Blog Fitnessmama.ro

Calorii cireșe – totul despre acest fruct al verii

Zilele frumoase sunt deja aici și ne așteptăm la un lucru: cireșele să revină pe farfurii și pe urechi! Dar înainte de a le gusta, vrei să știi despre calorii cireșe câte conține.

Dulci sau acre, cireșele pot fi consumat crude sau gătite. Cu siguranță, sunt puțin mai calorice decât alte fructe. Dar au calități nutritive de care ar fi păcat să te privezi!

Calorii cireșe și caracteristicile lor

În cireșe calorii sunt mai multe decât în alte fructe, însă nu uita că conține și numeroși nutrienți.

  • Bogate în carbohidrați;
  • Sursă de antioxidanți;
  • Sursă de vitamina A și C;
  • Sursă de cupru;
  • Sursă de fibre.

Calorii cireșe – Istoria cireșelor

Termenul „cireș” a apărut în 1190. Provine din latinescul cerasus (cireș) care e împrumutat el însuși din grecescul kerasos.

Cireșele au jucat un rol în nutriția umană cu mult înainte de apariția agriculturii. Se pare că strămoșii neolitici au făcut vin de cireș înainte de a folosi struguri.

Cireșul acru și cireșul de pasăre, cele două specii principale cultivate, provin din Asia Mică, mai precis din regiunile din jurul Mării Caspice și Negre.

Valori nutritive și calorice ale cireșelor

Cireșele se caracterizează în special printr-un aport ridicat de carbohidrați (glucoză și fructoză) care îi conferă o valoare calorică ridicată de 55,7 Cal/100 g. Este bine aprovizionat cu vitamina C, beta-caroten, fibre și potasiu.

Cireșe: 71 de calorii

Câte calorii au 100 g cireșe? 100 de grame din acest aliment reprezintă o valoare energetică de 71 de kilocalorii. În medie, produsele din categoria fructelor oferă o valoare energetică echivalentă cu 86 kilocalorii.

Dulceață de cireșe: 245 calorii

În dulceata de cirese calorii câte sunt? 100 de grame de dulceață reprezintă o valoare energetică de 245 kilocalorii. În medie, produsele din categoria dulcețuri oferă o valoare energetică echivalentă cu 231 kilocalorii. În dulceata de cirese amare calorii sunt aproximativ același număr.

Dacă vrei să afli în compot de cireșe calorii câte sunt, te informăm că la 100 ml de compot în jur de 96 kilocalorii.

În comparație cu dulceața conținutul de calorii compot cirese este mai scăzut.

Beneficiile cireșelor: de ce să le mâncăm?

Calorii cireșe

Cireașa este un fruct mic cu beneficii mari.

O mare bogăție de pigmenți antioxidanți

Antocianinele din cireșe demonstrează activități antioxidante și antiinflamatoare in vitro. Sunt principalii compuși fenolici ai acestui fruct. La fel ca mulți dintre acești compuși, găsiți în plante, aceștia au capacitatea de a neutraliza radicalii liberi din organism și astfel previn apariția mai multor boli: cancer, boli cardiovasculare și diferite boli cronice. Acestea sunt principalele surse de calmare a durerii și efectele de recuperare musculară ale cireșului.

Mai conține cantități mari de melatonină. Un compus cunoscut pentru potențialul său antioxidant. Prin urmare, consumul de plante care conțin suficientă melatonină ar putea oferi protecție împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Deoarece melatonina este un regulator al somnului, aceasta poate ajuta, de asemenea, la combaterea insomniei.

O sursă de vitamine și oligoelemente

Cireșele acre sunt o sursă de vitamina A. În ceea ce privește cireșele dulci, sunt o sursă de fier.

Cireșele sunt surse de vitamina C, cupru și mangan.

Un cuvânt de la nutriționist

Cireșele sunt unele dintre cele mai dulci fructe roșii cu o valoare calorică peste medie, așa că nu trece peste bord. Este diuretic, remineralizant și bogat în pigmenți antioxidanți care sporesc activitatea vitaminei C.

Diferitele soiuri de cireșe

Există peste 600 de soiuri de cireșe în întreaga lume. Cele mai des găsite sunt Burlat și Bigarreau.

Cum alegi cireșele cele mai bune

Cireșele proaspete ar trebui să aibă o piele netedă și strălucitoare. Evită fructele tari și întunecate. Culoarea pielii poate varia de la roșu deschis la roșu închis. Deși există și unele cu pielea galbenă. Alege de preferință fructele care încă mai au codițele lor.

Contraindicații și alergii la cireșe

Cireșul este unul dintre alimentele care pot provoca sindromul de alergie orală. Consumul acestui fruct poate declanșa simptome ușoare precum mâncărime și strănut la persoanele alergice la polen de mesteacăn sau iarbă. Precum și astm, stupi generalizați sau șoc anafilactic. Deoarece proteinele alergenice implicate sunt de obicei distruse în timpul gătitului, persoanele cu hipersensibilitate pot consuma cireșe atunci când sunt gătite.

Bucură-te de vară cu o porție de cireșe prospete! Iar după asta antrenează-te cu antrenamentele noastre gratuite de pe canalul Youtube.

Citește și articolul: Dieta slăbire rapidă și sănătoasă pentru femei

Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie să vadă și prietenii tăi!