Blog Fitnessmama.ro

Care este ritmul cardiac normal?

Inima este unul dintre cei mai importanți mușchi din corpul nostru și, ca toți mușchii, poate fi necesar un anumit nivel de exercițiu pentru a-l menține sănătos. Măsurarea ritmului cardiac normal (în repaus și în timpul unui antrenament) este o modalitate bună de a evalua starea de sănătate a inimii, dar și de a avea grijă de ea, stimulând-o eficient. Deci, care este ritmul cardiac normal pentru o femeie și pentru un bărbat? Cum se măsoară? Citește mai departe pentru a afla mai multe.

Care este ritmul cardiac normal pentru un bărbat și pentru o femeie?

În stare de repaus

Nu este vorba despre a răspunde la întrebarea „care este ritmul cardiac normal?”, ci despre măsurarea ritmului cardiac pentru a verifica dacă este normal.

Frecvența cardiacă normală (vârstnici și adulți) este în general între 60 și 100 de bătăi pe minut (BPM).

Acesta variază în funcție de activitatea fizică și de stilul de viață al unei persoane: ritmul cardiac normal la persoanele care depun mult efort fizic, cum ar fi sportivii, ar putea fi chiar puțin mai mic.

În activitate

Este mai dificil să-ți determini ritmul cardiac normal atunci când faci mișcare, deoarece vârsta, stilul de viață și tipul de exercițiu efectuat pot avea un impact. Pentru a-ți face o idee mai bună, ia în considerare următoarele:

  • Ritmul cardiac maxim pentru vârsta ta, pentru a măsura ritmul cardiac atunci când atinge cele mai mari cerințe.
  • Ritmul cardiac normal pentru vârsta ta, pentru a calcula intervalul în care BPM ar trebui să fie ideal.

Cum să măsori ritmul cardiac maxim și cel normal

Poți calcula ritmul cardiac maxim scăzând vârsta ta din 220.

De exemplu, dacă ai 50 de ani, calculul va fi după cum urmează:

220 – 50 = 170 bătăi pe minut (BPM)

Folosind acest rezultat, este posibil să setezi un nivel normal pentru ritmul cardiac multiplicând cu 50% și 70%. Astfel, pentru un adult în vârstă de 50 de ani, calculul va fi:

170 x 50% = 85 BPM

170 x 70% = 119 BPM

Cum să măsori ritmul cardiac normal

Dacă ai 50 de ani, ritmul cardiac normal va fi între 85 și 119 BPM.

Există trei moduri în care îți poți lua pulsul pentru a-ți măsura ritmul cardiac:

  1. Pe încheietura mâinii. Așează trei degete pe încheietura întinsă a celeilalte mâini, între tendonul degetului mare și marginea osului încheieturii. Apoi, numără bătăiile timp de 30 de secunde, apoi înmulțește acest număr cu două pentru a stabili ritmul cardiac în BPM.
  2. În jurul gâtului tău. Așează două degete pe gât, ușor la dreapta sau la stânga gâtului. Setează temporizatorul și numără ca înainte.
  3. Cu un monitor de ritm cardiac. Sunt disponibile în farmacii.

Poți calcula ritmul cardiac de mai multe ori, adăugând rezultatele împreună, apoi împărțindu-le la numărul de ori pe care le-ai măsurat.

Orice metodă utilizezi:

Măsoară-ți pulsul când te trezești pentru a calcula ritmul cardiac în repaus.

Repetă după ce faci cel puțin zece minute de exercițiu fizic (deoarece ritmul cardiac și respirația ta va crește) pentru a măsura ritmul cardiac maxim, atunci îl poți compara cu rata normală.

Cum să menții un ritm cardiac normal

Activitatea fizică este un factor cheie: se recomandă să efectuezi cel puțin 150 de minute de exerciții fizice moderate în fiecare săptămână, cum ar fi mersul pe jos, alergatul, mersul cu bicicleta sau dansul.

Încearcă să vorbești când faci mișcare. Dacă te simți fierbinte și ai respirație scurtă, dar poți continua o conversație, activitatea va oferi inimii un antrenament suficient.

Dacă ai boli de inimă, adresează-te medicului tău pentru a-ți calcula ritmul cardiac normal și pentru a găsi tipul de activitate fizică potrivită pentru tine.

Alte lucruri de luat în considerare

Să ai grijă de inimă nu înseamnă doar scăderea nivelului de trigliceride. Este important să ai un regim alimentar echilibrat, un nivel normal de colesterol și să respecți câteva reguli pentru un stil de viață sănătos. Vezi aici ce exerciții poți face acasă.

Dacă ți-a fost de folos acest articol distribuie și pentru prietenii tăi!