Blog Fitnessmama.ro

Efectele unei băi fierbinți asupra organismului

Ce poate fi mai plăcut decât o baie fierbinte după un antrenament obositor? Nimic! Căldura învăluitoare și calmul oferă o adevărată relaxare și plăcere. Mulți dintre noi nu știm dacă este recomandat să facem o baie fierbinte după un antrenament, de teama de a nu reduce rezultatul exercițiilor fizice. Potrivit experților, nu numai că este posibil, ci și este necesar să stai întinsă într-o baie caldă! Exercițiile fizice pun corpul sub stres temporar și stimulează sistemul nervos simpatic. După un antrenament, o baie calmează sistemul nervos central, revenind la funcționarea sa normală inițială. Astfel, starea de bine, starea de spirit și somnul se îmbunătățesc.baie fierbinte

Baie fierbinte după antrenament: cum afectează organismul

În general, o baie fierbinte este potrivită și chiar ajută în procesul de recuperare. Indiferent dacă scopul tău este să câștigi masă musculară, să slăbești sau să dezvolți rezistența, niciun obiectiv de fitness nu va fi atins fără o recuperare adecvată. Recuperarea include: odihnă pasivă, somn (cel puțin 8 ore), recuperare activă, alimentație adecvată și hrănitoare, precum și diverse proceduri – masaj, saună și baie.

Cât de bună este o baie? În primul rând, ajută la normalizarea temperaturii corpului. O cadă cu apă fierbinte stimulează fie transferul de căldură, atunci când temperatura apei este mai mare decât temperatura corpului, fie producerea de căldură când este rece sau înghețată. Multe organe sunt implicate în cascada reacțiilor de termoreglare: piele, mușchi, sistemul cardiovascular, glande endocrine, plămâni, rinichi, ficat. baie fierbinte

Cele mai importante efecte ale unei băi fierbinți 

  • scăderea tonusului muscular, relaxare;
  • îmbunătățirea alunecării fasciilor, elasticitatea ligamentelor;
  • reducerea durerii musculare;
  • scăderea tensiunii arteriale;
  • efect sedativ.

Când mai exact ar trebui să faci o baie? După o jumătate de oră după un antrenament intens, organismul intră într-o fază de recuperare rapidă. În acest moment, organismul tinde să revină la o stare de homeostazie. Activitatea sistemului cardiovascular este normalizată, fondul hormonal revine la normal, iar rezervele de ATP sunt restabilite. Următoarea fază este faza de recuperare lentă și în acest moment este cel mai bine să faceți o baie.

Experții au o atitudine pozitivă față de procedurile de apă după antrenamentul de forță. Imediat după antrenament, simțim dureri în mușchi, tonus muscular crescut și oboseală nervoasă. Tratamentele cu apă vor ajuta la rezolvarea acestui lucru. Pe de o parte, o baie după antrenamentul de forță ar trebui să prevină inflamația în mușchi, pe de altă parte, să reducă tonusul și să stimuleze reacțiile parasimpatice. Cea mai bună opțiune după un antrenament ar fi o bai. Dușul are nu doar un efect termic, ci și un ușor masaj.

Un antrenament cu Ina Kishlaru