Blog Fitnessmama.ro

Câte calorii trebuie să mănânc ca să slăbesc calculator

Prima întrebare care apare atunci când vrei să slăbești este: câte calorii trebuie să mănânc ca să slăbesc calculator? Într-adevăr, acest aport caloric este direct responsabil de aportul sau, dimpotrivă, de pierderea în greutate. În acest articol, află câte calorii trebuie să consumi pe zi pentru a pierde în greutate.

Câte calorii trebuie să mănânc ca să slăbesc calculator? Calculează nevoile de energie

Pentru a ști câte calorii trebuie să mănânc ca să slăbesc, va trebui să îți estimezi nevoile de energie. Vești bune, anumite metode științifice și calcule îți permit să-ți estimezi cu precizie necesarul zilnic de energie.

Metabolismul bazal

În primul rând, este esențial să-ți calculezi rata metabolică bazală. Adică cantitatea minimă de energie necesară pentru corpul tău în repaus pentru a-i asigura funcțiile vitale: digestie, postură, funcționarea organelor, menținerea temperaturii corpului etc.

Iată formula Harris și Benedict utilizată pentru a calcula rata metabolică bazală:

  • Pentru bărbat = [13.7516 x Greutate (în kg)] + [500.33 x Înălțime (în m)] – (6.7550 x Vârstă) + 66.473
  • Pentru femeie: [9,5634 x Greutate (în kg)] + [184,96 x Înălțime (în m)] – (4,6756 x Vârstă) + 655,0955

De exemplu, pentru o femeie de 35 de ani care măsoară 1,60 m și cântărește 58 kg, obținem un metabolism bazal de:

554.6772 + 295.935 – 163.646 + 655.0955 = 1342

Pentru a-și satisface nevoile de bază, această femeie va avea apoi nevoie de 1342 kcal pe zi.

Nivelul de activitate fizică – Câte calorii trebuie să mănânc ca să slăbesc calculator

Pentru a calcula câte calorii să mănânc ca să slăbesc sau cîte pe pe zi sunt necesare organismului, trebuie să luăm în considerare și nivelul de activitate fizică. Într-adevăr, pe lângă asigurarea nevoilor sale vitale, organismul cheltuiește calorii suplimentare legate de activitatea zilnică. Prin urmare, metabolismul bazal estimat mai sus trebuie multiplicat cu un coeficient corespunzător nivelului de activitate zilnică.

De lua exemplul femeii de 35 de ani. Dacă activitatea sa fizică zilnică este moderată, metabolismul său bazal va trebui multiplicat cu 1,55 pentru a obține necesarul său zilnic de calorii, adică 2080 kcal.

Necesarul total de energie – Câte calorii trebuie să mănânc ca să slăbesc calculator

Datorită calculelor precedente, am obținut o estimare a necesarului total de energie. În exemplul nostru, este de 2080 kcal. Cu alte cuvinte, consumând 2080 kcal pe zi, această femeie nu va câștiga în greutate și nici nu va slăbi. Ai grijă, totuși, acest calcul are unele limitări. Pentru a cunoaște nevoile cât mai precis posibil, este recomandat să consulți un specialist în nutriție. Numai el va putea adapta acest calcul în funcție de organizația dvs. și de nevoile sale specifice.

Deci acum cred că îți este mai clar răspunsul la întrebarea câte calorii am nevoie ca să slăbesc.

Importanța numărului potrivit de calorii pe zi pentru a pierde în greutate

Când vine vorba de pierderea în greutate, este vorba despre echilibru. Calculul numărului potrivit de calorii pe zi necesare pentru a pierde în greutate este un pas esențial.

Iată cele 3 situații posibile:

  • aportul de energie este egal cu necesarul de energie: greutatea rămâne stabilă
  • aportul de energie este mai mic decât necesarul de energie: există pierderea în greutate
  • aportul de energie este mai mare decât necesarul de energie: există creștere în greutate

Pentru a pierde în greutate, considerăm că este necesar să se inducă un deficit energetic de ordinul a 10-15% din necesarul total de energie. În exemplul nostru, va fi necesar să consumăm mai puțin de 1870 kcal pe zi pentru pierderea semnificativă în greutate.

Ai grijă, totuși, ca deficitul energetic să nu fie prea mare cu riscul de a provoca deficiențe nutriționale și mecanisme dăunătoare de adaptare. Într-adevăr, sub un anumit număr de calorii, corpul se protejează prin economisirea energiei și prin stocarea mai multor calorii ingerate. Drept urmare, pierderea în greutate devine din ce în ce mai dificilă și efectul yo-yo inevitabil.

Citește și articolul: Vreau să slăbesc repede într-o săptămână

Pentru a descoperi mai multă informație utilă pentru tine sau dacă vrei să slăbești, abonează-te la noi pe rețelele de socializare:  YoutubeInstagramFacebook.

Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie să vadă și prietenii tăi!