Blog Fitnessmama.ro

Cât de bun este un ou fiert pentru organism? Calorii și beneficii

De-a lungul timpului se tot discută cu privire la câte calorii are un ou, dar și referitor la beneficiile acestuia pentru organismul uman. Cineva susține că oul nu are niciun aport la alimentație. Altcineva afirmă cu voce tare că ouăle sunt indispensabile în regimul alimentar. Cui ar trebui totuși să îi dăm crezare? Mai ales dacă luăm în calcul că fiecare calorie contează, iar pentru noi, cele care vrem să obținem o siluetă ca la carte, un ou ar putea face diferența.

Cât de benefice sunt ouăle? Te invităm să clarificăm toate aspectele în acest articol.

Câte calorii are un ou fiert?

Studiile din întreaga lume demonstrează că un ou, chiar dacă este mic și pare neînsemnant, are un aport enorm în alimentația noastră de zi cu zi. Dacă te-ai întrebat vreodată care e relația dintre ou – calorii, să știi că un ou fiert care are în medie 50 de grame are și 77,5 calorii. Cu toate acestea, dacă vrem să împărțim pe bucăți oul și să aflăm câte calorii are albușul de ou, atunci vom descoperi că acesta are doar 51,6 raportate la 100 grame. Apropo, aceste calorii se consdieră a fi inofensive, care nu se depun sub formă de cm în jurul taliei. Comparativ, luat separat, gălbenușul va conține tocmai 321 calorii la 100 grame.

Dacă e să vorbim despre diferența dintre ouă prăjite și ouă fierte, atunci ea va fi una evidentă. În cazul ouălor fierte ne limităm doar la caloriile acestora, iar în cazul celor prăjite – mai punem de-asupra și uleiul în care acestea au fost pregătite. Prin urmare, și numărul caloriilor crește considerabil în acest caz.

Pe lângă puținele calorii un ou fiert mai oferă și:

  • O sursă extraordinară de proteine – circa 6,3 grame;
  • Lipide în valoare de 5,3 grame;
  • 0,56 grame de carbohidrați;
  • 25 mg de calciu, 5 mg de magneziu, 62 mg de sodiu, 63 mg de potasiu, 0,52 mg de zinc, 0,59 mg de fier și 86 mg de fosfor!

Respectiv, chiar dacă este un aliment de mici dimenisuni, oul, fiind bogat în elemente nutritive, oferă o sațietate momentană. Tocmai din acest motiv, nutriționiștii îl recomandă la micul dejun. Acesta reprezintă o sursă perfectă de energie pentru toată ziua, sporește concentrarea, creativitatea și puterea de a rezolva probleme de diferită complexitate. Iar pe lângă toate elementele enumerate mai sus, un ou conține și suficiente minerale, vitamine (A, B2, B5, B6, D, E, K), Omega 3, acid folic, dar și un aminoacid benefic pentru ficat.

Ce beneficii are oul fiert pentru organism?

Oul este considerat a fi un aliment care conține proteine superioare în totalitate. Acesta este bogat în colesterol bun, asigurând o parte considerabilă din grăsimile necesare pentru inimă și vasele sangvine. Consumul de ouă regulat, fără exces, poate preveni hipertensiunea, accidentele vasculare cerebrale, bolile nervoase. Iar datorită aminoacizilor pe care îi conține, oul își aduce aportul în refacerea țesuturilor osoase și musculare și reglează nivelul de zahăr. Iar cireașa de pe tort este că oul ajută la arderea mai rapidă a caloriilor, ceea ce îl face un aliment obligatoriu în alimentația noastră dacă urmărim scopul să slăbim.

Primește gratuit 12 rețete pentru mască de păr cu ou

pe care le poți face acasă

De ce este considerat oul un super aliment?

Pe lângă faptul că un ou fiert conține puține calorii, consumul acestuia mai aduce plus-valoare întregului corp:

  • Datorită anumitor antioxidanți, oul previne afecțiunile oculare și ajută la menținerea privirii odihnite. Previne riscul de cataractă.
  • Chiar dacă conține mai mult de jumătate din norma zilnică de colesterol, mai exact – 212 mg, acesta este un colesterol bun. Prin urmare, scade riscul bolilor de inimă.
  • Conține multe proteine, fapt care ajută la susținerea masei musculare și producerea optimă de hormoni și enzime digestive.
  • Conține colina – un nutrient de bază pentru funcțiile cerebrale, având un rol esențial în procesele de memorare. Tot acest nutrient ajută la dezvoltarea creierului în stadiul intrauterin, iar în cazul copiilor – asigură creșterea și dezvoltarea armonioasă.
  • Dacă este consumat regulat și mai ales la micul dejun, oul ajută la scăderea indicelui de masă corporală și ajută, așadar, la pierderea de kg.
  • Datorită sulfului pe care îl conțin, ouăle au o contribuție și în producerea de colagen și cheratină – elemente necesare pentru sănătatea pielii, unghiilor și părului.

După câte putem observa, ouăle fierte sunt o adevărată descoperire pentru sănătatea umană.

Ele trebuiesc incluse neapărat în dieta noastră zilnică, iar faptul că există o sumedenie de rețete unde putem utiliza oul – ne ajută să îndrăgim încă mai tare acest aliment. Este accesibil, nu este scump și îl putem prepara în zeci de modalități. Poți adăuga un ou fiert la o salată de legume. Sau la o tartină cu ton. Sau îl poți folosi în forma sa crudă în multe alte rețete sănătoase pentru toată familia, de exemplu în brânzoaice! Vezi mai jos cât de ușor și de rapid se pregătesc!

Ți-a fost util acest articol? Distribuie-l mai departe ca să-l descopere cât mai multă lume!