Blog Fitnessmama.ro

De ce apare surplusul de greutate? Care sunt cauzele obezității?

Mulți oameni cred că dacă rudele lor au fost sau sunt obezi, atunci cu siguranță aceasta va deveni eventual și problema lor. Cel puțin, acesta este explicația folosită deseori de persoanele obeze pentru a-și explica starea, adică, spun ei, genele sunt de vină.

Astfel, există două tabere: cei care cred în genetică ca fiind cauza obezității și cei care susțin că cauza excesului de greutate este un stil de viață greșit. Care tabără are dreptate?

Cercetările recente demonstrează că predispoziția genetică nu este întotdeauna verdictul și cauza obezității. Stilul de viață poate avea un rol mult mai important în această întrebare decât genetica.

În cadrul unui studiu american vizând tematica ”obezitatea cauze?” a fost analizată situația a 2.500 de persoane de la copilărie până la maturitate între 1985 și 2010. Dr. Venkatesh Murthy, șeful grupului de cercetare, afirmă că în ce privește persoanele incluse în studiul de caz, în majoritatea cazurilor, stilul de viață, iar nu genetica, a devenit cauza obezității.

Potrivit cercetătorului, genetica are o anumită influență, însă rolul altor factori este mult mai importantă. 

Nu putem moșteni obezitatea, ci doar o predispoziție la aceasta.

Aceasta înseamnă că noi înșine creăm condiții favorabile apariției excesului de greutate: prin consumul de alimente greșite sau consumul alimentar în exces, atunci când duce un stil de viață pasiv, fie că stăm ore întregi în fața calculatorului etc.

Indiferent de codul tău genetic, cea mai bună soluție pentru sănătatea și tonusul tău este o dietă echilibrată și adecvată, pe care o prezint mai detaliat în această secțiune a blogului, precum și o activitate fizică moderată. Trăiește sănătos!