Blog Fitnessmama.ro

Mod de viață sănătos: cum sa nu îți pierzi motivația și să fii fericită?

Eu sper, că postările mele anterioare te-au convins de:

  • Necesitatea de a-ți schimba stilul de viață o dată pentru totdeauna.
  • Beneficiul evident al unei astfel de decizii.

A mai rămas un ultim obstacol pentru a înțelege, cum poți trece la un mod sănătos de viață în mod sigur și cu confort.

Luptă cu instinctele

Dorești să cunoști cum în 90% de situații să scapi de ispite atunci când treci la un regim de alimentație sănătos și corect? Pentru a reuși acest lucru, trebuie să îți dezactivezi anumite instincte!

Orice decizie pe care o ia cineva este rezultatul lucrului a două componente ale personalității sale: cea rațională și cea instinctivă.

Prima reprezintă tot ceea ce este logic, conștient, lipsit de pasiuni și emoții. A doua reprezintă un răspuns instinctiv la semnalele din exterior.

Partea primitivă a personalității răspunde pentru instinctele, dorințele și temerile noastre. Ea poartă vina de faptul, că nu îți refuzi plăcerea de a mânca o ciocolată.

Privește mai atent la cauzele acestui conflict, și cum poți lupta cu aceasta.

Creierul și logica înțeleg, că o bucată de tort în plus va îngrășa silueta, va dăuna sănătății tale și te va lipsi de posibilitatea să devenii mai atractivă și fericită în viitorul apropiat.

Însă instinctului îi lipsește această capacitate. El dorește exclusiv o satisfacție imediată. Aproape trei milioane de ani, strămoșii noștri au trăit într-o  stare de deficit alimentar. Când vedeau mâncarea, mai ales una delicioasă, decizia lor era să o consume îndată și într-o cantitate cât mai mare.

De aici și se primește că recepționăm concomitent semnalele „Nu mânca, nu trebuie” și „Mănâncă, mai repede și mai mult”.

Însă există un secret, care va reduce 90% din luptele pe care le simți atunci când alegi să renunți la o anumită mâncare. Trebuie doar să crești partea rațională atunci când iei o decizie. Pentru aceasta trebuie să respecți următoarea regulă simplă și eficientă.

Regula №1:

ANALIZEAZĂ TOATĂ INFORMAȚIA, CARE PRIVEȘTE SITUAȚIA, ÎN CARE ÎȚI PIERZI CONTROLUL

Cea mai bună armă în lupta cu kilogramele în plus, este cunoștința. Cu cât mai multe vei cunoaște, cu atât vei fi mai încrezătoare în ceea ce faci. Cu cât vei fi mai încrezătoare, cu atât va scădea anxietatea și cu atât mai slabe vor deveni instinctele.

Studiază, care sunt reacțiile psihice la diferite alimente, de ce alimentarea provoacă dependență, cum producătorii produselor semifinite și restaurantele se folosesc de această. Cu timpul vei vedea, că să ții controlul asupra ta va deveni tot mai ușor.

Însă, pot apărea situații, în care brusc te poți transforma într-un animal primitiv, care tocmai a văzut hrană. Îți voi spune, de ce se întâmplă acest lucru și ce să faci într-o astfel de situație.

Emoțiile pot fi trezite din sentimentele primare – frica și anxietatea. Anume într-o astfel de situație instinctele pot sări grabnic să te „salveze”. Primele obiective ale comportamentului înnăscut sunt să asigure siguranța și alimentația organismului.

De aici reiese regula №2:

ÎNCEARCĂ SĂ MINIMIZEZI STRESUL ÎN VIAȚĂ

Da, este dificil: fiecare dintre noi învață, lucrează, stă prins în ambuteiaj, trăiește cot la cot cu alți oameni, iar anumite situații pur și simplu nu pot fi schimbate. Cu toate acestea, există lucruri, care țin în totalitate de tine.

Amintește-ți că cea mai importantă parte în pierderea în greutate sunt mesele fracționate regulate. Anume ele mențin nivelul moderat de zahăr din sânge, prevenind creșterea lui bruscă. Acest lucru îți permite să eviți stresul, atunci când slăbești.

În situația în care stresul dispare, instinctele nu vor simți necesitatea să te salveze. Această caracteristică este încă un avantaj important al meselor fracționate.

Nu refuza micile plăceri

Această este o greșeală a 95% dintre persoanele, care nu au reușit să slăbească. Ea este legată cu supraaprecierea rezultatelor tale.

Într-o zi, cântarul se va opri la marcajul mult așteptat, și acum ești sigură că lumea ar trebui să te ridice pe un piedestal.

