Blog Fitnessmama.ro

Dieta Atkins – o dietă perfectă pentru orice femeie!

Dieta Atkins este o dietă care și-a atins apogeul în secolul XXI-lea. Aceasta a fost creată în anul 1972 de către medicul cardiolog Robert Atkins și a reprezentat o revoluție pentru acea perioadă. La începutul anilor 2000, dieta atkins originală a făcut furori în rândul starurilor de la Hollywood.  Atkins dieta a fost folosită de Jennifer Aniston, Geri Halliwell, Demi Moor, Catherine Zeta-Jones. Dieta doctorului Atkins se bazează pe alimentația de bază de proteine și grăsimi, cu un nivel minim de carbohidrați. 

Etapele dietei atkins

Dieta atkins este împărțită în 4 etape extrem de importante. Pe toată durata dietei, trebuie să beți aproximativ 1,5 litri de apă și să faceți cel puțin 30 de minute de sport pe zi. Haideți să vedem care sunt aceste etape și cum se diferențiază între ele. 

Combinații alimente care slăbescEtapa 1 – Inducția 

Este prima fază și practic cea mai dură din toată dieta. Durează 14 zile și constă în reducerea carbohidraților, aici vei avea voie să consumi doar 20 de grame pe zi de anumite legume. Cu toate acestea, vei putea consuma proteină din carne de pui sau vită, pește, ouă, unt, ulei vegetal. În aceste 2 săptămâni a dietei atkins, meniul va fi alcătuit în mare parte din carne și cu 2-3 linguri de salată. 

Etapa 2 – Slăbire constantă

Aceasta este etapa la care deja primești satisfacție. Aici vei putea crește cantitatea de carbohidrați de la 20 de grame la 25, adică cu 5 grame mai mult. Adică, pe lângă carnea pe care o consumi, poți mări cantitatea de salată, însă sursa vegetală să rămână aceeași. 

Ritmul mediu de slăbire este de 1 kg pe săptămână, respectiv procesul este unul îndelungat, însă rezultatele se vor vedea. Exerciții pentru slăbit burtă și șolduri

Etapa 3 – Echilibrare

Este una dintre etapele cele mai importante a dietei atkins. După ce ai slăbit deja atât cât ți-ai dorit, trebuie să începi procesul de menținere. Organismul tău are nevoie de timp pentru a se obișnui cu această greutate. Chiar dacă ai slăbit atât cât ți-ai dorit, nu trebuie să te oprești după etapa doi, pentru că te poți îngrășa la loc și poți suferi din această cauză. 

În etapa 3 vei crește și cantitatea de carbohidrați cu 5 grame în fiecare săptămână. Adică, cantitatea de salată se va mări cu 2-3 linguri. Trebuie mereu să-ți monitorizezi greutatea, pentru că aceasta trebuie să stagneze. În cazul în care te îngrași la loc, te întorci la cantitatea de carbohidrați din săptămâna precedentă și rămâi acolo pentru încă 3 săptămâni. Etapa 3 se încheie când timp de 3 săptămâni greutatea ta a rămas aceeași. 

Etapa 4 – Menținerea 

Etapa 4 este legată de etapa precedentă. Aici vei continua treptat să crești cantitatea de carbohidrați până la cel mult 80 de grame pe zi. În cazu în care observi că îți păstrezi greutatea, atunci 80 de grame de carbohidrați sunt perfecți pentru tine.

Alimente permise în dieta atkins 

  • Carne: carne de vită, carne de porc, carne de miel, carne de pui, șuncă slabă, bacon
  • Pește și fructe de mare: somon, păstrăv, sardine, etc.
  • Ouă: de țară sau ecologice
  • Legume slabe în carbohidrați: spanacul, conopida, varza de Bruxelles , castraveții, roșiile, ardeii, broccoli, dovleceii, ardeii grasi, jalapenos, salata verde , sparanghelul, morcovii, vinetele.
  • Lactate: unt, brânză, smântână, iaurt, lapte
  • Nuci și semințe: migdale, nuci de macadamia, nuci, semințe de floarea soarelui
  • Grăsimi sănătoase: ulei de măsline extra virgin, ulei de cocos, avocado și ulei de avocado