Blog Fitnessmama.ro

Ce sunt caloriile: Adevărul despre balanța de calorii

Cantitatea de energie dintr-un produs alimentar sau băutură este măsurată în calorii. Când mănânci și bei mai multe calorii decât arzi, corpul stochează excesul ca grăsime corporală. Dacă acest lucru continuă, în timp vei aduna kilograme.

Un bărbat de statură medie are nevoie de aproximativ 2.500kcal (10.500kJ) pe zi pentru a menține o greutate corporală sănătoasă.

O femeie de statură medie, această cifră este de aproximativ 2.000kcal (8.400kJ) pe zi. Aceste valori pot varia în funcție de vârstă, activitatea fizică, dar și starea de sănătate.

Caloriile și echilibru energetic

Corpul tău au nevoie de energie pentru a te menține în viață și pentru ca organele tale să funcționeze normal.

Când mănânci și bei, pui energie în corpul nostru. Corpul tău consumă acea energie prin mișcarea de zi cu zi, care include totul, de la respirație la alergare.

Pentru a menține o greutate stabilă, energia pe care o introduci în corpul tău trebuie să fie aceeași cu energia pe care o folosești prin funcțiile normale ale corpului și activitatea fizică.

O parte importantă a unei diete sănătoase este echilibrarea energiei pe care o ingerezi prin intermediul alimentelor cu energia pe care o folosești. De exemplu, cu cât faci mai multă activitate fizică, cu atât folosești mai multă energie.

Dacă consumi multe calorii într-o zi, nu îți face griji. Încearcă doar să iei mai puține calorii în următoarele zile.

Verificarea caloriilor din alimente

Cunoașterea conținutului de calorii din alimente și băuturi te poate ajuta să ai grijă să nu consumi prea mult. Conținutul caloric al multor alimente cumpărate în magazin este menționat pe ambalaj ca parte a etichetei nutriționale.

Aceste informații vor apărea sub rubrica „Energie”. Conținutul de calorii este adesea dat în kcals, care este prescurtarea pentru kilocalorii și, de asemenea, în kJ, pentru kilojoule.

O kilocalorie este un alt cuvânt pentru ceea ce se numește în mod obișnuit o calorie, deci 1.000 de calorii vor fi scrise ca 1.000kcals. Kilojulii sunt măsurarea metrică a caloriilor. Pentru a găsi conținutul de energie în kilojoule, înmulțește cifra de calorii cu 4,2.

Eticheta îți va spune de obicei câte calorii sunt conținute în 100 de grame sau 100 de mililitri de alimente sau băuturi, astfel încât să poți compara conținutul de calorii al diferitelor produse.

Multe etichete vor indica și numărul de calorii dintr-o porție de alimente. Poți utiliza informațiile despre calorii pentru a evalua modul în care un anumit aliment se încadrează în aportul zilnic de calorii.

Arderea caloriilor

Cantitatea de calorii pe care o folosesc oamenii făcând o anumită activitate fizică variază, în funcție de o serie de factori, inclusiv statura și vârsta. Cu cât faci o activitate fizică mai intensă, cu atât folosești mai multe calorii. De exemplu, mersul rapid va arde mai multe calorii decât mersul într-un ritm moderat.

Mâncare și nutriție

Nu este necesar să numeri caloriile tot timpul, dar la început, te poate ajuta să determini câte calorii sunt în alimentele și băuturile pe care le consumi în mod regulat. Pe internet găsești o sumedenie de aplicații care te vor ajuta să faci asta. Vezi de câte calorii pe zi ai nevoie pentru a-ți menține greutatea actuală în funcție de vârstă, sex, înălțime, greutate și nivelul de activitate fizică. Pentru a afla câte calorii ingerezi, notează alimentele pe care le consumi și băuturile pe care le bei, în fiecare zi. Verifică eticheta nutrițională pentru mărimea porției și numărul de calorii și ia în considerare mărimea porției. Un jurnal alimentar te va ajuta să devii mai conștientă în privința a ceea ce consumi. De asemenea, începe să notezi activitatea fizică în fiecare zi și durata în care o faci.