Blog Fitnessmama.ro

Cum scapi de febra musculară după un antrenament intens?

Cred că cel puțin o dată te-ai întrebat cum scapi de febra musculară după ce ai făcut un antrenament intens. Stai liniștită, durerea pe care o simți este absolut normală și poate fi ameliorată. Febra musculară este o reacție naturală a organismului și nu trebuie să te sperii dacă simți durere. Citește articolul și vezi ce poți face pentru a ameliora febra musculară și ce poți face pe viitor pentru ca durerea să nu fie atât de mare.

febră musculara

Ce reprezintă febra musculară?

Dacă după antrenamentul de ieri, mușchii tăi efectiv ”țipă” de durere, atunci cu siguranță ai febră musculară. Această stare se numește DOMS – sindromul durerii musculare întârziate. Această stare apare în urma unor exerciții intense, care produc mici fisuri microscopice în fibrele musculare. Pentru a le ameliora, corpul nostru răspunde printr-o creștere a inflamației, ce provoacă o durerea pe care o simțim la nivelul mușchilor. 

În plus, febra musculară nu apare doar din cauza unui anumit tip de exercițiu. Aceasta este un răspuns la toate activitățile mai intense pe care le facem. De asemenea, să nu credeți că persoanele care fac sport regulat sunt scutite de această senzație, întrucât acestea măresc constant intensitatea exercițiului, iar mușchii revin cu un răspuns. Această senzație apare de obicei după 12-24 de ore după antrenament și atinge vârful durerii chiar și în 72 de ore.

febra musculară

Febra musculară și starea psihologică 

Potrivit unui studiu recent, persoanele care au febră musculară mai puternică după efortul fizic, aveau și un nivel ridicat de anxietate sau stres, precum și o sensibilitate sporită la durere. Astfel, toleranța unei persoane la durere și anticiparea cu privire la gradul de disconfort pot influența intensitatea febrei musculare resimțite după mișcare.

Studiul respectiv nu demonstrează că durerile sunt un semn de slăbiciune, ci faptul că refacerea presupune un proces complex, care nu ține exclusiv de nivelul fizic. De aceea, febra musculară nu trebuie privită cu teamă, ci doar ca o etapă în calea îmbunătățirii formei noastre fizice.Сe este celulita și de ce apare?

Cum scap de febra musculară?

Vă e cunoscută imaginea cuiva care de-abia coboară scările și de ține de balustradă? Cu siguranță ați observat o asemenea persoană sau voi sunteți cei care ați trecut prin asta. Nu putem să eliminăm complet febra musculară, dar putem face ceva ca să o ameliorăm. Iată câteva trucuri de care să te folosești dacă ești sigur că după un antrenament intens te vei simți vei simți durere în mușchi.

  1. Masajul. Dacă simții febră musculară, atunci masajul este o soluție eficientă pentru ameliorarea acesteia. Este recomandat să-l faceți la 1-2 zile după efort sau chiar puteți acasă singuri să faceți cu ajutorul unei role de spumă. 
  2. Continuă să faci mișcare. Cu toții avem dorința ca imediat cum simțim febra musculară să stăm întinși pe canapea și să așteptăm să treacă, însă nu trebuie de făcut acest lucru. Desigur că nu trebuie să mergeți la sală și să forțați mușchii și mai tare, însă o plimbare ușoară cu bicicleta sau un mers mai rapid o să ducă la ameliorarea durerii.
  3. Aplicați un prosop călduț. Dacă simțiți durere în mușchi după 48 de ore de la antrenament, atunci încercați să-i încălziți. Aplicați un prosop călduț peste mușchii care vă dor, astfel va fi stimulată creșterea fluxului de sânge, ameliorând 
  4. durerea și făcându-vă să vă simțiți mai bine.
  5. Hidratați-vă mereu. Un studiu realizat de Journal of athletic training vol a demonstrat faptul că deshidratarea poate crește durerea post-antrenament. 
  6. Culcați-vă mai devreme. Există studii care arată o legătură între somn și nivelul crescut de febră musculară. Sportivilor de performanță chiar le este recomandat să meargă la culcare mai devreme. Un somn bun va încărca bateriile și va permite fluxul de energie pentru recuperarea mai rapidă.

Deși este neplăcută această durere, nu trebuie să vă descurajeze și să vă sperie. Durerea musculară este un fenomen absolut normal, prin care corpul nostru se adaptează la efort și învață să fie mai puternic și rezistent. Astfel, te rugăm să stai liniștită și să te bucuri de senzațiile din corpul tău.