Blog Fitnessmama.ro

Calorii alimente de zi cu zi

Calorii, sau kilocalorii (kcal), probabil ai mai auzit de ele. Pe de altă parte, se știe relativ puțin despre rolul lor. Ce sunt calorii alimente? Și ce produse sunt deosebit de calorice? Îți răspundem la întrebări în acest articol.

Calorii alimente – ce sunt caloriile?

Prin kilocalorii ne referim la energia pe care o dai corpului tau prin alimentatie. Practic combustibilul de care ai nevoie pentru a respira, a merge, a face miscare si chiar a dormi.

În știință, kilocaloriile sunt definite ca energia necesară pentru a încălzi 1 litru de apă cu 1 ° C. Bine, sună destul de abstract, da. Pe scurt, aceasta este exact energia de care ai avea nevoie pentru a aduce 1 litru de apă minerală de la 19°C la 20°C, proces posibil cu 1 kilocalorie.

Conținutul de calorii al alimentelor arată, de asemenea, câtă energie va oferi un produs. O pizza, de exemplu, conține 800 de kcal, în timp ce o porție de supă de dovleac conține doar aproximativ 350 kcal. Așa că marele clasic italian îți oferă mult mai multă energie.

Caloriile – sunt toate la fel?

„Mâncând prea multe dulciuri riști să te îngrași”. Da, acest lucru nu este complet greșit: în dulciuri și alte fast-food-uri, există multă energie. Dacă folosești mai multă energie decât cheltui, atunci poți adăuga în greutate.

Dimpotrivă, dacă nu consumi suficiente kilocalorii, vei slăbi și corpul tău nu va avea energia necesară pentru a efectua tot felul de procese metabolice.

Fii sigur: nimic nu te împiedică să mănânci, dar nu trebuie să confunzi toate caloriile. De exemplu, ciocolata are aceeași valoare energetică ca un smoothie cu nuci și fulgi de ovăz. Asta nu înseamnă că te vei îngrășa în același mod.

Datorită conținutului ridicat de zahăr și grăsimi al ciocolatei, aceasta va fi observată rapid pe burtă sau șolduri. Deoarece dulciurile conțin în mare parte carbohidrați simpli (numiți și zaharuri rapide), aceștia ajung foarte repede în sânge.

Prin urmare, organismul va produce insulină care duce la depozitarea de lungă durată a grăsimilor și la revenirea mai rapidă a senzației de foame.

Când vine vorba de smoothie, zahărul din sânge va crește mult mai încet. De ce? Pentru că organismul tău ia mult timp să absoarbă carbohidrații complecși din fulgii de ovăz și fructele proaspete. Acest lucru va menține senzația de sațietate de durată și nu vei avea chef de gustare.

In general, bilantul energetic al zilei este important: te vei ingrasa si daca consumi prea multe smoothie-uri. Pentru obiectivul de pierdere în greutate, trebuie să menții un deficit caloric, pentru creșterea în masă ai nevoie de un surplus caloric. În orice caz, îți recomandăm să urmezi o alimentație sănătoasă.

Calculul caloriilor: aceasta este energia de care ai nevoie

Pentru a cunoaste energia de care corpul tau are nevoie zilnic, acum poti calcula necesarul de calorii din metabolismul tau bazal si cheltuiala de energie. Metabolismul bazal este energia pe care corpul tău o folosește atunci când este în repaus. Da, chiar și atunci când stai pe canapea toată ziua.

Energia suplimentară de care ai nevoie pentru activitatea fizică se numește cheltuială de energie.

Pentru a te asigura că atingi obiectivele de fitness, îți recomandăm, de asemenea, să efectuezi un Body Check: calculează-ți IMC.

Calorii alimente zilnice: scurt rezumat al caloriilor

Caloriile pot varia desigur în funcție de porții și de modul în care este preparată mâncarea. Mai jos vei găsi o listă cu alimente calorii conținute în 100 g.

Calorii alimente

Fructe – la 100 g

Caise 43 kcal

Ananas 55 kcal

Banane 88 kcal

Cireșe 50 kcal

Lămâie 35 kcal

Gutui 38 kcal

Măceș 162 kcal

Legume – la 100 g

Anghinare 47 kcal

Sparanghel 18 kcal

Vinete 24 kcal

Avocado 160 kcal

Sfeclă 43 kcal

Carne – la 100 g

Miel (pulpa) 216 kcal

Bacon 385 kcal

Piept de pui 100 kcal

Cotlet de vițel 166 kcal

Pește – la 100 g

Dorada 91 kcal

Hering 122 kcal

Macrou 201 kcal

Somon 208 kcal

Acestea au fost câteva alimente cu calorii care te vor ajuta să îți organizezi o masă gustoasă și sănătoasă.

TE INTERESEAZĂ SPORTUL? ATUNCI CITEȘTE ȘI ACEST ARTICOL:

Mâncăm sănătos și slăbim – nimic mai bun!

Pentru a fi la curent cu toate sfaturile noastre și dacă VREI SĂ SLĂBEȘTI, urmărește-ne pe pagina noastră de Facebook, contul de Instagram și Youtube și nu uita să te abonezi la ele.

Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie să vadă și prietenii tăi!