Blog Fitnessmama.ro

Cum să scapi de constipație? 7 reguli rapide și definitive

Deși este un subiect puțin neplăcut și rușinos, mii de femei recunosc că suferă și se tot macină: cum să scapi definitiv de constipație?

Cineva are acest deranj ocazional, altcineva, mai puțin norocos, suferă permanent. Și chiar dacă tema abordată de noi e una supărătoare, să știi că există scăpare.

 

Să înțelegem pentru început ce reprezintă constipația?

Este un proces din interiorul organismului care, din cauza anumitor factori, îngreunează eliminarea scaunului. De obicei, se consideră a fi problemă pentru un adult atuunci când numărul scaunelor scade sub trei pe durata unei săptămîni. De fapt, aceasta nu este o afecțiune în sine. Este manifestarea unei alte probleme sau dereglări care se petrece în organism și este, deseori, legată de stilul de viață.

cum să scapi de constipație

 

Care sunt cauzele și tratamentele prin care poți să scapi de constipație?

Principalele cauze ale apariției ei sunt:

  1. O alimentație incorectă. Mai exact una foarte săracă în fibre sau una exagerat de bogată în grăsimi provenite din carne, brânză și ouă.
  2. Cantitate insuficientă de lichide cosumate pe parcursul zilei.
  3. Anumite tratamente medicamentoase. Deși acestea ajută la soluționarea unor probleme, pot avea efect negativ asupra tranzitului intestinal.
  4. Anumite boli. De exemplu disfuncții endocrine, neurologice, care nu sunt tratate la timp sau corespunzător.
  5. Stil de viață pasiv, sedentar.
  6. Înaintarea în vârstă, care încetinează metabolsimul și mersul normal al unor procese interioare.
  7. Diferite etape ale vieții, cum ar fi sarcina.
  8. Schimbări în rutina zilnică: alimentație, mod de viață, călătorie etc.

 

Dar, indiferent de aceste cauze, există anumite reguli și sfaturi care, odată respectate, te vor face să scapi de constipație:

  1. Treci cu vederea peste obiceiurile tale alimentare. Include cât mai multe produse bogate în fibre – legume, fructe, cereale. Evită mâncarea gata preparată, prăjelile, condimentele.
  2. Bea cât mai multe lichide. Consumă cel puțin 2 litri de apă zilnic, exclude alcoolul. Diminuează cantitatea de cafea, ceai negru și alte băuturi care deshidratează organsimul și accentuează constipația.
  3. Ai grijă la medicamentele pe care le administrezi. Unele din ele, laute în exces, cum ar fi suplimentele bogate în fier – întăresc materiile fecale.
  4. Fă mișcare. Evită sedentarismul și optează pentru cel puțin 15-20 de minute zilnic de exerciții fizice. În cazul în care nu știi de unde să începi și ce fel de exerciții ți se potrivesc, Fitness Mama își vine în ajutor cu diferite programe și abonamente, numai bune de făcut acasă, la birou sau în parc.
  5. Evită emoțiile negative și stresul. Constipația, la fel ca multe alte dereglări ale organismului, apar și pe fon psihologic, când integritatea noastră emoțională este pusă în pericol.
  6. Dacă urmează anumite schimbări în viața ta – pregătește-te de ele treptat. Dacă știi de exemplu, că urmează să călătorești, să treci la un regim alimentar diferit, să-ți schimbi locul de trai ș.a.m.d. – fă aceste lucruri moderat. Pregătește-ți organismal de ulterioarele schimbări, fără a-l expune unui stres major.
  7. Cea mai ușoară cale în general este prevenirea constipației. Acest lucru presupune atitudinea pe care o adoptăm față de stilul nostru de viață corect și echilibrat din toate punctele de vedere.

cum să scapi de constipație

Odată ce regulile de mai sus vor deveni o rutină zilnică pentru tine, constipația împreună cu alte multe aspect negative vor dispărea.

Iar pentru a grăbi acest proces, ai grijă de anumite alimente consumate. Unele din ele îți vor fi un bun aliat și te vor ajuta să scapi rapid și definitiv de constipație, iar altele – vor îngreuna acest proces.

Așadar, alimentele recomandate de către nutriționiști în lupta cu constipația sunt: fibrele care ajută la formarea unui scaun moale. Aici vorbim despre cereale, fasole, sparanghel, varză, salată verde, pere. Tot aici se includ semințele de floarea soarelui, migdalele, susanul, curmalele, smochinele, caisele, nucile, spanacul.

Tot specialiștii în alimentație recomandă de a evita fast-food-ul, înghețata, bârnza, carnea și produsele de origine animală consumate în exces. Dar și prăjiturile, combinațiile greșite de alimente, cum ar fi carnea mâncată împreună cu cartoful și pîinea.

 

Și ține minte: măsurile și regulile pe care ți le-am oferit mai sus nu vor avea niciun efect dacă vor fi respectate selectiv. De exemplu, dacă vei consuma suficientă apă, dar nu vei respecta ce mănânci și nici nu vei face sport, sau invers: dacă vei face sport, dar nu vei mânca corect și te vei stresa – constipația te va urmări în continuare acasă, la serviciu și la odihnă.

Toate astea fiind spuse, îți dorim să scapi definitiv de constipație și să ai grijă de sănătatea ta nu doar în momentele critice din viață, ci permanent!