Blog Fitnessmama.ro

Metoda de slăbit fasting

Multă lume se tot întreabă ce este fasting şi cu se mănâncă. Mai degrabă, ce nu se mănâncă odată ce optezi pentru această metodă de slăbire. 😀 Are sau nu efecte şi ce fel de consecinţe are asupra organismului? În acest articol vom explica amănunţit care e treaba cu metoda de slăbit fasting.

Ce reprezintă dieta fasting?

Desfăşurat, acest tip de dietă se numeşte intermitent fasting. Iar dacă ar fi să traducem cuvânt în cuvânt expresia, am obţine: post intermitent. Ei bine, aceasta nu reprezintă în totalitate un post, întrucât nu omitem total anumite produse din alimentaţie. Ne vom axa mai departe pe una din cele câteva tipuri de dietă fasting şi anume Protocolul Leangains. Tot secretul şi eficienţa acestei diete constă în împărţirea zilei în 2 perioade, unde în una se mănâncă şi în alta nu. Simplu, nu? Pe cât de simplu este, pe atât de multă motivaţie ai nevoie ca să respecţi condiţia principală din fasting. Şi pe atât de frumoase vor fi rezultatele, odată ce nu te vei abate de la regulă.

Aşadar, fasting intermitent nu înseamnă să renunţi la anumite produse sau feluri de mâncare. Nu presupune nici o dietă drastică care nu are studii la baza sa şi care prezintă un pericol pentru organism.

Cea mai cunoscută metodă este dieta fasting 16/8 sau, aşa cum am scris anterior, Protocolul Leangains. Acesta presupune că ai voie să mănânci în intervalul a 8 ore consecutive. În restul 16 ore organismul se odihneşte, având voie să consume doar apă sau alte băuturi neîndulcite. Totodată, în cele 8 ore mănânci tot ce ai mâncat până acum. Singura condiţie este să nu depăşeşti numărul de calorii admisibile pentru condiţia ta fizică. Cu alte cuvinte, faptul că mănânci doar în 8 ore nu înseamnă să mănânci mai mult pentru a compensa lipsa mâncării din celelelate 16.

rețete slăbit

Ce avantaje are postul intermitent faţă de organism?

Dat fiind că în orele în care nu mănânci nimic corpul tău are oricum nevoie de energie, el începe să o găsească şi să o consume din contul grăsimii acumulate. Prin urmare scade ţesutul adipos.

Drept consecinţă a ideii de mai sus, o persoană care optează pentru dieta fasting scade în greutate, sănătos şi uniform, fără a crea prejudicii fizice sau morale sie însăşi. Chestia cea mai curioasă este că persoana în cauză slăbeşte chiar dacă consumă acelaşi număr de calorii şi aceeaşi proporţie de macronutrienţi, vitamine şi minerale.

Studiile arată că pe lângă pierderea în greutate, se stabilizează tensiunea arterială, reducându-se considerabil riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. În dieta fasting păreri multe sunt şi în favoarea prevenirii diabetului de tip 2. Acest lucru se datorează ideii că postul intermitent este un instrument bun pentru a scădea rezistenţa la insulină şi poate ţine în frâu diabetul.

Ar putea preveni anumite tipuri de cancer. Cancerul porneşte de la faptul că celulele defecte din organism se multiplică. Iar fasting-ul presupune un proces de autofagie – când organismul se consumă din cont propriu, inclusiv celulele îmbătrânite, bolnave şi face loc celulelor sănătoase şi noi. Deşi subiectul legăturii dintre fasting şi cancer se studiază încă, cercetările care se fac arată destul de promiţător.

Ce contraindicatii are dieta intermittent fasting?

Fiind o dietă ce permite să mâncați în anumite ore ale zilei, există și câteva categorii de persoane ce nu pot ține această dietă. Obiectivul principal al dietei este de a autodisciplina organismul prin stabilirea unui orar zilnic în care acesta va fi capabil să metabolizeze alimentele consumate într-un interval de timp anumit. Astfel, acest regim vine și cu unele contraindicații pentru persoanele din următoarele categorii:

  1. Persoane sub 18 ani – Dieta intermittent fasting nu este recomandată copiilor și adolescenților, întrucât ei au nevoie de un aport constant de alimente pentru a le asigura o creștere și dezvoltare armonioasă.

  2. Femeile însărcinate – Nu se recomandă să faceți fasting în sarcină, deoarece este necesar un aport constant de nutrienți pentru dezvoltarea fătului.
  3. Persoane ce au suferit de tulburări alimentare (anorexie, bulimie)

  4. Sportivi de performanță 

  5. În cazul unor tulburări hormonale ( este nevoie de consultarea unui medic endocrinolog)

  6. Persoanele ce au probleme a sistemul digestiv (este nevoie de consultarea medicului)

  7. Persoanelor ce au diabet zaharat

  8.  Persoanelor care suferă de cancer

 

Cum să te pregăteşti de dieta fasting?

În primul rând această metodă de slăbire nu reprezintă în totalitate o dietă, aşa cum am constatat anterior. Mai degrabă reprezintă o obişnuinţă şi o modalitate de gândire, un stil de viaţă. Mai întâi de toate ar fi bine să diminuiezi treptat durata din timpul zilei în care mănânci. Dacă optezi pentru un mic dejun devreme, încearcă să îl amâni cu o oră, apoi cu 2… Exact acelaşi lucru îl faci în cazul cinei, optezi pentru ea mai devreme astăzi cu o oră, apoi cu 2… În aşa fel nu vei şoca organismul atunci când vei încadra cele 2-3 mese ale tale în doar 8 ore. În celelalte 16 ore nu mânca nimic, nici măcar o gustare, doar apă. Iar ca efectul slăbirii să fie încă mai rapid, consumă multe fructe şi legume în cele 8 ore în care ai voie să mănânci.

O altă sugestie este să-ţi găseşti perioada cea mai convenabilă care să cuprindă cele 8 ore. Dacă ştii că dimineaţa te descurci fără ca să mănânci, atunci începe număratul orelor de la prânz, să zicem 12.00 – 20.00.

Dacă vei respecta regula 16/8, atunci într-un timp relativ scurt te vei număra şi tu printre norocoşii care afirmă: am slăbit cu postul intermitent!

Totuşi, pentru o viaţă calitativă, recomandarea noastră este să ai o alimentaţie corectă şi să faci mişcare. Acestea sunt cele 2 ingrediente importante pentru un stil de viaţă sănătos şi echilibrat.

Ar putea să-ți placă și: Metode de slăbit: care sunt cele mai eficiente pentru tine?