Blog Fitnessmama.ro

Cât de eficientă este aerobica pentru slăbit?

De-a lungul anilor de antrenamente, am observat mulți cunoscuți de-ai mei, care practicau aerobica pentru slăbit cu scopul de a scăpa de grăsimea neatrăgătoare. Cu părere de rău, toți acești oameni au ales o cale greșită.

Aș vrea să îți explic, de ce tipurile de antrenamente aerobice – nu sunt cea mai bună modalitate de a scăpa de grăsimea în exces.

Eu înțeleg, este destul de obositor, dar dacă nu vei acorda o atenție  mai deosebită acestei întrebări importante acum, atunci eșecurile nesfârșite în drum spre o siluetă corect sculptată și suplă îți sunt garantate.

Așadar, pentru a pierde în greutate, este necesar să creezi un deficit de calorii. Cu toate acestea, eu presupun, că majoritatea cititorilor sunt interesați mai mult să scape de grăsimea neatrăgătoare, decât să piardă în greutate.

Cheia la un corp sănătos și o siluetă frumoasă este îndeplinirea a două cerințe de bază:

  • Crearea unui deficit de calorii, care duce la pierderea în greutate.
  • Practicarea antrenamentelor de forță, care garantează, că se ard anume grăsimile.

Acuma,  am să-ți vorbesc despre metodele de bază pentru a pierde în greutate.

  1. Doar dietă
  2. Doar aerobic de intensitate ridicată (cardio)
  3. Dietă și antrenament de forță

La început să-ți vorbesc despre metoda, bazată doar pe dietă.

Doar dietă

Jumătate de kilogram de grăsime conține 3500 de calorii. Prin reducerea numărului de calorii cu 100 pe zi, teoretic, se pot pierde 4,5 kg de grăsime pe an.

Însă, este destul de probabil că, organismul se poate adapta cu faptul că a pierdut câteva kilograme, ce va duce la încetinirea metabolismului.

Pe lângă aceasta, este destul de posibil, că cel puțin o parte din greutatea pierdută vor fi mușchii, ci nu grăsimea – aceasta va încetini metabolismul încă mai mult.

Acest fenomen de dietă funcționează ca un pendul. Oamenii încep să țină  o dietă extremală, în perioada cărei consumă o cantitate deficitară de calorii și nu practică antrenamentele de forță, într-adevăr, în final, pierd din greutate 10-15 kg, însă această reducere constă în mare parte din mușchi.

Doar aerobica de intensitate înaltă (cardio)

Ce este aerobic? De fapt, este un antrenament bazat pe exerciții aerobice însoțit de o muzică ritmică. În clasificarea modernă aerobica pentru slăbit este inclusă în unul dintre soiurile de fitness.

În zilele noastre multe reviste populare promovează ideea, că anume, antrenamentele cu diferite manipulări a frecvenței cardiace ard țesutul adipos, ci nu cel muscular – însă acest lucru poate fi adevărat doar în cazul, în care te afli într-un regim de deficit de calorii.

Poți petrece pe banda de alergare măcar două ore pe zi, dar dacă în același timp consumi mai multe calorii, decât arzi, vei favoriza depunerea grăsimilor.

Este o lege esențială a naturii, și în această situație nici un fel de pastile pentru pierderea în greutate, arderea grăsimilor etc. Nu te vor ajuta, indiferent de cantitatea în care le vei administra.

Mai mult ca atât, un simplu aerobic pentru talie de 30 de minute, spre exemplu, este capabil să ardă doar cu 200 calorii mai mult, decât acea cantitate de calorii, pe care o arzi, pur și simplu stând pe canapea.

Dietă și antrenament de forță

Să vorbim acum despre antrenamentele de forță. În condițiile deficitului de calorii și ai antrenamentelor de forță, care sunt destul de complicate pentru ca organismul tău să reacționeze la executarea exercițiilor, în mare parte se va reduce din cantitatea de grăsime.

Dar dacă în același timp vei reuși să acumulezi câteva kilograme de mușchi, va fi în general grozav. Un kilogram de mușchi arde 200 de calorii pe zi.

Astfel, fiecare kilogram de mușchi, pe care îl vei forma pe corpul tău, este capabil potențial să ardă 20 de kilograme de grăsime pe an – dacă  vei consuma mai puține calorii, decât cheltui.

Oare acest argument nu este suficient?

În ce privește necesitatea executărilor, am noutăți bune: poți eficient construi masa musculară cu două antrenamente a câte 30 de minute pe săptămână. Aceste antrenamente nu vor fi ușoare. Eu vorbesc despre antrenamentele de forță, care te vor face să respiri din greu și să elimini un maxim de transpirație.

Cine ți-a spus că va fi ușor? Dar dacă dorești să obții o siluetă bine sculptată, și vei dori acest lucru cu adevărat, atunci această cale este cea corectă.

Ce ține de tipul de antrenament, eu recomand cu fermitate doar exercițiile de bază, cum ar fi genuflexiuni, flotări, tracțiuni la bară, presa pentru piept, ridicarea halterei, împins culcat cu bara la piept, ramat cu haltera, tracțiunea verticală etc.

La fel recomand să reduci nu mai mult decât, 500 de calorii pe zi. Acest lucru va duce la ceea, că vei arde din grăsime cu viteza de aproximativ jumătate de kilogram pe săptămână.

În timp de un an vei putea pierde 23 de kilograme și semnificativ să mărești puterea și rezistența cu condiția, că într-adevărat vei încerca să mărești numărul de repetări sau greutatea la fiecare antrenament.

Crede în tine! Cu siguranță îți vei atinge obiectivele!