Blog Fitnessmama.ro

Cum să măsori procentul de grăsime din corp?

Grăsimea corporală ridicată este asociată cu niveluri mai ridicate de colesterol și promovează tensiunea arterială ridicată. Cunoașterea procentului de grăsime corporală îți poate oferi informații valoroase despre sănătatea ta. Ce procent de grăsime corporală trebuie să avem? Cât de bine este pentru sănătate? Cum să măsori procentul de grăsime din corp? Găsești răspunsurile în acest articol.

Astăzi, există multe dispozitive care oferă posibilitatea de a-ți măsura procentul de grăsime din corp. Minunat, nu-i așa? Nu chiar, de fapt…

Într-adevăr, măsurarea digitală nu este cea mai fiabilă și furnizarea acestor noi date este un alt factor care te face să eșuezi în obiectivul de pierdere din procentul de grăsime corporală.

Grăsimea corporală și funcțiile ei

Procentul grăsimii corporale reprezintă partea corpului care conține grăsime.

Nivelul de grăsime în corp variază în funcție de tipul corpului și, potrivit studiilor, măsurarea grăsimii corporale este esențială pentru a evalua dacă o persoană este subponderală, supraponderală, obeză sau cu o greutate sănătoasă.

Rolul grăsimii

Grăsimea joacă un rol important în sănătatea ta. Ea este resursa de care corpul tău are nevoie pentru a susține metabolismul. Pentru început, este important să se facă distincția între cele două familii principale de grăsime corporală:

Grăsimi esențiale

Se găsesc în nervi, creier, măduvă osoasă și în membrane care protejează organele. Compuse din acizi grași, grăsimile esențiale asigură rezerve de energie și protejează organele interne. Prin urmare, ele joacă un rol important în sănătate.

Grăsimi de depozitare

Depozitarea grăsimilor se găsește în jurul organelor și sub piele. De asemenea, oferă protecție și acționează ca un izolator pentru a menține corpul cald.

Care este procentul normal de grăsime corporală?

Pentru început, este important să reții că nivelurile de grăsime corporală diferă în funcție de sex. Vezi un calculator grăsime corporală.

Metabolismul feminin are nevoie de mai multe grăsimi pentru a menține un echilibru hormonal bun, precum și cicluri menstruale regulate. Femeile tind să aibă cu 6-11% mai multe grăsimi corporale decât bărbații.

Pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 20 și 39 de ani, când procentul de grăsime depășește 25%, pacientul este considerat obez. Mai puțin de un sfert din greutatea totală a bărbaților ar trebui să fie grasă. De aceea calculul procentajului de grăsime din corp este foarte important pentru sănătate.

Există mai multe metode pentru a determina procentul de grăsime corporală. Pe măsură ce îmbătrânești, masa musculară scade treptat, deci este important să urmărești acest număr.

Procentul de grăsime corporală nu este același lucru ca indicele de masă corporală (IMC), care este adesea folosit ca indicator al stării generale de sănătate pe baza înălțimii și greutății. Poți măsura starea sănătății cu un calculator procent de grăsime corporală

Ce să faci pentru a reduce procentul de grăsime corporală?

Obiceiurile alimentare sănătoase sunt cheia succesului

Cei care mănâncă cel puțin patru fructe și legume pe zi, consumă mai puțin de 2 produse lactate pe zi și mănâncă mese gătite cu produse proaspete sunt mai puțin predispuși de a fi supraponderali. În schimb, cei care trec peste mese, comandă mâncare, consumă carne roșie de 3 sau mai multe ori pe săptămână și mănâncă în timp ce fac alte activități (cum ar fi să lucrezi sau să te uiți la televizor) sunt mai predispuși să fie supraponderali.

Monitorizarea regulată a greutății tale este esențială

Atunci când oamenii supraponderali sau obezi se cântăresc regulat, pierd de 7 ori mai mult în greutate decât oamenii care nu o fac. De asemenea, oamenii care se cântăresc cel puțin de două ori pe săptămână au tendința de a fi activi. Păstrarea greutății în minte te poate ajuta să-ți amintești obiectivele de greutate și să-ți menții obiceiuri de viață sănătoase.

Este important să dormi bine

Un somn mai bun are un impact deosebit asupra greutății. Studiile arată că 66,5% dintre persoanele care dorm, în medie, mai puțin de 7 ore pe noapte sunt supraponderali. De asemenea, persoanele care dorm 7-8 ore pe noapte erau cel mai puțin predispuse să fie sedentare.

Concluzie

Pentru a pierde în greutate, este important să stabilești un obiectiv rezonabil de pierdere a grăsimilor. Studiile arată că „pierderea cu 1% a grăsimii corporale pe lună este un obiectiv sănătos și realizabil”.

Deci, dacă dorești să pierzi în greutate în mod durabil, ar trebui să iei în considerare adoptarea unui stil de viață sănătos.

Dacă ai înțeles cum să măsori procentul de grăsime din corp citește și articolul: Când e bine să faci sport? Punctul de start

Dacă ți-a plăcut articolul distribuie să vadă și prietenii tăi!