Blog Fitnessmama.ro

Mănânci compulsiv? Iată 5 modalități cum să scapi de acest „viciu”!

Gândește-te la ultima dată când ai mâncat atât de mult încât te-ai simțit prea plină. Ai mâncat dintr-un tort imens la ziua de naștere a unui prieten? Ai mâncat prea multe bunătățuri de Crăciun? Sau erai singură acasă, la sfârșitul unei zile stresante de muncă, față în față cu ispita?
Oamenii care mănâncă compulsiv au tendința de a folosi mâncarea ca singurul lor mod de a depăși emoțiile negative. Prin urmare, ei simt că mâncatul le scapă adesea de sub control. Se gândesc la mâncare tot timpul și se simt vinovați, rușinați sau deprimați după ce s-au înfruptat din „fructul interzis”.

Cei care mănâncă în exces au o tulburare clinică numită tulburare alimentară. Aceste persoane mănâncă în mod compulsiv cantități mari de alimente într-un timp scurt și se simt vinovați sau rușinați după aceea. Și o fac des: cel puțin o dată pe săptămână pe o perioadă de cel puțin 3 luni.

Nu toți cei care mănâncă în exces au o tulburare alimentară. S-ar putea să mânânci multă mâncare pe tot parcursul zilei, mai degrabă decât într-o singură ședință. Și s-ar putea să nu o faci în mod regulat, ci doar atunci când te simți stresat, singur sau supărat.
Apropo, sportul e un bun remediu de a scăpa de mâncatul compulsiv, vezi aici antrenamente online pentru tine:


Simptome și semne de supraalimentare compulsivă
-Consumul a ceea ce majoritatea oamenilor ar crede că este o cantitate neobișnuit de mare de alimente,
-Mânânci mult mai repede decât de obicei sau mânânci încet și constant pe tot parcursul zilei și/sau nopții,
-Mânânci până când te simți inconfortabil de plină,
-Mânânci în ciuda faptului că te simți plină sau nu simți deloc foame,
-Mânânci singură din cauza rușinii sau jenării cu privire la cantitatea de alimente consumate,
-Ai o senzație de dezgust, depresie sau vinovăție după ce ai mâncat în exces,
– Mănânci noaptea,
– Mânânci impulsiv.

Cum poți controla alimentația compulsivă

Caută ajutor. Poate fi greu, mai ales, dacă există anumite probleme emoționale adânc înrădăcinate. Apelează la discuția cu un prieten, dacă crezi că nu te va înțelege, atunci terapia cu un psiholog te poate ajuta să descoperi factorii declanșatori psihologici – cum ar fi o imagine corporală negativă – care te poate conduce la acest comportament.

Evită etichetele. Înțelege că nu ești o persoană rea care face lucruri rele. Etichetarea poate deveni o profeție auto-împlinită în ceea ce privește continuarea ciclului, e ca un cerc vicios din care nu poți ieși ușor.
Poate fi greu să treci peste credințele înrădăcinate în mintea ta, dar cercetările arată că, dacă mănânci ceea ce consideri că este o mâncare„ proastă ”, este mai probabil să mănânci excesiv după aceea.

Fă o pauză. Când ai chef să mănânci, oprește-te o clipă și întreabă-te: Mi-e foame? Uneori oamenii se concentrează atât de mult pe ceea ce vor să mănânce, încât nu se opresc și se întreabă de ce vor să mănânce. Dacă folosești mâncarea ca un mod de a scăpa de stres, este posibil să nu fii în contact cu indicii care semnalează foamea sau plinătatea și este important să conștientizezi dacă ai nevoie sau nu să mănânci în acel moment.

Schimbă mediul. Un obicei este foarte adesea, pur și simplu, un comportament care se află pe pilot automat. Schimbarea mediului/anturajului îți poate readuce atenția asupra comportamentului și îți poate oferi șansa de a lua o decizie importantă. De exemplu, evită să mănânci în fața computerului, TV-ului, tabletei sau telefonului.

Schimbă pofta cu măsura. Interzicerea alimentelor te poate determina să mânanci excesiv mai târziu. Dacă îți dorești cu adevărat ceva – chiar dacă nu ți-e foame – dă-ți voie să mănânci o cantitate mai mică.

Cel mai important lucru este să descoperi factorii declanșatori ai mâncatului compulsiv, astfel vei înțelege ce te face să mănânci fără noimă.

Urmărește-ne pentru mai multe informații utile:

Facebook: www.facebook.com/fitnessmama.md
Instagram: www.instagram.com/ina.fitnessmama

Youtube: www.youtube.com/c/FitnessmamaMd/featured