Blog Fitnessmama.ro

Ce este celulita și de ce apare?

Până în ziua de azi există încă o mulțime de confuzii și controverse în legătură cu termenul „celulită”. Hai să aducem lumină în acest context și să punem punctele pe ”i”.

Pentru început să precizăm: celulita este o problemă destul de bine înțeleasă și un proces biologic evident.

Acest termen este utilizat atunci când pe piele se formează umflături și denivelări. Datorită texturii sale, celulita este cunoscută și sub denumirea de coajă de portocală. Cel mai des femeile se confruntă cu celulita pe coapse și pe picioare.

Din punct de vedere medical, celulita este o creștere locală a celulelor grase și o dereglare a microcirculației în țesutul adipos.

Simptome de celulită:

  • Apar umflături și denivelări pe pielea de pe picioare, brațe sau abdomen.
  • Pielea devine aspră și pierde din elasticitate.
  • Scade rata de vindecare a hematomelor, vânătăilor și rănilor.
  • Apar zone de inflamație.

Structura țesutului adipos

De ce apare celulita și cum să lupți cu ea? Pentru a înțelege acest lucru, trebuie să înțelegem mai bine structura țesutului nostru subcutanat.

Sub stratul de piele se află celulele grase (adipocite). În momentul în care adipocitele se umplu cu lipide, acestea încep a crește în dimensiuni, fapt care duce la perturbarea nutriției țesuturilor. Dereglarea se produce din cauza unei presiuni crescute la nivelurile capilare și limfatice.

Sistemul nostru limfatic, spre deosebire de sistemul circulator, nu are o inimă, care pompează forțat  lichidul în jurul circuitului. Sistemul limfatic funcționează prin contractarea mușchilor.

De ce avem nevoie de sistemul limfatic? Pentru a elimina deșeurile din celule. Dacă aceste produse se elimină rău, atunci apare edemul. Anume el este cel care apare în prima etapă a celulitei.

După cum înțelegi, edemul apare din cauza unei presiuni mecanice  asupra canalelor limfatice. Lichidul limfatic nu are posibilitatea de a circula normal în acele volume, în care este necesar. Rezultatul este edemul.

Creșterea zonelor afectate de celulită

Dacă vei vizita plaja, vei vedea că celulita apare chiar și la fetele tinere și foarte suple. Ele pot avea celulită pe picioare, burtă, sau brațe. Motivul este stilul de viață sedentar, excesul de calorii și alimentația incorectă.

Toate acestea, precum și dereglarea funcționării normale a sistemului limfatic duc la apariția celulitei chiar și la femeile slăbuțe.

Ce se întâmplă dacă continui să mănânci nesănătos și să te miști puțin?

Celulele grase se vor mări semnificativ. Cantitatea de țesut adipos al corpului uman rămâne același de-a lungul întregii vieți, se credea anterior. Nu este adevărat. Atunci când cineva mănâncă excesiv, se va trezi cu celule noi grăsuțe 🙂

Celulele grase sunt închise într-o plasă de fibre de colagen. Prin fibrele de colagen încep a se manifesta umflături de grăsime, acest lucru devenind vizibil chiar și cu ochiul liber.

Dacă să apeși pe acele locuri unde există celulită, atunci poți observa gropițe care nu dispar ușor. La atingerea suprafeței, poți simți noduli și tuberculi. Acesta este deja un edem destul de serios.

Agravarea celulitei

Ce se întâmplă dacă continuăm să nu facem exerciții fizice, continuăm să mâncăm fast-food-uri, să bem băuturi carbogazoase dulci, și să consumăm fructe cu un procent înalt de fructoză? Rezultatul e foarte trist.

Edemul va deveni într-atât de sever, încât va bloca alimentarea sângelui capilar, cauzând formarea vânătăilor sau hematomelor. Ele încep să se formeze absolut spontan și ne ia mult timp pentru vindecarea acestora…

Ultima etapă este atunci când celulita se vede deja foarte bine, tuberculele fiind vizibile chiar și pe un mușchi relaxat.

Pielea nu este necesar să fie strânsă în pliu pentru a vedea celulita. Este deja vizibilă, iar la palpare, se simt perfect formările de noduli clari ai țesutului fibros. În acest caz, apar senzații dureroase.

Modalități de a scăpa de celulită

Din curiozitate, m-am uitat la mai multe fotografii făcute în urmă cu 20-30 de ani,  în vacanțe de mare. Atunci practic nu erau fete tinere cu celulită, le puteai întâlni, dar foarte rar.

