Blog Fitnessmama.ro

Hiperhidroza: Ce este și cum poate fi tratată

Transpiri excesiv, fără să fi făcut exerciții fizice sau alte tipuri de mișcare, să știi că ai putea avea hiperhidroză. S-ar putea să transpiri atât de mult încât să ai hainele ude sau transpirația să alunece pe mâini. Pe lângă perturbarea activităților zilnice normale, acest tip de transpirație intensă poate provoca anxietate socială și jenă.

Simptome

Majoritatea oamenilor transpiră atunci când fac exerciții fizice sau alte tipuri de mișcare, se află într-un mediu cald, sunt anxioși sau stresați. Transpirația excesivă experimentată ca hiperhidroză depășește cu mult transpirația normală.

Uneori transpirația excesivă este un semn al unei afecțiuni grave. Solicită asistență medicală imediată dacă transpirația abundentă este însoțită de amețeală, dureri în piept sau greață.

Consultă medicul dacă:

-Transpirația îți întrerupe rutina zilnică

-Transpirația provoacă suferință emoțională sau retragere socială

-Începi brusc să transpiri mai mult decât de obicei

-Transpiri noaptea fără un motiv aparent

Cauze

Transpirația este mecanismul corpului tău pentru a se răci. Sistemul nervos declanșează automat glandele sudoripare atunci când temperatura corpului crește. Transpirația apare, de asemenea, în mod normal, mai ales pe palme, atunci când ești nervoasă.

Condițiile care pot duce la transpirații abundente includ:

  • Diabet
  • Menopauza
  • Probleme tiroidiene
  • Scăderea zahărului din sânge
  • Unele tipuri de cancer
  • Infarct
  • Tulburări ale sistemului nervos
  • Infecții

Anumite medicamente pot duce, de asemenea, la transpirații abundente, la fel și retragerea opioidelor.

Complicații

Infecții. Persoanele care transpiră abundent sunt mai predispuse la infecții ale pielii.

Efecte sociale și emoționale. A avea mâini transpirate și haine îmbibate de transpirație poate fi jenant.

Diagnostic

Medicul te va întreba despre istoricul și simptomele tale medicale. Este posibil să ai nevoie de un examen fizic sau de teste pentru a evalua în continuare cauza stării.

Tratament

Dacă o afecțiune medicală contribuie la producerea transpirației în exces, acea afecțiune va fi tratată mai întâi. Dacă nu se poate găsi o cauză clară, tratamentul se concentrează pe controlul transpirației excesive. Uneori poate fi necesar să încerci o combinație de tratamente. Și chiar dacă transpirația se îmbunătățește după tratament, aceasta poate reapărea.

Medicamente

Antiperspirant cu prescripție. Medicul îți poate prescrie un antiperspirant cu clorură de aluminiu (Drysol, Xerac Ac). Acest produs poate provoca iritarea pielii și a ochilor. Se aplică de obicei pe pielea afectată înainte de a merge la culcare.

Creme cu prescripție medicală. O cremă cu rețetă care conține glicopirolat poate ajuta la hiperhidroza care afectează fața și capul.

Medicamente de blocare a nervilor. Unele medicamente pe cale orală blochează substanțele chimice care permit anumitor nervi să comunice între ei. Acest lucru poate reduce transpirația la unii oameni.

Antidepresive. Unele medicamente utilizate pentru depresie pot reduce și transpirația. În plus, acestea pot ajuta la scăderea anxietății care agravează hiperhidroza.

Injecții cu toxină botulinică. Tratamentul cu toxină botulinică (Botox, Myobloc, altele) blochează temporar nervii care cauzează transpirația. Pielea ta va fi mai întâi înghețată sau anesteziată. Fiecare zonă afectată a corpului tău va avea nevoie de mai multe injecții. Efectele durează șase până la 12 luni, iar apoi tratamentul trebuie repetat. Acest tratament poate fi dureros, iar unele persoane prezintă slăbiciune musculară temporară în zona tratată.

Stil de viață și remedii casnice

Următoarele sugestii te pot ajuta să faci față transpirației și mirosului corporal:

Folosește antitranspirant. Antiperspirantele fără prescripție conțin compuși pe bază de aluminiu care blochează temporar porii sudoripari. Acest lucru reduce cantitatea de transpirație. Acest tip de produs poate ajuta la hiperhidroza minoră.

Aplică astringenți. Aplicați produse fără prescripție medicală care conțin acid tanic (Zilactin) pe zona afectată.

Fă baie zilnic. Dușul te poate ajuta să ții sub control bacteriile de pe piele.

Alege pantofi și șosete din materiale naturale. Pantofii din materiale naturale, precum cei din piele, pot ajuta la prevenirea picioarelor transpirate, permițând picioarelor să respire. Când ești activă, șosetele sportive care elimină umezeala sunt o alegere bună.

Schimbă ciorapii des. Schimbă șosetele o dată sau de două ori pe zi, uscând bine picioarele de fiecare dată.

Aerisește picioarele. Mergi desculț când poți.

Alegea îmbrăcămintea care să se potrivească activității tale. În general, poartă țesături naturale, cum ar fi bumbacul, lâna și mătasea, care permit pielii să respire. Când faci mișcare, ai putea prefera țesături concepute pentru a îndepărta umezeala de pe piele.

Relaxează-te. Ia în considerare tehnici de relaxare, cum ar fi yoga sau meditația. Acestea te pot ajuta să înveți să controlezi stresul care declanșează transpirația.

Transpirația excesivă nu trebuie să fie un motiv din care să renunți la sport. Ia-ți și prietenele și intră în comunitatea Fitness Mama, aici vei găsi sfaturi utile legate de sport și nutriție.