Dacă am face acum un sondaj să vedem câte femei iubesc să facă genuflexiuni cu gantere, rezultatul nu ar fi unul îmbucurător la sigur. Genuflexiunile sunt în sine deja un exercițiu complex, care implică mai mult efort și trezește mai multe categorii de mușchi. Iar dacă mai adăugăm și ganterele aici, efortul se dublează. Iar acest lucru sperie multe femei. La fel ca și faptul că vor pronunța unii mușchi, contrar dorinței lor. Ceea ce reprezintă de fapt o frică neîntemeiată.
În general, genuflexiunile te ajută să slăbești, iar faptul că le faci cu ajutorul ganterelor te ajută să arzi mai multe calorii și să obții un rezultat frumos în termeni mai rapizi.
Descoperă în acest articol la ce ajută genuflexiunile și ce tipuri te genuflexiuni cu gantere poți face acasă.
Ce vei afla în acest articol
Ce beneficii aduc genuflexiunile?
Genuflexiunile antrenează de minune mai multe categorii de mușchi. În joc intră picioarele, coapsele, spatele, fesierii și abdomenul. Așadar, de exemplu, dacă vei căuta pe internet genuflexiuni pentru fese și vei începe să le faci zilnic, să știi că nu doar posteriorul tău va suferi modificări plăcute. Vei observa unele schimbări ușoare și la nivel de abdomen, dar și picioare. Totul este corelat, iar rezultatele vin uniform, în armonie.
Dacă te întrebi câte calorii arzi făcând genuflexiuni, îți zicem noi – multe! Și cu cât mai multe greutăți adaugi, cu atât sporește și numărul de calorii arse.
Vei arde circa 8 calorii pe minut în cazul în care faci genuflexiuni cu o intensitate moderată. În mediu, poți face pe minut 25 de genuflexiuni. Iar făcând câteva calcule simple, obținem că o genuflexiune arde circa 0,32 calorii. Așadar, la fiecare 100 de genuflexiuni, arzi în medie 32 de calorii. Frumos, nu?
Desigur, această cifră diferă în dependență de mai mulți factori. De câte de intens și des te antrenezi, dacă optezi pentru greutăți suplimentare, care este durata antrenamentului etc. Cert este că între genuflexiuni și calorii există o relație direct proporțională: mai multe genuflexiuni executate corect – mai multe grăsimi distruse și calorii arse.
Ce se întîmplă cu organismal tău când faci genuflexiuni cu gantere?
Pe lângă faptul că vei trezi toți mușchii din corp și că vei arde grăsimi, vei simți și alte schimbări în organism. Se va îmbunătăți considerabil postura corpului. Vei observa că burtica dispare, că posteriorul se rotunjește, că spatele e mult mai drept, iar picioarele se bucură de o rezistență mai mare. De asemenea, vei observa îmbunătățiri și la nivel de digestie – se vor elimina mai ușor toxinele din corp, iar nutrienții se vor absorbi mai bine. Se va îmbunătăți flexibilitatea, mobilitatea, dar și echilibrul corpului. Oasele, articulațiile, plămânii și inima vor primi o protecție suplimentară. Va scădea considerabil riscul accidentărilor. Picioarele vor deveni sculptate, mai puternice, dar și mai tonifiate. Mobilitatea șoldurilor și gleznelor va crește. Musculatura abdominală se va întări și tonifia. Va crește rezistența și se va îmbunătăți calitatea vieții.
Ce genuflexiuni cu gantere poți face acasă?
Mai jos ți-am pregătit câteva tipuri de genuflexiuni. Ai nevoie de o greutate de circa 5 kg, iar dacă reziști – poți opta pentru o ganteră cu o greutate mai mare.
- Genuflexiuni clasice. Executăm genuflexiunea așa cum o cunoaștem noi: îndepărtezi picioarele astfel încât tălpile să fie la nivelul umerilor; degetele picioarelor privesc înainte. Ridici o ganteră în fața pieptului, duci bazinul înapoi și cobori în genuflexiune. Accentul rămâne pe călcâie, iar genunchii îi împingi în exterior, având grijă să nu iasă în afara degetelor. Te ridici, încordezi fesierii, la fel și abdomenul și… expiri. Respirația este extrem de importantă atunci când execuți fiecare exercițiu.
- Genuflexiuni sumo. Îndepărtează picoarele mai tare decât în cazul genuflexiunilor clasice. Genunchii de asemenea privesc în exterior. Ridică gantera la nivelul pieptului și coboară în genuflexiune. Spatele rămâne drept, puțin înclinat înainte. Cobori – inspiri, te ridici – expiri.
- Genuflexiuni plié. Este un tip de exercițiu care se aseamănă cu genuflexiunile sumo, doar că în acest caz, picioarele sunt mai îndepărtate, degetele privesc spre exterior, iar tu cobori, ținând spatele total drept. Gantera o ții astfel încât să cobori cu ea aproape de pământ.
Este foarte important să repeți corect exercițiile. Tehnica de repetare și cea de de respirație – odată însușite corect – vor grăbi rezultatele pe care le aștepți. Apropo, genuflexiunile intră în categoria exercițiilor unde calitatea predomină asupra cantității. Nu are rost să faci 100 de genuflexiuni dacă acestea nu sunt executate corect. Mai mult efect vei obține din 20 de genuflexiuni care sunt executate așa cum trebuie, decât din 100 repetate prost.
Vezi mai jos cum se execută corect aceste exerciții. Odată ce vei înțelege tot procesul – te vei descurca de minune, repetând aceste genuflexiuni de una singură.
Indiferent de tipul de genuflexiuni cu gantere pentru care urmează să optezi, ține minte că nu trebuie să te uiți la picioare. Privirea trebuie să fie înainte, iar capul – drept. Tot aici, greutatea ta trebuie să fie simțită în călcâie, iar aceștia nu trebuie să se ridice de la sol în timpul exercițiilor.
Mult spor în antrenamentele tale și cât mai multe rezultate vizibile!
Ți-a fost util acest articol? Distribuie-l să-l descopere și prietenele tale!