Blog Fitnessmama.ro

Câte calorii are o felie de pâine?

Te întrebi câte calorii are o felie de pâine? Ești atentă la siluetă și eviți pâinea de teamă că va favoriza creșterea în greutate? Există multe concepții greșite sau mituri despre pâine în nutriție și unii oameni cred că este o mâncare de evitat atunci când caută să slăbească sau să mențină figura. 

Ce să crezi? Ar trebui să fim cu adevărat atenți la pâine sau, dimpotrivă, este un aliment esențial pentru o dietă sănătoasă și echilibrată? Pâinea te îngrașă? O poți mânca în fiecare zi? Are efecte negative asupra sănătății tale? 

Iată câteva explicații, care te vor lumina cu privire la acest subiect.

Câte calorii are o felie de pâine?

Pâinea este o sursă importantă de energie. Acest lucru se datorează faptului că conține o mulțime de carbohidrați, proteine și puține grăsimi. Acești macronutrienți ne furnizează energie, care este exprimată în kilocalorii. Carbohidrații și proteinele oferă fiecare câte 4 kcal pe gram. Lipidele, la rândul lor, furnizează 9 kcal pe gram. 

Dacă te întrebi câte calorii are o felie de pâine să știi că o felie de pâine conține aproximativ 13 grame de carbohidrați, 3 grame de proteine și 1 gram de grăsimi. 

60-80% din caloriile din pâine provin din carbohidrați. În funcție de tipul de pâine, restul caloriilor provin din proteine (15-20%) și grăsimi (5-20%). Faptul că majoritatea caloriilor din pâine provin din carbohidrați este de fapt un lucru bun dacă alegem o pâine corectă. 

O felie de pâine calorii câte are totuși? 

Pentru informații, o felie (32 g) de pâine albă conține în medie 87 kcal, o felie de pâine sură ? (nu sunt sigură dacă așa se spune corect în română)  77 kcal, o felie de pâine integrală 77 kcal și o felie de pâine multi-cereale 76 kcal. Conținutul de calorii al unei mese pe bază de pâine depinde, prin urmare, foarte mult de umplutura pe care o alegi.

Numărul de calorii per o felie de pâine nu este atât de mare, ceea ce îți permite să o savurezi chiar și când ești la regim. Doar că va trebui să o mănânci moderat, să nu exagerezi. Plus la asta să alegi pâine din făină integrală, din cereale, cât mai sănătoasă.

Câte calorii o felie de pâine integrală?

Pâinea integrală este așa-numita pâine clasică deoarece conține ingredientele de bază ale unui aluat de pâine, și anume apă, sare, făină, maia și nimic altceva. Dar, nu orice făină. Pentru că, așa cum sugerează și numele său, pâinea integrală se face cu făină integrală. Aceasta din urmă furnizează carbohidrații complecși pâinii integrale și explică conținutul ridicat de fibre.

Întrucât făina integrală nu este rafinată comparativ cu cea albă, aceasta conține mai multe tărâțe de grâu. Reține că această concentrație ridicată de fibre face din pâinea integrală o pâine sănătoasă. Dar, în ceea ce privește caloriile, pâinea integrală este echivalentul pâinii albe la aproximativ 270 kcal la 100g. Respectiv calorii felie pâine integrală poți calcula reieșind din cantitatea acesteia.

 

De la pâine te îngrași?

Nu. Dar, evident, nu trebuie să mănânci o pâine întreagă la o singură masă și să întinzi fiecare felie cu un strat gros de ciocolată sau unt. Dar pâinea de la sine – cu umplutura potrivită – nu îngrașă. 

Majoritatea caloriilor din sandvișuri provin din umplutura lor – și, prin urmare, nu din pâine în sine. Dacă vrei să mănânci sănătos, optează pentru brânză slabă, file de pui sau legume crude pentru a-ți garnisi pâinea.

Dacă tot vorbim despre pâine, posibil te gândești și la pizza. Despre câte calorii are o felie de pizza. 100 de grame din acest aliment reprezintă o valoare energetică de 236 kilocalorii (sau 988 kilojoule). În medie, produsele din categoria pizza, clătite și plăcinte sărate oferă o valoare energetică echivalentă cu 225 kilocalorii. Deci calorii felie pizza sunt destul de multe, de aceea dacă mănânci echilibrat, fii atentă la cantitatea și frecvența cunsumului.

Pâinea este sănătoasă pentru micul dejun?

Da, mai ales pâinea integrală cu o umplutură adecvată. Pâinea are un conținut scăzut de grăsimi și o porție semnificativă de carbohidrați complecși și fibre dietetice, fier și cupru, magneziu și iod, vitamine și seleniu, zinc și acid folic. Tot ce ai nevoie pentru o zi cu energie și concentrare de top!

Ce alternativă poți consuma pentru a nu-ți face griji câte calorii are o felie de pâine?

Tuturor le place să se bucure de o bucată de pâine proaspătă, indiferent dacă este la micul dejun cu puțin unt sau întinsă sau cu o brânză delicioasă. Cu toate acestea, pâinea se poate dovedi a fi cel mai rău dușman al nostru atunci când vine vorba de dietă sau de reechilibrare a alimentației dacă nu este consumată în cantități adecvate.

Pentru a înlocui pâinea albă, bogată în carbohidrați simpli, putem apela la:

 pâine de secară

 pâine neagră

 Pâine Ezechiel

 tortilla de porumb

 pâine cu maia

 pâine integrală

 pâine nedospită

Pentru mai multe sfaturi nutriționale, rețete și antrenamente gratuite de slăbit urmărește-ne pe canalul de Youtube.

Citește articolul: Exercitii pentru abdomen la sala

Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie să vadă și prietenii tăi