Blog Fitnessmama.ro

Top 5 mituri despre slăbit

Astăzi, vreau să desființez câteva mituri despre slăbit.

Există multe mituri despre slăbit, care ne împiedică să obținem rezultate și, cu regret, oamenii continuă să creadă în ele.

Mitul №1

Alergatul – cheia succesului!

Atunci când îți întrebi prieteni: „Care este cel mai eficient exercițiu pentru slăbire?”, mulți dintre ei, fără ezitare, vor răspunde „Bineînțeles, alergatul”. Aceasta nu este adevărat. Din punctul de vedere al eficienței, chiar și genuflexiunile obișnuite ard grăsime mai repede decât alergatul.

Mulți vizitatori ai sălilor de sport propagă acest mit și aleargă în mod regulat în speranța să slăbească. Acest este o greșeală mare.

În primul rând, antrenamentele cardiovasculare consumă mult mai puține calorii, decât se crede: o alergare moderată de 30 de minute va arde aproximativ 300 Kcal, iar paharul de lapte conține 150.

Prin contrast, antrenamentele de forță pot stimula creșterea mușchilor și pot face ca corpul tău să înceapă să ardă calorii într-un volum mult mai mare, chiar și atunci când dormi. Acest lucru se datorează faptului că mușchii înșiși necesită multă energie pentru a se alimenta, chiar și atunci când nu sunt activi.

Orice antrenament de forță face ca corpul tău să producă hormoni anabolizanți, care declanșează reacții de creștere a țesutului muscular. Alergatul, însă, contracarează acest fenomen necesar prin declanșarea unei reacții de descompunere (catabolism), adică alergând vei distruge nu doar grăsimea, ci și masa musculară.

Apropo, dacă mânânci ceva după alergare, vei opri imediat procesul de ardere a grăsimilor din cauza eliberării insulinei, care blochează utilizarea grăsimilor.

Cum așa! Stai puțin! Doar, procesul de alergare întărește sistemul cardiovascular! Da, îl întărește. Dar antrenamentele de forță fac acest lucru mult mai bine. Vreți să te convingi? Fă 50-100 genuflexiuni și pune mâna pe piept – nu vei simți așa ceva atunci când alergi.

Cunoști pe cineva care suferă de boli cardiovasculare? Pune-le întrebarea – ce le-a recomandat medicul? Toți cei, care se confruntă boli de inimă, sunt conștienți de faptul că medicul recomandă, în primul rând, să slăbească, și nu să alerge. Anume grăsimea sub forma de exces de greutate (nefuncțional) este cauza ce duce la boli cardiovasculare.

Picioarele constituie aproximativ 2/3 din toți mușchii noștri. De aceea, exercițiile cu genuflexiuni vor consuma mai multă energie, decât la oricare alte exerciții, și mai cu seamă, fuga.

Mitul №2

Răsucirile, adică exercițiile abdominale, ard grăsimea pe abdomen (talie)!

Nu este posibil să arzi grăsimea din o zonă anume a corpului, fără a le afecta pe celelalte. Pur și simplu, e bine să cunoști că atunci, când faci exerciții pentru abdomen, mușchii acestuia vor crește, abdomenul va deveni mai puternic și mai ferm. Însă, arderea grăsimii doar de pe talie nu este posibilă.

Mitul №3

Pentru a avea o talie mai subțire, trebuie să faci aplecări laterale!

Aplecările laterale cu gantere pot mări talia. Atunci când ne rotim dintr-o parte în alta cu ganterele în mâini, forțăm mușchii laterali să crească.

Cu toate acestea, acest exercițiu este probabil exercițiul preferat al multor femei supraponderale. Privindu-se una pe alta, toate încep să repete același lucru.

Încearcă să refuzi să faci acest exercițiu în timpul antrenamentelor tale, deoarece ulterior, pur și simplu nu vei mai putea să-ți recapeți mărimea anterioară a taliei.

Mitul №4

Dieta – înseamnă înfometare

Din nou, nu este corect să flămânzești în timpul unei diete! Atunci când nu mănânci, organismul va consuma în primul rând glicogenul în mușchii tăi, apoi va consuma din masa mușchilor, iar abia după aceea va arde grăsimile!

Grăsimea conține de două ori mai multe calorii și este utilizată ca o ultimă opțiune, ca cea mai valoroasă resursă. În această etapă, metabolismul tău se va încetini, iar sistemul nervos e deja epuizat și nu te vei putea abține de la a mânca diverse alimente grase gustoase.

Iar organismul – care este destul de priceput, va începe imediat să depoziteze grăsimea ca rezervă, deoarece el ține minte foamea pe care îndurat-o de curând. Drept rezultat, având o tulburare metabolică și o masa musculară redusă, vei acumula chiar mai multă grăsime ca înainte.

Mitul №5

Dacă cumpăr pastile, ceaiuri, unguente etc. pentru slăbire din farmacie, ele mă vor ajuta, deoarece medicii le recomandă

Reține odată și pentru totdeauna: nu cumpăra produse pentru slăbire în farmacii și supermarket-uri. Nu cumpăra produsele, din publicitatea de la televizor. Aceste produse nu au nici un efect! Acest fapt a fost dovedit adevărat de milioane de femei și bărbați creduli.

Dacă dorești dovezi, mergi la farmacie, cumpără cel mai tare și scump produs, studiază-i componența și află pe Google ce efect are fiecare ingredient al său în parte.

În cele mai multe cazuri, în componența produsului sunt incluse diuretice slabe, laxative, care suprimă pofta de mâncare, ingrediente ce încetinesc absorbția glucozei și a grăsimilor (deși mai puține) și asta este tot, nu există nimic mai mult acolo.

Vei lua o pastilă pe noapte, vei alerga de câteva ori la toaletă, iar dimineața – minus 1-2 kg! Pare a fi un rezultat într-adevăr excelent. Însă, acest efect se datorează deshidratării organismului – corpul a pierdut apa, dar grăsimea a rămas.

„Însă am slăbit cu 2 kg acum, nu-i așa?”, – vei întreba. Nu, nu este adevărat. Ziua următoare, vei recupera la fel de simplu nivelul apei din corp.

În concluzie:

  • Antrenamentele de forță sunt mult mai eficiente decât exercițiile cardio, îndeosebi atunci când ai ca scop arderea grăsimilor și să obții o siluetă suplă, prin urmare e mai bine să faceți genuflexiuni mai des.
  • Grăsimea poate fi arsă doar în întregul corp, atunci când încerci să o arzi local sau în zone separate – nu vei reuși.
  • Nu exersa aplecările laterale, dacă îți dorești o talie subțire.
  •  Nu practica înfometarea (postul de slăbire), dacă vrei să ai o siluetă subțire.
  • Nu cumpăra în farmacii produse de slăbit cu o descriere promițătoare.