Blog Fitnessmama.ro

Calorii lapte – ceea ce trebuie să știi

Despre calorii lapte cred că te interesează mai ales atunci cînd ești la regim. De câțiva ani, există controverse cu privire la efectele pozitive ale consumului de lapte asupra sănătății. Literatura științifică despre relația dintre lapte și apariția, prevenirea sau tratarea anumitor boli abundă. De aceea este important să facem o judecată critică și obiectivă. Declarațiile de mai jos au scopul de a reflecta datele științifice actuale.

Caracteristicile laptelui

  • Sursă excelentă de calciu;
  • Bogat în lactoză;
  • Sursă bună de proteine;
  • Ar promova sănătatea cardiovasculară;
  • Ajută la prevenirea osteoporozei.

Calorii lapte și vaoarea nutrițională

În lapte calorii se conține în jur de 33 kcal la 100 ml.  Prin urmare putem calcula ușor câte calorii are un litru de lapte. Dintre substanțele nutritive conținute în lapte în cantitate bună, putem aminti următoarele:

Calciu: laptele este o sursă excelentă de calciu. Acest mineral este de departe cel mai abundent în organism. Calciul este stocat în principal în oase, din care este parte integrantă. Contribuie la formarea oaselor și a dinților, precum și la menținerea sănătății acestora. De asemenea, calciul joacă un rol esențial în coagularea sângelui, menținerea tensiunii arteriale și contracția mușchilor, inclusiv a inimii;

Fosfor: laptele este o sursă excelentă de fosfor (vezi lista noastră de nutrienți Fosfor). Fosforul este al doilea cel mai abundent mineral din organism, după calciu. Acest mineral joacă un rol esențial în formarea și menținerea oaselor și a dinților sănătoși. În plus, participă, printre altele, la creșterea și regenerarea țesuturilor, ajută la menținerea pH-ului sângelui la normal și este unul dintre constituenții membranelor celulare;

Vitamina B2: laptele este o sursă excelentă de vitamina B2, o vitamină cunoscută și sub numele de riboflavină. La fel ca vitamina B1, joacă un rol în metabolismul energetic al tuturor celulelor. În plus, contribuie la creșterea și repararea țesuturilor, la producerea de hormoni și la formarea globulelor roșii;

Beneficiile laptelui

Laptele conține mai multe vitamine și minerale, inclusiv calciu și vitamina D (adăugat), care sunt esențiale pentru menținerea sănătății oaselor. În plus, calciul din lapte ar putea juca un rol în prevenirea diferitelor boli precum bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială și obezitatea. Alți compuși bioactivi sunt prezenți în lapte și, de asemenea, se crede că au efecte asupra sănătății. Este cazul lactoferinei, o proteină care joacă un rol în combaterea infecțiilor. De asemenea, ar proteja împotriva anumitor tipuri de cancer.

Laptele și sănătatea cardiovasculară

Laptele, care conține acizi grași saturați și colesterol, a fost mult timp suspectat că provoacă boli cardiovasculare. Cu toate acestea, conține și calciu. Din ce în ce mai multe studii confirmă că consumul de lapte și calciu nu ar fi asociat cu boli cardiovasculare și infarct miocardic. Consumul redus de lapte a fost chiar legat, în unele studii, de un risc crescut de boli cardiovasculare. Cantitatea de lapte de consumat pentru prevenirea bolilor cardiovasculare nu este încă determinată, deși riscurile par să crească pentru persoanele care consumă mai puțin de două porții de lapte pe zi.

Un impact pozitiv asupra nivelului de lipide

Într-un studiu recent efectuat în Quebec, autorii au raportat că un consum mare de calciu din produsele lactate, inclusiv laptele, a fost legat de un profil mai bun al lipidelor din sânge. Nivelul colesterolului din sânge este un factor de risc important pentru bolile cardiovasculare. Consumul de lapte ar menține niveluri mai mari de colesterol HDL (colesterol bun), care este considerat un factor de protecție împotriva bolilor cardiovasculare. Grăsimile din lapte ar fi, de asemenea, asociate cu o compoziție de particule de colesterol LDL (colesterol rău) care ar fi mai puțin dăunătoare pentru sănătatea inimii.

Cuvântul nutriționistului

Laptele de ciocolata, favorizat de copii si adolescenti, este o sursa de calciu la fel de buna ca laptele simplu. Intr-adevar, calciul continut in laptele cu ciocolata este absorbit la fel ca si in alte tipuri de lapte. Cu toate acestea, este important de reținut că acest lapte este dulce și, prin urmare, oferă mai multă energie. O porție de 250 ml de lapte cu ciocolată (2% M.F.) furnizează mai mult de 190 de calorii, în timp ce aceeași cantitate de 2% lapte M.F. furnizează aproximativ 150 de calorii. O mică plăcere care trebuie consumată cu moderație.

TE INTERESEAZĂ SPORTUL? ATUNCI CITEȘTE ȘI ACEST ARTICOL:

Calorii mere – totul despre acest fruct polivalent

Pentru a fi la curent cu toate sfaturile noastre și dacă VREI SĂ SLĂBEȘTI, urmărește-ne pe pagina noastră de Facebook, contul de Instagram și Youtube și nu uita să te abonezi la ele.

Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie să vadă și prietenii tăi!