Blog Fitnessmama.ro

Lipsa somnului îngrașă. Mit sau realitate

Somnul joacă un rol important pentru dezvoltarea ta armonioasă, atât fizică, cât și psihică. Acesta este alt treilea ingredient în lupta cu kilogramele în plus, pe lângă mâncarea sănătoasă și mișcarea.

Cu anii ai observat că dacă nu te odihnești suficient devii iritată, obosită și ai poftă de ceva dulce. Astfel, la prima oră s-ar putea să alegi în locul unui dejun sănătos, ceva dulce și o cafea. De asemenea, s-ar putea ca seara să alegi o masă mult mai bogată în carbohidrați.

În plus, te simți, practic, fără energie. În astfel de momente motivația de a face mișcare poate lipsi. Așadar, s-ar putea să mănânci mai mult și să arzi mai puține calorii.

Lipsa somnului poate avea un impact negativ asupra metabolismului tău. Studiile au arătat că lipsa somnului declanșează o creștere a producției de cortizol. Cortizolul sau adesea cunoscut ca hormonul stresului din organism, stimulează metabolismul grăsimilor și al carbohidraților pentru o energie rapidă. De asemenea, stimulează eliberarea de insulină pentru a crește nivelul zahărului din sânge, astfel încât organismul să poată răspunde în timpul orelor stresante sau de veghe.

La ce pot duce toate acestea? Rezultatul final este creșterea poftei de mâncare,  mâncare bogată în grăsimi sărată sau dulce.

Cercetările arată că după 4 zile de somn insuficient, capacitatea organismului de a procesa insulină scade. Acest lucru duce la rezistență la insulină, forțând în cele din urmă pancreasul să producă mai multă insulină în prezența carbohidraților. La fel ca Cortizolul, insulina are capacitatea de a stoca mai multe grăsimi.

De asemenea, rezistența la insulină este piatra de temelie a diabetului de tip 2. O afecțiune care poate fi întâlnită adesea la persoanele care se luptă cu excesul de greutate.

Deci, somnul este important pentru pierderea în greutate? Este, cu siguranță. Nu renunța la somn atunci când scopul tău este pierderea kilogramelor în plus. Plus la aceasta, un somn odihnitor te ajută să te concentrezi mai bine, să ai o piele mai frumoasă și catifelată, să ai energie pentru o zi întreagă.

Chiar și antrenorul tău îți va repeta mereu să te odihnești suficient – 7-8 ore, atât cât are nevoie organismul tău.

De asemenea, pentru a avea un somn odihnitor, este bine să ții cont de anumite reguli înainte de culcare.

Evită expunerea la lumină artificială cu până la două ore înainte de somn. Adică ar trebui să renunți să te uiți în telefon sau la TV. Lumina emisă de acestea inhibă secreția de melatonină, hormonul somnului. În plus, de cele mai mult ori efectul programelor TV și telefonului asupra psihicului este de stimulare, nu de relaxare. O variantă ar fi să asculți muzică sau audiobook-uri.

Ia ultima masă cu cel puțin 3 ore înainte de somn.

Nu consuma cafea sau alcool înainte de culcare.

Așadar, pentru a fi frumoasă și plină de energie este nevoie să-ți împlinești somnul. Sper că informațiile noastre ți-au fost de folos și vei conștientiza importanța celor 8 ore de somn.