Blog Fitnessmama.ro

Portocala calorii – fruct bogat în vitamina C

În acest articol vei afla mai multe despre portocala calorii și beneficiile sale. Portocala este unul dintre cele mai consumate fructe din lume, cu care ne sărbătorim iarna, deoarece se găsește în principal din decembrie până în aprilie. Se consumă în principal crud la desert, dar adaugă și o notă dulce dacă este utilizată la salate.

Portocala calorii – aracteristici

  • Bogată în vitamina C;
  • Sursă de fibre;
  • Săracă în calorii;
  • Sursă de calciu si magneziu;
  • Stimulează sistemul imunitar.

Istoria portocalei

Înainte de a aduce în discuție o portocală calorii câte are, mai întâi vom analiza puțin despre istoria acestui fruct.

Termenul de „portocale”, a apărut în secolul al XIII-lea. Portocalul este originar din Asia de Sud-Est, căminul genului Citrus, dar nu se știe exact când a fost domesticit. Potrivit unui text care datează cu 2.200 de ani înaintea erei noastre, era deja cunoscut în China la acea vreme. Ca multe alte plante care au fost folosite și în medicină, va urma Drumul Mătăsii până în Europa, traversând Orientul Mijlociu și Orientul Apropiat unde va găsi un climat adaptat nevoilor sale. De acolo ajunge în sudul Europei, probabil în primele secole ale erei noastre, deși nu există nicio urmă a culturii sale pe acest continent înainte de secolul al XV-lea.

Astăzi, portocalul este cel mai cultivat pom fructifer din lume. Până în anii 1920, fructele sale erau consumate în mare parte proaspete. Apoi, comercializăm sucul acestuia, bogat în vitamina C, iar, în câteva decenii, consumul acestuia din urmă îl va depăși cu mult pe cel al fructului. În Statele Unite, 40% din producția de livezi de portocali merge acum la prepararea concentratului de suc congelat. Produsele secundare ale acestei transformări – ulei esențial, pectină, coajă confiată, pulpă – și-au găsit numeroase utilizări în industria alimentară.

Portocala calorii și valorile nutriționale

Aportul caloric al portocalei este rezonabil la 45,5 Cal/100g. Este deosebit de bogată în vitamina C, calciu și potasiu, fibre. La fel de ușor poți calcula câte calorii are o portocală.

Beneficiile portocalei: de ce să o mănânci?

Portocala Calorii

Pulpa sa suculentă este plină de beneficii. Ar fi păcat să te privezi de așa fruct.

Antioboseală de iarnă

Portocala este o sursa excelenta de vitamina C. Consumul de portocale va ajuta apoi la stimularea sistemului imunitar si la lupta impotriva oboselii precum raceala de iarna.

Antioxidanți din abundență

Portocala este bogata in flavonoide, componente antioxidante care ajuta la combaterea radicalilor liberi, responsabili de imbatranirea pielii si de numeroase patologii.

Datorită carotenoizilor care vor stimula producția de celule osoase și vor stimula absorbția calciului, portocala este excelentă pentru oasele tale.

Sursă de carbohidrați, dar aport scăzut de calorii

Portocala contine carbohidrati asimilati zaharurilor care ofera energie rapid organismului. Săracă în lipide și proteine, portocala este un fruct cu un aport scăzut de calorii care este foarte potrivit pentru persoanele care doresc să slăbească.

Portocala calorii – sursă de fibre solubile

Conținutul său scăzut de fibre, care se adaugă fibrelor solubile, îl face un aliat foarte interesant pentru limitarea nivelului de colesterol din sânge.

Datorită fibrelor solubile pe care le conține, portocala stimulează digestia ușor și reduce tulburările digestive.

Aceleași fibre ajută la reglarea nivelului de colesterol și trigliceride din sânge. Prin urmare, consumul de portocale ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și limitează riscul de ateroscleroză.

Prevenirea anumitor tipuri de cancer

Portocala calorii ar preveni anumite tipuri de cancer. Consumul de citrice ar reduce riscul de cancer la nivelul gurii, faringelui și tractului digestiv datorită antioxidanților pe care îi conțin.

Un cuvânt de la nutriționist

Acum ai aflat câte calorii are o portocală mare. Portocala este bogata in vitamine si in special vitamina C pentru combaterea virusurilor de iarna. Pentru a beneficia la maximum de beneficiile sale, curăță coaja și mănâncă imediat.

De asemenea, ofera un continut bun de calciu esential pentru mineralizarea osoasa.

TE INTERESEAZĂ SPORTUL? ATUNCI CITEȘTE ȘI ACEST ARTICOL:

Exerciții yoga pentru spate

Pentru a fi la curent cu toate sfaturile noastre și dacă VREI SĂ SLĂBEȘTI, urmărește-ne pe pagina noastră de Facebook, contul de Instagram și Youtube și nu uita să te abonezi la ele.

Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie să vadă și prietenii tăi!