Blog Fitnessmama.ro

Cum se calculează indicele de masă corporală?

IMC, sau indicele de masă corporală, este o măsură utilizată pentru a estima corpulența unei persoane. Conceput de omul de știință Quetelet la începutul secolului, acest indice este o metodă larg utilizată pentru evaluarea masei corporale și a greutății sănătoase a unui individ. Acum știi ce este indicele de masă corporală. Dar cum se calculează indicele de masă corporală?

De ce să calculezi IMC?

IMC este o măsură a corpulenței unei persoane în funcție de înălțimea sa. Șansele de a avea colesterolul ridicat la persoanele supraponderale sunt mai mari, astfel încât monitorizarea IMC este necesară pentru a menține o inimă sănătoasă. Cu o formulă simplă, IMC poate fi calculat regulat acasă pentru a-ți controla greutatea sănătoasă.

Cu toate acestea, este esențial să reții că IMC nu este un indicator perfect. Acest lucru se datorează faptului că nu face diferența între masa de grăsime și masa musculară: poți avea un IMC ridicat fără a fi neapărat supraponderal. Există și alți factori care îți pot afecta și greutatea, precum vârsta sau afecțiuni precum hipertiroidismul. În plus, IMC are rareori o greutate redusă, ceea ce ar putea determina persoanele în vârstă și subponderale să creadă că sunt la o greutate sănătoasă. Pentru a-ți face o idee mai bună despre situația ta, medicul tău îți poate măsura, de asemenea, dimensiunea taliei, chiar deasupra bazinului, sau îți poate pune întrebări despre regimul alimentar și stilul tău de viață.

Cum se calculează indicele de masă coprorală?

Pentru a calcula IMC-ul tău, trebuie luate în considerare două măsuri: înălțimea și greutatea. Folosind formula IMC prezentată mai jos, o puteți calcula doar pentru a-ți identifica greutatea sănătoasă. Cu toate acestea, solicită întotdeauna sfatul medicului tău înainte de a lua orice decizie cu privire la greutatea ta.

Formula pentru calcularea IMC

Deci, cum calculezi IMC simplu? Formula pentru calcularea IMC este simplă: împarte greutatea (în kilograme) la înălțimea ta (în metri). Deci, va trebui doar să urmezi acești 2 pași folosind calculatorul:

Înălțime în metri x înălțime în metri = înălțime la pătrat

Greutate în kilograme ÷ înălțime la pătrat = IMC

De exemplu, dacă ai 1,70 m înălțime și cântărești 65 kg, IMC-ul tău va fi: 65 ÷ (1,70 x 1,70) = 65 ÷ 2,89 = 22,49.

Vezi un calculator IMC online și verifică-ți greutatea.

Cum să reduci IMC-ul?

Întotdeauna cere sfatul medicului înainte de a începe o dietă, sau mai bine consultă un nutriționist care te va ajuta să urmezi un regim alimentar individual. Cu toate acestea, dacă dorești să-ți îngrijești corpul printr-un stil de viață sănătos, poți urma sfaturile de mai jos:

  • exerciții fizice în mod regulat, de cel puțin trei ori pe săptămână
  • Mănâncă după un regim echilibrat
  • Redu dimensiunea porției de mâncare
  • Reduc consumul de energie consumând mai puține alimente bogate în zaharuri și acizi grași saturați
  • Alege zilnic opțiuni active: de exemplu, urcă scările mai degrabă decât cu ascensorul și, dacă este posibil, practică mersul pe jos până la autobuz

Acum știi cum se calculează indicele de masă corporală simplu. Amintește-ți că acest lucru este utilizat ca indicator împreună cu alte măsuri și ar trebui să fie luate în retrospectivă. Indiferent de greutate, cel mai bun mod de a-ți îngriji sănătatea este printr-un regim alimentar echilibrat și un stil de viață sănătos! Și totodată nu uita că fiecare om are o greutate specifică vârstei lui, deaceea totul este individual.

Citește și articolul: De ce nu slăbești mai mult chiar dacă mănânci mai puțin?

Dacă ți-a plăcut articolul distribuie să vadă și prietenii tăi!