Dar în zilele noastre, mergând pe plajă, poți vedea multe fete cu celulită. Și indiferent dacă ne dorim sau nu acest lucru, ca să nu apară excesul de țesut adipos și edemul, trebuie să schimbăm regimul alimentar.

Anume alimentele incorecte cauzează  reținerea lichidului limfatic și la edem.

Iar aceasta este deja prima etapă a celulitei. Oricât de banal nu ar suna, anume alimentația corectă este principala modalitate de a scăpa de celulită și, din păcate, niciun masaj sau cremă anticelulitică nu poate înlocui acest lucru.

După cum spuneam, sistemul limfatic uman funcționează doar în baza contracțiilor fibrelor musculare, prin urmare trebuie să te miști mai mult și să practici sportul. Acest lucru va îmbunătăți circulația lichidului limfatic în organism.

Sistemul limfatic, spre deosebire de sistemul circulator, nu are inimă. Dacă nu te vei mișca, va apărea stagnarea limfatică și intoxicația cu toxine. Astfel, practicarea sportului este a doua modalitate de a combate celulita.

Luând în considerare, că există o stagnare în sistemul limfatic din cauza îngustării mecanice, atunci, desigur, vei avea nevoie de diferite tipuri de perii de masaj, creme anticelulitice și de acțiune mecanică asupra grăsimii subcutanate. Masajele cu vacuum și saunele mai bine ajută la curățarea  sistemul limfatic cel puțin pe o perioadă de timp.

Dar, voi repeta iarăși: dacă nu te alimentezi corect, toate acestea vor fi doar acțiuni inutile. Problemele se vor întoarce curând și se vor agrava.

Un detaliu important: masajele funcționează doar atunci, când le faci în mod regulat. Soluționarea problemei apariției edemului, procesul de ardere a țesutului adipos și eliminarea, toate acestea nu sunt procese rapide.

De aceea procedurile de masaj, care acționează asupra țesutului gras subcutanat, te pot ajuta să scapi de celulită, dar nu te pot ajuta să slăbești. Acestea vor înlătura presiunea asupra sistemului limfatic capilar, iar edemul va începe să dispară treptat.

Câteva cuvinte despre bărbați

Toate acestea sunt bune, dar posibil să te întrebi: „Bine, de ce bărbații beau alcool, au burtică de bere, se mișcă puțin, stau întinși pe canapea și nu au deloc celulită?”

Să examinăm acum un alt motiv al formării celulitei – hormonal. Ne amintim, că avem hormoni, și în cazul dat printre acești hormoni rolul principal  îl va juca estradiolul. Există trei tipuri de acești hormoni, dar îi vom numi pur și simplu estrogeni.

Să luăm în considerare proprietatea colagenului. Elasticitatea lui depinde de nivelul hormonilor feminini, și anume de estrogen. Când sunt mulți, colagenul se întinde; când sunt puțini, devine dur.

Și iată că femeile au de zece ori mai mult estradiol decât bărbații. Aceasta este cauza principală de ce apare celulita pe picioare, coapse, burtă și brațe.Anume acesta este motivul de ce plasa din fibră de colagen este foarte elastică.  La bărbați, această plasă este mai dură, nu lasă ca umflăturile de grăsime să treacă prin ea.

Dacă să analizăm structura țesutului fibros de colagen la bărbați și la femei, vom observa diferența.

La femei, fibrele de colagen circulă perpendicular suprafeței pielii, în timp ce la bărbați ele circulă oblic, și chiar se intersectează.

Aceasta înseamnă că, că bărbații au o structură mai dură. Dacă celulele grase totuși cresc în dimensiune, acest lucru practic nu schimbă relieful pielii masculine.

Motivul unei astfel de diferență este fertilitatea.

Femeia are nevoie, ca pielea ei să se întindă în timpul sarcinii.

De aceea este necesar, ca aceste țesături să fie mai elastie.

Acest lucru este facilitat de estradiol, care înmoaie colagenul. De aceea, la femei, structura țesutului conjunctiv este format anume astfel.

Dar apariția celulitei, care nu apare aproape niciodată la bărbați, este partea revers  a monedei.

În cele din urma

Cu cât o femeia  are mai mulți mușchi, cu atât sunt șansele mai mari, că nu o va suferi de celulită. Trebuie să te miști mai mult, pentru ca sistemul limfatic să funcționeze și să se curețe. Acuma tu știi ce este celulita și cum să lupți cu ea.

Îți recomand să faci sport, fitness, și pur și simplu să fii activă fizic. Sportivii și modelele de fitness aproape că niciodată au celulită.

Prezența masei musculare, o rată metabolică constant ridicată și o stare normală a sferei hormonale sunt garanția, că nu vei avea celulită.