Blog Fitnessmama.ro

Cum să îți măsori corect pulsul?

Poate fi util, sau chiar necesar, să știi cum să îți măsori corect pulsul în mod regulat. Tehnica manuală (cu degetele) sau utilizarea unui dispozitiv: cum să îți măsori corect pulsul?

În timpul sportului, pentru a-ți face o idee despre intensitatea activității fizice, un monitor de ritm cardiac îți va oferi indicații bune. Se poartă la nivelul inimii și trimite semnale către un ceas de mână sau un tracker de activitate. Multe pedometre îndeplinesc, de asemenea, această funcție. Există, de asemenea, ceasuri cu un monitor de ritm cardiac încorporat.

Măsurarea pulsului este posibilă prin mai multe metode. Și o poți face chiar singur.

Ce trebuie să știi despre pulsul cardiac?

Practică încă din antichitate, măsurarea pulsului este, fără îndoială, unul dintre cele mai vechi gesturi ale medicinei. Acesta constă în perceperea fluxului sanguin pulsatoriu de către inimă, pur și simplu prin palparea unei artere.

Pulsul indică cât de repede bate inima ta. De asemenea, poate oferi o idee despre funcționarea acestui organ și chiar despre starea ta de sănătate și forma fizică în general. Poate părea dificil să măsori pulsul, dar este de fapt o operație foarte simplă care nu necesită echipamente speciale. După cum am remarcat mai sus, îl poți măsura manual sau să utilizezi un dispozitiv care măsoară ritmul cardiac.

Cum îți măsori corect pulsul?

Manual

  • Extinde încheietura și pune două sau trei degete la baza degetului mare, la stânga tendonului dacă este mâna stângă, și la dreapta pentru mâna dreaptă.
  • Nu simți pulsul? Crește presiunea sau mișcă ușor degetele.
  • Numără bătăile timp de 30 de secunde. Pulsul normal este între 50 și 100 de bătăi pe minut.

Electronic

Dispozitivele speciale și aplicațiile pentru smartphone au funcția de a măsura pulsul. Descarcă una din ele și măsoară-ți pulsul conform instrucțiunilor (de obicei, plasând un deget pe cameră).

Secretele tensiunii arteriale

Tensiunea arterială este presiunea sângelui din artere. Fiind o etapă esențial în orice consultare, măsurarea tensiunii arteriale rămâne un mister. În corp, arterele joacă rolul mamelor adoptive. Ele transportă sângele din inimă către diferitele țesuturi ale corpului și astfel furnizează celulelor oxigenul esențial pentru supraviețuirea lor. Cu fiecare contracție a inimii, sângele este forțat să iasă din camerele inimii și este propulsat prin aceste conducte. Pentru a-și îndeplini funcția în mod satisfăcător, arterele trebuie să rămână flexibile și neobstrucționate (fără depuneri de grăsimi).

Care este ritmul cardiac normal?

Ritmul cardiac normal în timpul de odihnă pentru o persoană sănătoasă este cuprins între 60 și 100 de bătăi pe minut. Ritmul cardiac poate fi influențat de factori precum forma fizică, emoții, dimensiunea corpului și consumul de medicamente.

  • Dacă ritmul cardiac în timp ce te odihnești este mai mic de 40 bătăi pe minut sau mai mare de 120 bătăi pe minut, discută cu un medic.
  • La fel dacă pulsul este neregulat: uneori rapid și alteori lent, trebuie să te adresezi medicului.
  • Dacă ai palpitații cardiace însoțite de simptome precum amețeli, dificultăți de respirație, dureri în piept, dificultăți de respirație, leșin, oboseală neobișnuită, mergi la un medic.

Care este pulsul normal în funcție de vârstă?

În stare de repaus, pulsul unui adult este cuprins între 60 bătăi și 100 bătăi/min (bpm). Un studiu demonstrează că ritmul cardiac la femei este mai scăzut comparativ cu cel al bărbaților.

Pulsul normal în fucție de vârstă este diferit. La copii inima bate mai repede decât adulții. Copilul (nou-născutul) respiră pe nas (înainte de 6 luni). Cutia toracică fiind mică, trebuie să respire pentru a compensa. Prin urmare, acest lucru duce la o respirație mai rapidă. La nou-născuți (mai puțin de o săptămână de viață): ritmul cardiac este cuprins între 120 și 160 pe minut. Ritmul cardiac crește atunci când faci mișcare. Și chiar mai mult atunci când efortul este intensificat. Ritmul cardiac maxim este pragul pe care ritmul cardiac nu îl poate depăși. Teoretic, putem estima frecvența maximă prin următorul calcul:

196 bătăi (bpm) pentru o femeie de 30 de ani din calculul 226 – vârsta;

190 bătăi (bpm) pentru un bărbat de 30 de ani din calculul 220 – vârsta.

Citește și articolul: Care este ritmul cardiac normal?

Ritmul cardiac al unei persoane în vârstă

Odată cu înaintarea în vârstă, inima crește (ușor) în volum sau dimensiune. Acest lucru se datorează faptului că inima unei persoane în vârstă este mai mare decât cea a unui copil mic. Creșterea dimensiunii se datorează creșterii volumului celulelor musculare cardiace individuale.

Inima unei persoane în vârstă funcționează aproape la fel ca cea a unui tânăr, cu singura diferență că inima primului are o frecvență cardiacă (ușor) mai rapidă/mai puternică. În timpul sportului, ritmul cardiac al unei persoane în vârstă crește mai puțin decât cel al unei persoane tinere. Acesta este și cazul în timpul efortului fizic sau al antrenamentului.

Îmbătrânirea are efecte asupra inimii și vaselor. Dar aceste efecte pot fi reduse cu o activitate fizică regulată (antrenament regulat). Exercițiile fizice ajută la menținerea sănătății cardiovasculare și la menținerea tonusului muscular pe măsură ce îmbătrânești. Din acest motiv, sportivii profesioniști sunt, în general, sănătoși. Cu toate acestea, te poți simți un sportiv practicând antrenamente regulate acasă. Vei simți pe propria piele efectele unui mod sănătos și activ de viață.

Măsoară corect pulsul tău și ai grijă de sănătatea ta!

Dacă ți-a fost util acest articol distribuie să vadă și prietenii tăi!