Blog Fitnessmama.ro

Calorii sarmale –bune la regim sau bombe calorice?

Calorii sarmale…tot ce te interesează despre acest subiect vei găsi în acest articol. Sarmelele sunt un aliment care asigură organismului proteine, carbohidrați și grăsimi în proporții perfecte! Mai mult, aceste preparate tradiționale nu au nici multe calorii. Și, totuși, de ce ne îngrășăm atunci când mâncăm sarmelele pe care toți nutriționiștii le laudă?

Sarmalele cu carne în foi de varză sunt un aliment complet, susțin nutriționiștii. Rețeta sarmalelor se încadrează în piramida alimentară clasică: carbohidrații sunt oferiți de orez, carnea de porc aduce proteinele și grăsimile necesare, iar varza fibrele vegetale care nu trebuie să lipsească din alimentație. În sarmale de post calorii sunt mai puține.

Câte calorii sarmale conțin?

Sărbătorile aduc multe bunătății pe mesele românilor șo moldovenilor, însă din păcate și foarte multe calorii pe abdomenul acestora. Una din cele mai populare feluri de mâncare în sărbătorile de iarnă sunt sarmalele. Acestea sunt de-a dreptul gustoase, dar totuși sarmale calorii câte conțin? Hai să vedem.

Sarmalele pregătite cu carne de porc sunt cele mai calorice. La 100 de grame de sarmale, aportul calorice este de 189 de calorii. Sarmalele ”mai slabe” sunt cele din carne de pui și vită – 87 de calorii/100 grame și cele din carne de curcan – 115 calorii/100 grame.

Fiind un aliment care ne oferă toți nutrienții, problemele apar atunci când consumăm sarmale în exces sau când lângă sarmale mâncăm pâine sau mămăligă (exces de carbohidrați), precum și atunci când adăugăm smântână (exces de grăsimi)

Un alt risc pentru sănătate îl reprezintă nivelul ridicat de sare. Sarmalele în foi de varză murată sunt deja sărate, astfel că nu trebuie să mai adăugăm sare în compoziție.

Rețeta tradițională a sarmalelor, originară din Turcia, este cu carne de vită, mai slabă decât cea de porc. Dacă au doar carne, sarmalele se consumă cu lipie, dacă au și orez sau arpacaș se mânâncă simple, în Orient. Este drept că, acolo, sarmalele nu conțin prea multe fibre, deoarece nu sunt învelite în foaie de varză, ci în membrană naturală, iar în compoziție mai intră și ficat, rinichi sau alte organe, ceea ce face sarmaua un aliment mai greu de digerat. Numărul de calorii sarmale de porc deci este mai mare.

Cum faci sarmalele să fie mai de dietă

Cei care vor să slăbească sau, pur şi simplu, să îşi menţină greutatea, trebuie să ştie că există sarmale preparate astfel încât să nu îngraşe. Numărul de calorii sarmale de post este mai mic, dar totuși mai este o soluție. De exemplu, reţeta tradiţională din Turcia este cu carne de vită şi se consumă cu lipie. Astfel, scoatem din schemă foile de varză murată. În Orient, cei care adaugă şi orez le consumă simple. Iată şi câţiva paşi în alegerea unor ingrediente mai sănătoase, inclusiv dietetice:

  • Înlocuiește carnea tocată de porc cu carne de vită (cu condiţia să fie slabă), pui sau curcan (aceasta din urmă este ideală)
  • Încearcă să folosești pentru preparare cât mai puţin orez, deoarece este plin de carbohidraţi. Înjumătățește gramajul pe care îl adaugi până acum sau îl mai poți înlocui cu orez negru
  • Este indicat să folosești în compoziţie condimente şi ierburi speciale care te ajută să arzi grăsimile. Acestea nu fac altceva decât să accelereze metabolismul şi să curaţe organismul de toxine. Astfel de condimente sunt: piperul negru, piperul cayenne, cuminul, turmericul, plus multe altele. De asemenea, unele dintre acestea dau savoare sarmalelor
  • Folosește în compoziţie foarte multe legume precum: ciupercile, ardeiul gras sau ceapa. Astfel, transformi sarmalele din calorice, în sănătoase
  • Evită frunzele sărate de varză murată. Ai posibilitatea să folosești frunze de ştevie, iar sarmalele ies la fel de delicioase
  • Înlocuiește smântâna grasă cu iaurtul grecesc sau smântâna dietetică

Citește și articolul: Program de exerciții pentru abdomen

Pentru a descoperi mai multă informație utilă pentru tine sau dacă vrei să slăbești, abonează-te la noi pe rețelele de socializare:  YoutubeInstagramFacebook.

Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie să vadă și prietenii tăi