Blog Fitnessmama.ro

Cartofii. Tipuri de cartofi și beneficii

Cartoful este o legumă cu un conținut bogat în nutrienți și este una dintre cele mai cunoscute legume de pe glob. Cartoful ocupă locul 4 după popularitate, fiind întrecut de orez, grâu și porumb.  Astăzi sunt cunoscute câteva sute de soiuri de cartofi. Ele variază ca mărime, formă, culoare, miros și conținut de amidon.

 

În scopuri comerciale, cartoful este cultivat în Rusia, Polonia, India, China, SUA și multe alte țări. Astfel încât cu siguranță am mâncat măcar o dată această legumă și știm ce gust are sau în ce preparate se întâlnește cel mai des. 

 

Cu toate acestea, foarte mulți dintre noi încă se întreabă ce beneficii are cartoful, câte soiuri există și care este cel mai bun pentru consum sau chiar în ce domenii mai poate fi folosit cartoful. Astăzi am decis să vorbim mai amănunțit despre această legumă și te invităm să citești informația de mai jos.

Tipuri de cartofi

 

Atunci când dorim să cumpărăm cartofi este recomandat să alegi în funcție de mâncarea pe care dorim să o preparăm. Poate că vă întrebați de ce trebuie să faceți asta sau cartoful nu e tot cartof? Păi iată că aici intervine un detaliu foarte important. 

 

Specialiștii ne vorbesc despre mai multe tipuri de cartofi. De exemplu, soiurile bogate în amidon sunt considerate ideale pentru piureul de cartofi. Astfel de tuberculi sunt fierți rapid, transformându-se într-un piure moale. Pentru supe, este important să alegeți cartofi din soiuri cu un conținut scăzut de amidon. Nu se vor găti prea mult și nu vor strica aspectul și gustul supei. Dacă intenționați să gătiți cartofi prăjiți, atunci toată atenția este asupra soiurilor în care amidonul nu se descompune în zahăr, astfel încât cartoful finit să-și păstreze forma. 

Cartofi albi

 

Cartoful alb este cunoscut pentru că are un conținut redus de zahăr și este mai puțin dulce. Dacă e să vorbim despre textură, atunci este ușor dens, cremos și cu înveliș delicat. Este mult mai potrivit pentru fiert, întrucât își menține forma mai mult și nu se transformă rapid într-un piure.

 

Cartofi roșii

 

Ca și compoziție mai toate speciile de cartofi sunt similare. Totuși, cartoful roșu este de preferat deoarece amidonul conținut de acesta este mai rezistent la prepararea termică, iar eliberarea glucozei în tubul digestiv se face mai lent. Cartofii roșii sunt excelenți în tocănițe, salate, ciorbe.

Cartofi dulci

Acest soi se caracterizează printr-un conținut ridicat de glucoză și beta-caroten. Din acest motiv, carnea lor are o nuanță galbenă sau chiar portocalie. Rădăcina în sine este foarte suculentă. Unii compară gustul cartofului dulci cu ananas, morcov, banană, dovleac și chiar castan. În ceea ce privește conținutul de vitamine și minerale, un cartof dulce oferă organismului 120% din doza zilnică recomandată de vitamina A, 30% de vitamina C, 13% de potasiu și câte 4%  de calciu și fier. În cantități mai mici se găsesc și vitaminele E, B5 și B6.

Cartofi mov

Cel mai bun pentru consum este considerat a fi cartoful mov. Culoarea mov a acestui tip de cartof este dată de cantitatea mare de antocianine, o clasă de antioxidanți. Cartofii mov sunt bogați în vitamine și nutrienți – vitamina C, fier, calciu sau potasiu. De asemenea, sunt o sursă de proteine, fibre, dar și carbohidrați.

 

Beneficiile cartofilor

 

Cu toate că tot mai des întâlnim cartoful în mâncăruri fast food, trebuie să știm că această legumă are și beneficii pentru organism, iar dacă consumăm în forma potrivită, putem doar să ne bucurăm de ea. 

 

Iată câteva dintre beneficiile cartofului 

 

  1. Beneficii pentru inimă – Cartoful reprezintă o sursă importantă de carbohidrați, vitaminele C și B6, precum și de potasiu. Trebuie să reținem că potasiul este un mineral care joacă un rol important în funcționarea optimă a inimii și a sistemului nervos.
  2. Sănătatea oaselor – Fosforul, fierul, calciul, zincul și magneziul contribuie la crearea și menținerea sănătății oaselor. Fierul și zincul joacă un rol fundamental în producerea de colagen, care este important pentru articulații și cartilaj. Iar fosforul și calciul sunt componente indispensabile ale mineralizării optime a oaselor. 
  3. Efect antiinflamator – Cartofii conțin o substanță numită colină, care are un efect antiinflamator. Este important pentru menținerea unui somn sănătos, îmbunătățirea memoriei, îmbunătățirea abilităților de învățare și întărirea mușchilor. Colina afectează structura membranelor celulare, promovează transmiterea impulsurilor nervoase, metabolismul grăsimilor și este, de asemenea, importantă în prevenirea și tratamentul inflamației cronice.