soarelui.
– Sau puteți lua piept de pui copt, legume pe aburi sau coapte (broccoli, conopidă, dovlecel stropite cu ulei de măsline și presărate cu semințe de susan) cu hrișcă fiartă.

Cină

Divizăm această farfurie vizual în 3 părți egale.

• 1/3 din farfurie trebuie să fie surse de proteină

• 1/3 din farfurie – legume

• din 1/3 rămasă divizăm încă în două părți (adică 1/6 și 1/6) – aceste părți trebuie să fie – 1/6 – grăsimi sănătoase și 1/6 revine carbohidraților

Iar cina poate arăta așa:

– piept de pui copt cu o porție bună de salată cu legumele din listă, stropită cu ulei de măsline și presărată cu semințe de in, susan, floarea soarelui sau dovleac.
– Sau poate fi pește copt cu legume pe aburi și o porție mică de salată stropită cu ulei de măsline și presărată cu nuci.

Sperăm că te-am ajutat să înțelegi cum ar trebui să arate o farfurie completă și cât de ușor poți pune în practică aceste recomandări de la nutriționistul nostru.

În următorul articol vom vorbi despre lipide, fii pe fază să nu ratezi această informație prețioasă.