Blog Fitnessmama.ro

Alimente interzise în alăptare

În timpul sarcinii și alăptării, alimentația mamei este esențială. Trebuie să îndeplinești nu numai nevoile tale, dar și pe cele ale bebelușului. Pe măsură ce ieși din cele nouă luni de sarcină, unde ți s-a interzis multe alimente, te poți întreba ce poți mânca în timpul alăptării, fără a afecta sănătatea bebelușului tău.

Studiile pe această temă sunt rareori clar concludente. Dar putem spune că nu există alimente interzise în alăptare, ​​ci mai degrabă „alimente de evitat”, pe care le vom enumera în acest articol.

O alimentație bună în timpul alăptării înseamnă lapte matern bun

Este foarte important să ai o alimentație sănătoasă și variată în timpul alăptării pentru a obține lapte matern bun pentru bebeluș dar și pentru a rămâne în formă.

Regimul alimentar al unei mame influențează compoziția laptelui pentru bebelușul ei. Prin urmare, este necesar să ai grijă de acesta și să te asiguri că este echilibrat, bogat în vitamine și substanțe nutritive.

Poți adăuga două gustări la regimul zilnic obișnuit pentru aceasta. Acum nu este momentul să ții dietă! Vezi aici o recetă pentru un mic dejun sănătos și gustos. De asemenea, nu uita să te hidratezi bine.

Lactatele în timpul alăptării

Majoritatea mamelor pot consuma produse lactate fără griji sau efecte nedorite asupra bebelușului.

La unii bebeluși, însă, produsele lactate pot provoca colici, din cauza unei intoleranțe la proteinele din laptele de vacă. Pentru că sistemul lor digestiv este încă imatur.

Alți copii pot fi alergici la proteinele din laptele de vacă. Acest lucru duce adesea la o regurgitare severă a copilului. Dacă bănuiești această alergie, discută cu medicul pediatru, sau te poți adresa unui nutriționist bun care te va ajuta cu un regim alimentar echilibrat potrivit pentru tine.

Peștele în timpul alăptării

Acordă atenție consumului de pește. Alege din speciile cele mai mici posibile (sardine, hamsii, macrou,etc.).

Cu cât sunt mai mari speciile de pește, cu atât conțin mai mult mercur, care poate fi găsit apoi în laptele matern al bebelușului.

Limitează-te la cel mult o dată pe săptămână pentru pești mari, cum ar fi tonul, bibanul de mare sau peștele-spadă.

Cofeina în timpul alăptării

În timpul sarcinii, nu este recomandat să bei cafea deoarece cofeina se transmite bebelușului prin placentă.

În timpul alăptării, cofeina poate fi dăunătoare și pentru tine și pentru bebeluș, deoarece trece în laptele matern. Efectele asupra bebelușului pot fi diverse: dificultăți de adormire, reflux, colici sau neliniște anormală.

Prin urmare, este mai bine să limitezi sau chiar să eviți consumul de cafea și toate celelalte băuturi care conțin cofeină (ceai, băuturi răcoritoare etc.) pe toată durata alăptării.

Alcoolul în timpul alăptării

Multe studii arată pericolele alcoolului în timpul sarcinii, în special asupra dezvoltării copilului.

Rezultatele studiilor privind alăptarea sunt mai puțin evidente. Cu toate acestea, ca măsură de precauție pentru sănătatea bebelușului, cel mai bine este să eviți alcoolul în timpul alăptării, deoarece acesta trece în laptele matern al bebelușului.

Alimente care încetinesc producția de lapte matern

Există alimente despre care se știe că au efecte anti-galactogene (adică încetinesc producția de lapte matern) de aceea ele pot fi considerate drept alimente interzise în alăptare:

– salvia

– pătrunjelul

– măcrișul

– menta

– anghinarele

Concluzie

Spre deosebire de sarcină în care nu ai putut mânca tot ce ți-ai dorit, nu există cu adevărat alimente care să fie strict interzise în timpul alăptării, ci alimente sau produse de evitat pentru sănătatea mamei și a bebelușului!

Ca și în timpul sarcinii, nu ezita să consulți un profesionist din domeniul sănătății sau un nutriționist ori de câte ori ai nelămuriri sau ai nevoie de sfaturi specifice. Vei fi mai senină și vei putea să te bucuri mai bine de alăptarea ta și, mai presus de toate, de bebelușul tău!

Dacă acest articol ți-a fost de ajutor îl poți distribui ca să-l citească și prietenele tale!