“Vezi? Am pierdut 30 de kilograme!“

Cu siguranță, vei fi apreciată de prieteni și de familia ta. Vei primi câteva sau mai multe comentarii pozitive pe rețelele de socializare.

Însă pentru restul lumii, care te va vedea pe plajă pentru prima dată, nu vei fi diferită de alții. Ești pur și simplu, puțin mai plinuță sau mai slăbuță, decât majoritatea persoanelor din jurul tău, nimic mai mult.

E un lucru complet diferit atunci când îți stabilești obiectivul de a deveni mai bună, de a duce un mod sănătos de viață cu plăcere. Devino una din cele 5% de oameni, care au reușit să piardă în greutate și s-au învățat să primească plăcere maximă de la viață.

Pentru a te ajuta să realizezi acest lucru vreau să îți comunic 3 noutăți foarte bune ce te privesc direct:

  •  Să devii mai bună este cu mult mai simplu, decât să te torturezi în urma interdicțiilor radicale în alimentație.
  •  Datorită stării precare a geneticii și a culturii nutriționale, aceasta a devenit mai ușoară ca niciodată.
  •  Nu este deloc necesar să devii campioană mondială: este suficient să devii cea mai bună pe plaja locală sau pe ringul de dans, iar acest lucru este realizabil pentru ORICINE.

Un mod de viață sănătos, pe care îl urmărești, nu trebuie să fie o privare. Aceasta este obținerea a ceva nou și mișto.

Anume acesta este lucrul important, despre care am vorbit: Tu nu te vei priva din plăcere, ci o vei înlocui.

Dar ce este mișto pentru tine?

Fiecare dintre noi are propriul concept de mișto.

Cineva vrea să facă o descoperire științifică, și își petrece o parte semnificativă din viață ca să realizeze aceasta. Altuia acest lucru nu îi pare deloc interesant. Deoarece în sistemul lui de valori este este mult mai important să obțină cea mai luxos iaht și cel mai scump automobil din lume.

Însă noi ne vom focusa pe gândul, cum să facem așa, ca aspectul fizic frumos și o sănătate bună să devină valorile noastre fundamentale? Ce trebuie să faci, ca toate deciziile tale să te apropie de obiectivul pe care ți-l dorești atât de mult?

Sarcina noastră este să stabilim, de ce silueta frumoasă și o sănătate bună sunt mai mișto decât consumul alimentelor nesănătoase. Ar-gu-me-nte!

Fii atentă, sarcina nu este să te convingi pe tine însăți în aceea, că această alegere e una sănătoasă și utilă – toți și așa cunosc acest lucru.

Important, este ca această să devină mișto anume pentru tine. Și absolut orice persoană poate realiza acest lucru.

Gândește la aceea, ce este foarte important pentru tine? Asta poate fi orice: trei copii, gadgeturi noi sau un obiect de colecție. Iar mai departe în fiecare zi găsește un nou motiv, de ce să ai un aspect fizic frumos și o sănătate bună este mișto anume în cazul tău.

Te rog, ține minte: nu încerci să găsești un adevăr absolut. De aceea e bine să fii sinceră cu tine însuți: dacă dulciurile nu aveau să aducă plăcere, nimeni nu avea să le mănânce. Nimeni. E un adevăr simplu.

Însă, nu se merită să neglijezi și importanța unui exterior atractiv: el la fel își are propriile bonusuri, și este aceasta de asemenea e un adevăr. Nu încerci să decizi, care adevăr este mai bun, însă vei căuta să te convingi să alegi în mod corect adevărul, care va fi mai benefic pentru tine. Vei primi cu mult mai multă plăcere în viață dacă din ea va lipsi excesul în greutate, vei fi mai sănătoasă, și vei avea o siluetă mai suplă.

Vreau să te avertizez însă: să nu crezi, că aceasta va fi un lucru simplu.

Majoritatea oamenilor, cărora li se cere să scrie 50 de puncte, de ce să fii suplu și sănătos este mișto, sau blocat la al zecelea punct. Iar cele zece puncte sunau aproximativ la fel: ”Pentru că voi putea îmbrăca blugii mei preferați”, ”Pentru că silueta frumoasă place celor din jur”, ”Pentru că am să cheltui mai puțin pe medicamente”, ”Pentru că am să pot ridica liber cinci etaje fără a mi se tăia respirația” și așa mai departe. Și asta este tot.

Dar adevărul este, că trebuie să îți impui creierul să lucreze în direcția obiectivului pe care ți-l dorești. Eu sunt sigură, cu timpul vei găsi argumente potrivite, pentru a te convinge: un mod de viață sănătos, o siluetă frumoasă și o sănătate puternică sunt cu mult mai importante decât plăcerea scurtă de la o mâncare nesănătoasă:)