Blog Fitnessmama.ro

Câtă apă trebuie să bei în fiecare zi?

Probabil, citind zeci de surse și ascultând părerile prietenelor, te-ai prins și tu nu o dată întrebându-te câtă apă trebuie să bei în condiții normale? Să știi că e o întrebare bună, iar răspunsul pe care multe surse îl vociferează – cel de a consuma măcar 2 litri pe zi – nu este unul chiar într-atât de exact și care să se potrivească tuturor.

Există mult mai multe lucruri pe care trebuie să le iei în calcul pentru a descoperi câtă apă este necesar să bei zilnic. Trebuie să avem în vedere starea de sănătate, dieta, vârsta, tipul de activitate, clima, dar și anotimpul în care suntem. Prin urmare, vara de exemplu, când temperatura aerului ajunge la cote maxime, avem nevoie de mai multă apă pentru a hidrata corpul. În alte circumstanțe, de exemplu iarna, când putem avea o viroză sau o gripă, trebuie să bem multe lichide. Așa ne putem reveni mult mai rapid.

câtă apă trebuie să bei

Care este importanța apei?

Ce zici să luăm totul pe rând? Pentru ca să înțelegi corect câtă apă trebuie să bei pe zi, te invităm mai întâi să înțelegi de ce este atât de important să cunoști asta.

Corpul uman este alcătuit preponderent din apă. Și dacă fără mâncare poți rezista săptămâni întregi, atunci fără apă nu te vei descurca nici câteva zile.

Practic, corpul nostru consumă permanent apă: aceasta se elimină din corp când expirăm, transpirăm și când mergem la toaletă. Așadar, este nevoie să suplinim pierderile de apă în continuu.

Circa 80% din apă o consumăm din lichide, restul 20% o suplinim din produse alimentare. Acestea ar fi: roșiile, portocalele, pepenii, merele.

Iar pe lângă aceste date științifice, mai jos am selectat doar câteva din contribuțiile apei:

  • Reduce senzația de foame și ajută la scăderea în greutate;
  • Nu conține calorii;
  • Combate durerile de cap și migrena, dar și amețelile;
  • Oferă elasticitate pielii și contribuie la refacerea țesuturilor acesteia;
  • Ajută la sporirea gradului de concentrare, prin faptul că alimentează creierul;
  • Reglează temperatura corpului;
  • Oferă rezistență la efort și la exerciții fizice;
  • Menține tensiunea arterială normală;
  • Ajută enorm la digestie, la combaterea constipației și a infecțiilor urinare și la eliminarea toxinelor din organism;
  • Scade riscul apariției crampelor;
  • Contribuie la instalarea bunei dispoziții.

De câtă apă are nevoie totuși organismul uman?

Potrivit nutriționistului proiectului Fitness Mama, Anastasia Valac, există o formulă ideală cu ajutorul căreia poți să calculezi de câtă apă are nevoie organismul tău. Formula ta perfectă de consum al apei: Kg tale înmulțite la 0,03/0,04. Suma este cantitatea pe care trebuie s-o bei zilnic. Atât de simplu!

Cu toate acestea, diferite etape ale zilei sau vieții necesită un consum mai mare de apă. Unele studii recomandă un adaos de circa 500 ml de apă în cazul antrenamentelor sau în cazul arșiței; în cazul vomei, febrei și diareei – un consum suplimentar de circa 400-800 ml; în alăptare – plus circa jumătate de litru de apă la norma zilnică; după fiecare cafea băută – adăugător încă măcar un pahar de apă; la administrarea medicamentelor – cât mai multă apă la fiecare pastilă înghițită.

câtă apă trebuie să bei

Cum să începi să bei mai multă apă?

Totul este extrem de ușor, trebuie doar să-ți stabilești niște reguli pe care să le repeți câteva săptămâni.

  • Începe prin faptul de a înlocui băuturile dulci cu apă simplă, potabilă.
  • Pe masa de la oficiu sau acasă păstrează mereu la vedere sticle cu apă pe care, odată văzându-le, îți vei aminti că trebuie să bei apă.
  • Bea apă cu puțină lămâie de dimineață, bea apă înainte de culcare.
  • Bea apă când ți-e foame.
  • În general, ascultă-ți organismul și oferă-i apă ori de câte ori ți-e sete.
  • De asemenea, de fiecare dată când revii de la baie, dar și la fiecare masă, bea neapărat apă.

Nu forța organismul din prima zi, oferă-i puțin răgaz și introdu apa treptat în rutina ta zilnică. Nu îți va fi ușor să ajungi la cantitatea de 3 litri de apă pe zi, dacă până acum nu consumai nici măcar jumătate din norma zilnică.

Iar pentru că trăim într-o lume modernă, unde practic o viață întreagă poate fi încadrată într-un smartphone, apelează la app store. Vei găsi o sumedenie de aplicații care să îți amintească să bei apă la fiecare câteva ore și care te vor ajuta să monitorizezi cantitatea deja consumată.

Ți-a fost util acest articol? Atunci, bea chiar acum un pahar cu apă și distribuie-l mai departe!