Blog Fitnessmama.ro

Fumatul îngrașă sau slăbește?

Întotdeauna au circulat multe mituri ce vizează relația dintre fumat și obezitate. Mulți nu renunță la acest obicei prost, deoarece le este frică să se îngrașe. Alții cred că fumatul și excesul de greutate nu au nici o legătură. Pe cine să crezi? Ce se întâmplă dacă slăbești dar încă mai fumezi?

Pentru început, să privim la modul în care fumatul afectează greutatea, aici există două detalii importante:

  • Efectul nicotinei ca substanță chimică.
  • Deprinderea ca factor psihologic.

Dă-mi voie să-ți reamintesc că rata metabolică este una dintre cheile principale ale succesului. Ba mai mult, o voi spune direct: nicotina ajută la accelerarea ratei metabolice.

Acest lucru absolut deloc nu înseamnă că trebuie să începi imediat să fumezi ca să poți slăbi. Există modalități de a-ți accelera metabolismul fără a-ți afecta sănătatea și portofelul. Dacă fumezi, citește cu atenție mai departe.

Deci, nicotina accelerează metabolismul. În plus, stimulează producția de adrenalină. Este unul dintre hormonii implicați în arderea grăsimilor. Nicotina stimulează activitatea intestinelor și a esofagului, iar aceasta de asemenea previne și creșterea în greutate.

Contrar credinței populare că țigările au un efect calmant, nicotina excită sistemul nervos central. În plus, nicotina matizează receptorii gustativi și reduce pofta de mâncare.

Dar ce se întâmplă când renunți la fumat?

Nicotina afectează destul de serios asupra organismului. Este nevoie de timp pentru a te elibera de puterea obișnuinței. La început, metabolismul va încetini, apetitul va crește, excitația sistemului nervos central va scădea și pulsul va încetini. Toate acestea e posibil să contribuie la creșterea în greutate. Aceasta este  doar un efect al nicotinei ca substanță chimică.

În plus, o persoană care renunță la fumat este stresată. Mulți oameni consumă dulciuri ca răspuns la stresul ce îl simt, iar aceasta le poate crește aportul zilnic de calorii.

Receptorii gustativi care anterior erau dezactivați de nicotină încep să funcționeze mai bine. O persoană primește mai multe senzații gustative atunci când mănâncă, ceea ce îl face să mănânce mai mult. Combinate, aceste lucruri duc la creșterea în greutate atunci când cineva renunță să mai fumeze.

Desigur, dacă persoana respectivă nu își schimbă dieta și nu consumă o mulțime de dulciuri, sunt șanse să nu se îngrașe. Însă în viața reală acest lucru se întâmplă rar. Prietenii mei care au renunțat la fumat, de asemenea au câștigat în greutate la început.

Deci, ce e de făcut?

Există un secret – în timp, organismul se obișnuiește cu toate și nu mai răspunde la stimuli. Aceasta este cheia succesului.

Organismul se obișnuiește cu absența nicotinei în același mod ca și cu prezența sa în sânge. Aceasta înseamnă că mai devreme sau mai târziu vei înceta să pui în greutate și vei începe să slăbești, însă deja cu ajutorul unor metode adecvate.

Concluzionând cele de mai sus, atunci când încerci să găsești un răspuns corect la întrebarea dacă fumatul slăbește sau îngrașă, eu îți recomand următoarele:

  1. Dacă fumezi deja și planifici să slăbești, nu renunța la fumat imediat. Începe prin o schimbare a dietei. Fă din alimentația sănătoasă un obicei, apoi slăbește.
  2. Odată ce ai înțeles că nu este deloc dificil să slăbești când te alimentezi adecvat și ești ferm convinsă de aceasta, nu ezita să renunți la fumat. Probabil că vei adăuga puțin în greutate, însă la această etapă vei cunoaște deja că poți lupta cu aceasta și că nu este dificil să o faci. Vei ști că creșterea în greutate va fi neînsemnată și se va stopa în curând.
  3. Acest lucru îți va cruța nervii și va fi un garant că nu dorești să renunți la noul stil de viață.