Blog Fitnessmama.ro

Exercițiul planșa: cum se execută corect?

Planșa este unul dintre cele mai eficiente exerciții de greutate corporală pentru lucrul întregului corp. Exercițiul planșa îți permite în principal să lucrezi spatele și abdomenul pentru a contribui la un abdomen plat și frumos. Te ajută să ai un corp ferm și puternic garantat – dar trebuie totuși să-l execuți corect.

Ce este planșa?

Exercițiul arată simplu; cu toate acestea, este extrem de dificil de realizat. Cu toate acestea este cel mai eficient exercițiu de slăbit și te ajută la construirea unui abdomen plat atât de mult dorit. Planșa este un exercițiu de greutate corporală, dar nu ca orice alt exercițiu: este unul dintre cele mai eficiente și puternice pentru întărirea completă a corpului. „Greutate corporală” înseamnă că nu ai nevoie de greutate suplimentară pentru a efectua exercițiul, ci doar de propria greutate corporală. Poți folosi greutăți suplimentare pentru a-l intensifica, dar nu trebuie. Există multe variații pentru exercițiul planșa care adaugă varietate și mai multă intensitate.

Planșa te ajută să slăbești

Exercițiul planșa este unul dintre cele mai puternice exerciții pe care le poți face pentru abdomen plat! Cum mă ajută planșa să slăbesc? Acest lucru se datorează faptului că accentul se pune pe centrul corpului, numit trunchi. Mușchii abdominali și ai spatelui sunt activați și antrenați în mod specific izometric, adică prin simpla menținere a tensiunii musculare.  Planșa este exercițiul minune de slăbit deoarece implică toate grupele de mușchi.

Pot slăbi rapid cu planșa! Simplu în aparență, exercițiul planșa implică mai multe grupe musculare:

  • Mușchii umerilor
  • Mușchii pectorali
  • Mușchi abdominali
  • Mușchii șoldului
  • Mușchii coapsei
  • Mușchii tibiali

Planșa este exercițiul care îți transformă tot corpul! Această tehnică de antrenament promovează eliminarea rapidă a grăsimilor acumulate în țesutul adipos. În timpul exercițiului se lucrează mai multe grupe de mușchi. Planșa face posibilă lucrul diferitelor compartimente ale corpului în deplină siguranță. Nu te pune în pericol de traumare. Provoacă oboseală musculară care accelerează pierderea rapidă a excesului de greutate. Această tehnică de antrenament implică o serie de mișcări destul de practice. Planșa te ajută să slăbești doar dacă o efectuezi corect! Dacă te întrebi – Cât slăbesc cu planșa? – atât cât îți dorești, doar dacă ești destul de motivată.

Cum să faci corect planșa?

Dacă știi cum să faci corect planșa – te ajută să construiești un abdomen plat. Dar ceea ce este și mai bun este că o poți executa acasă. Nu este nevoie să fii membru al unei săli de sport, nu trebuie să-ți părăsești casa și nu este nevoie să cumperi echipamente scumpe. Ai un mic colț de mărimea corpului tău? În acest caz, poți începe provocarea de 30 de zile astăzi!

Pentru a face planșa, stai pe podea pe antebrațe, care sunt paralele. Mâinile sunt îndreptate înainte sau ușor spre interior și picioarele întinse, sprijinindu-te pe degetele de la picioare. Păstrează trunchiul drept și stabil: picioarele și partea superioară a corpului ar trebui să formeze o linie dreaptă. Capul tău este relaxat, cu ochii îndreptați spre podea, astfel încât să formeze o extensie a coloanei vertebrale. În funcție de nivelul tău, poți rămâne în această poziție câteva secunde sau câteva minute.

În imaginea de mai jos poți vedea cum să faci corect planșa.

Tipuri de planșă

Există trei tipuri de planșă:

  • planșă obișnuită (cu suport pe mâini sau pe coate);
  • planșă laterală;
  • planșă inversă (cu suport pe mâini sau pe coate, cu fața în sus).

În toate cele trei tipuri de planșă, într-o măsură oarecare vor fi implicați mușchii următori: rectus abdominis, mușchii oblici abdominali intern și extern, mușchiul pătrat lombar, mușchii extensori ai coloanei și cel mai important – mușchii fesieri, stabilizatorii bazinului.

Există diverse antrenamente care conțin planșa și sunt ușor de făcut acasă.

Concluzie

Ce se întâmplă dacă faci „planșa” în fiecare zi?

  1. Îmbunătățești performanța și întărești abdomenul
  2. Reduci riscul de accident al spatelui și coloanei vertebrale
  3. Experimentezi accelerarea metabolismului
  4. Îmbunătățești rezistența corpului
  5. Îți îmbunătățești echilibrul
  6. Vei fi mai flexibilă decât oricând
  7. Vei observa beneficiile mentale

Citește și articolul: Indice aliment glicemic: ce trebuie să știi despre acesta?

Dacă ți-a plăcut articolul distribuie să vadă și prietenii tăi!