Blog Fitnessmama.ro

Orez calorii. Câte calorii are mâncarea ta preferată

Orezul fiert conține doar aproximativ 130 de kcal per 100 g, deci este un aliment pe care îl poți savura cu plăcere, mai ales dacă este pregătit de tine. Însă te-ai întrebat care orez este cel mai bun pentru sănătatea ta? Orezul alb sau brun. Și câte calorii are mâncarea ta preferată din copilări – orez cu lapte. Ei bine, în acest articol îți vom spune.

Orezul este una dintre cele mai vechi cereale din lume, iar oamenii îl cultivă de cel puțin 5.000 de ani. Există mii de tipuri de orez, dar în funcție de modul în care producătorii îl prelucrează, acestea se încadrează în două grupe de bază: alb sau integral (brun).

Orezul alb este cel mai comun tip, deși orezul integral (orezul brun) oferă mai multe beneficii pentru sănătate. Orezul brun vine într-o varietate de nuanțe, inclusiv roșiatic, violet sau negru.

Din orez se produc multe tipuri de produse – făină de orez, sirop de orez, ulei de tărâțe de orez și lapte de orez.

Atât orezul alb, cât și cel brun conțin în principal carbohidrați și unele proteine, practic fără grăsimi. Orezul brun conține însă o cantitate mai mare de fibre dietetice decât orezul alb – 1,6 g la 100 g. În timpul procesării orezului alb, bobul pierde tărâțele sau stratul de semință, care conține cea mai mare parte a fibrelor.

Tărâțele conțin în principal fibre insolubile, cum ar fi hemiceluloză. Orezul alb și brun conține cantități variabile de fibre solubile numite amidon rezistent.

Orezul gătit conține multă apă, reprezentând aproape 70% din greutatea sa totală.

Calorii orez

În general, 100 de grame de orez nefiert conțin aproximativ 350-360 de calorii. Numărul pare destul de mare, însă trebuie să știți că și cantitatea de orez este mare în acest caz și aveți toate șansele să vă săturați.

Orezul alb și brun au un conținut similar de calorii, carbohidrați, proteine și grăsimi.

Citește și: Morcov calorii cât de multe conține?

Calorii orez fiert

O porție de 100 de grame de orez fiert conține următoarele substanțe nutritive:

Calorii 130

Carbohidrați 28,7 grame (g) 10%

Proteine 2,36 g 5%

Grăsimi 0,19 g 0%.

Ai observat că în orez fiert calorii sunt doar 130, ceea ce măresc șansele ca tu să-l prepari mai des, asta, dacă nu ții o dietă mai drastică.

Calorii orez cu lapte

orez cu lapte

Orezul cu lapte ne poate aduce aminte de copilărie, era mâncarea noastră preferată la micul dejun. Știai că 100 de grame de orez fiert cu lapte conține 127 de calorii, 200 de grame conține 254 de calorii și 300 de grame conține 381 de calorii.

Calorii orez cu legume

De cele mai multe ori ni se recomandă ca carbohidrații, cum este orezul să fie pregătit cu legume. În primul rând este o mâncare ușoară, în al doilea rând conține puține calorii.

100 de grame de orez cu legume conține 108 calorii, 200 grame conține 217 calorii și 300 de grame conține 326 calorii.

orez calorii

Beneficii pentru sănătate

Orezul este o sursă bună de:

Săruri minerale: magneziu, fosfor, calciu, potasiu, siliciu, fier, cupru, zinc.

Vitamine A, B, D, E, F.

Fibre dietetice, conține în special orezul brun.

Zaharuri lente, atât de bune pentru persoanele care au nevoie de energie.

În plus, orezul este cunoscut pentru a ajuta la tratarea diareei. Îl poți mânca în cantități mici, sau pentru o acțiune și mai rapidă, bea apa din care a fost gătit orezul.

Dacă materialul nostru a fost informativ, distribuie și prietenelor tale.