Blog Fitnessmama.ro

Deficit caloric – formula de calcul

Ce este un deficit caloric? Când vine vorba de pierderea în greutate, există atât de multe mituri și soluții rapide magice încât sunt aproape prea multe pentru a le număra! De cele mai multe ori sună simplu. Dar în realitate este mult mai complicat decât pare, așa că permite-mi să-ți dezvăluim…

Deficit caloric – definiție

Pentru deficit caloric definiție mai simplă nu găsești în altă parte.

În termeni foarte simpli, un deficit de calorii este o lipsă de calorii. Este folosit atunci când o persoană încearcă să slăbească și dorește să poată arde mai multe calorii decât consumă zilnic. Experții spun că această metodă poate fi utilă chiar dacă nu faci multă mișcare sau vrei să te poți răsfăța din când în când. Problema cu deficitul de calorii este că, dacă îți reduci prea mult aportul alimentar. Acesta poate începe să-ți afecteze metabolismul într-un mod negativ (poate încetini). Și chiar să-ți facă corpul să intre în modul de supraviețuire. Adică acumulează caloriile pe care i le dai în loc să le arzi.

Ce este un deficit caloric?

Ce înseamnă deficit caloric? Un deficit caloric apare atunci când consumi mai puține calorii decât cheltui în timp ce ești activ/ă. De exemplu, dacă arzi 2.200 de calorii, dar consumi doar 1.800 de calorii din alimente și băuturi, înseamnă un deficit de 400 de calorii.

Corpurile noastre sunt uimitoare și atunci când vine vorba de pierderea în greutate. Nu există o abordare „unică pentru toate”; ar trebui să fie complet personal pentru tine.

Apoi vine vorba de calcularea deficitului – una dintre cele mai mari probleme pe care le au oamenii este un deficit prea agresiv. Când greutatea lor începe să se echilibreze, nu au de ales decât să consume mai puține calorii și nimeni nu își dorește asta!

Un ghid recomandat ar fi un deficit de început între 200 și 300 de calorii.

De exemplu, un bărbat de 105 kg, 24 de ani, să presupunem că are2 un deficit de 200 de calorii pentru a-și putea începe călătoria de slăbire. Acest lucru ar însemna că, dacă își consumă cele 2110 calorii din mâncare și băutură, ar trebui să ardă alte 200 de calorii prin exerciții fizice pentru a intra într-un deficit caloric. Ceea ce duce la pierderea în greutate!

Cum să-ți calculezi deficitul caloric?

Caloriile sunt cele care dau corpului tău energia de care are nevoie pentru a-și îndeplini toate funcțiile și pentru a suporta chiar și cele mai intense antrenamente. Primul lucru pe care trebuie să-l știi este că există o cantitate de bază de calorii de care ai nevoie pentru a rămâne sănătoasă și a trăi.

Pentru a-l calcula, există o metodă matematică: înmulțește greutatea corporală cu 26 și cu 28. Adică dacă cântărești 80 de kilograme, 80 x 26 = 2080 și 80 x 28 = 2240. Atunci trebuie să calculezi caloriile pe care le arzi în timp ce făcând mișcare și cu activitățile fizice zilnice.

De asemenea, ar trebui să ții cont de rata metabolică bazală (care este ceea ce arzi pentru a funcționa), care are și propria metodă de calcul. La bărbați: 10 x greutatea (în kg) + 6,25 x înălțimea (în cm) – 5 x vârstă (ani) + 5. Și la această cifră, adaugi nivelul tău de activitate care este 1,55 dacă ești sedentar, 1,85 pentru activitate moderată, 2,2 pentru o activitate și 2,4 pentru activitate intensă. Acest număr este adăugat la BMR pentru a găsi caloriile de întreținere.

Totul sună nebunesc, dar este ceea ce îți aduce cel mai clar număr de calorii pe care le arzi și cum ar trebui să arate deficitul tău. Deficitul caloric poate fi atins în două moduri. Mâncând mai puțin sau prin creșterea cantității de exerciții fizice. Ideea este că consumi cu aproximativ 500 de calorii mai puțin decât arzi în mod normal.

Sfaturi și recomandări de urmat

Cu mai puține calorii, este important să mănânci alimente care oferă organismului nutrienți. Să mănânci mese mai mici pe tot parcursul zilei și să rămâi bine hidratată. În plus, este esențial să dormi suficient și, acolo unde este posibil, să reduci stresul. Deoarece stresul are un efect negativ asupra greutății și obiceiurilor alimentare.

Amintește-ți că numărul de calorii nu trebuie să fie prea mic, altfel riști să ai probleme de sănătate. Vei începe să pierzi mai mult decât ai calculat cu metoda matematică nu te va ajuta să slăbești mai repede, dar te va îmbolnăvi. De aceea un deficit caloric femei prea mare este periculos pentru sănătate.

Citește și articolul: Calorii sarmale –bune la regim sau bombe calorice?

Pentru a descoperi mai multă informație utilă pentru tine sau dacă vrei să slăbești, abonează-te la noi pe rețelele de socializare:  YoutubeInstagramFacebook.

Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie să vadă și prietenii tăi