Blog Fitnessmama.ro

Vreau să slăbesc sănătos 20 kg: primii pași

Multe planuri de slăbire eșuează, mai ales atunci când spui ”vreau să slăbesc 20 kg”. Sarcina devine și mai dificilă dacă vrei să slăbești într-un mod sănătos.

De la diete la modă până la sfaturi profesionale, cu toții căutăm secrete care să ne ajute să slăbim mâncând sănătos. Dar când vine vorba de arderea unor cantități semnificative de grăsime, regulile de slăbire se schimbă.

Dacă trebuie să slăbești mult și natural, uită de deciziile generale și superficiale și începe cu următorii pași:

1. Definește un obiectiv

Primul pas pentru atingerea unui obiectiv este să îl definești și să îl conectezi de viziunea ta pentru viitor. Emoțiile ne conduc la acțiune. Acesta este motivul pentru care trebuie mai întâi să creezi un obiectiv și, care te va ajuta să generezi emoțiile potrivite de care ai nevoie.

Este important să definești un obiectiv. Ce anume vrei să realizezi?

Scopul trebuie formulat în așa fel încât să poată fi măsurat. Obiectivul „Vreau să slăbesc rapid și sănătos” este imposibil de măsurat, deoarece dacă pierzi 200 de grame, îți vei atinge obiectivul, dar bineînțeles, nu vei fi mulțumită.

„Vreau să slăbesc 5-10-20-30 kg până la sfârșitul acestui an sau anul viitor” este un obiectiv specific și măsurabil.

Odată ce ai identificat un obiectiv, îl poți diviza în sarcini mai mici, care îți vor oferi un sentiment de progres. De exemplu, în prima lună, poate vrei să slăbești sănătos 5 kg. Pe măsură ce vei atinge acest obiectiv va crește și încrederea ta că vei reuși să-ți atingi obiectivul principal.

Un alt punct important: plăcerea este un motivator excelent.

Dacă vezi procesul de atingere a obiectivului ca ceva dureros, motivația ta va scădea. Aceasta va rezulta ca pierderea în greutate să dureze un timp scurt.

Cu toate acestea, dacă procesul de realizare a obiectivului tău este plăcut, aceasta te va ajuta mult să obții rezultate care vor dura în timp.

În primul scenariu, va trebui să depui mult efort. În al doilea, totul va fi mai ușor și mai natural.

2. Trebuie sa știi de ce te-ai îngrășat în primul rând

Excesul de greutate se poate datora unor obiceiuri proaste, unor obiceiuri alimentare dezechilibrate sau a unei supraalimentări (din cauza stresului sau anxietății). Dar se poate datora și unei tulburări alimentare grave sau a anumitor probleme de sănătate.

Prin urmare, recomand stăruitor să consulți un dietetician. El îți va evalua dieta și te va susține pe măsură ce pierzi în greutate.

Poate că motivul pentru care nu poți pierde în greutate este dincolo de controlul tău. Îți poți spune în mod constant – „Vreau să slăbesc 5-20 kg într-un mod sănătos”, însă atunci când nu controlezi circumstanțele nimic nu te ve ajuta.

Trebuie să încrezi sănătatea ta unui profesionist și să excluzi orice problemă care cauzează să te îngrași.

3. Găsește cele mai eficiente strategii

Încrederea și entuziasmul sunt importante, dar nu suficiente. Să presupunem că scopul meu este să văd apusul soarelui. Indiferent de ce cred eu despre unde trebuie să privesc, îl nu îl voi vedea privind spre est. Trebuie să înțeleg că soarele apune în vest și trebuie să privesc în acea direcție.

În cazul când îți spui vreau să slăbesc natural 20 kg sănătos și repede, același lucru este valabil. Trebuie să cauți cele mai bune strategii care te vor ajuta să-ți atingi obiectivul. Realizarea acestui lucru este un ingredient esențial pentru succes.

Deci, află cel mai bun antrenor, cel mai bun nutriționist și cel mai bun medic. Te vor ajuta să dezvolți cea mai bună strategie.

Strategia pe care o alegi va afecta foarte mult cât de repede îți vei atinge obiectivul.

Înainte de a alege o strategie, pune-ți următoarele întrebări:

  • Câte mese vei servi pe zi?
  • La ce oră vei mânca?
  • Ce anume vei mânca (cantitatea de carbohidrați, proteine, grăsimi etc.)?
  • Câte calorii vei consuma?
  • Unde ai de gând să te antrenezi?
  • De câte ori pe săptămână te vei antrena?
  • La ce oră urmează să te antrenezi?
  • Ce exerciții ai de gând să faci?
  • Cât de intens va fi antrenamentul tău?
  • Cât va dura antrenamentul?

Strategia ar trebui concepută în așa fel încât să-ți fie ușor să o atingi în viața de zi cu zi.

4. Depășește frica și scuzele

La început, este posibil să simți frică și îndoieli. Dacă nu lucrezi la ele, acestea te pot limita sever și, în unele cazuri, chiar te pot convinge să renunți.

Unele din aceste temeri sunt: teama să nu-ți atingi obiectivul, să nu te traumezi, să nu ne încadrezi în perioada stabilită, să te îngrași din nou etc. Ceea ce ai nevoie acum este curaj.

Curajul presupune frică dar și lucru asupra caracterului. Există o concepție greșită că oamenii de succes nu se tem. Acest lucru este departe de adevăr. Oamenii care au realizat multe simt teamă ca toți ceilalți. Diferența este că în timp ce ei simt frică totuși aleg să continue. Nu sunt paralizați pentru că știu că frica este o emoție naturală care apare atunci când cineva iese din zona sa de confort.

Pentru a depăși această frică, te invit să-ți amintești ce se va întâmpla dacă nu îți atingi obiectivul.

Totul va depinde de acțiunile pe care le întreprinzi în fiecare zi. Timpul să începi aceste acțiuni este chiar acum.

Viitorul nu trebuie să fie același ca trecutul, desigur, doar dacă alegi să continui să trăiești în trecut.

Dacă până acum nu ai avut voință, este timpul să o dezvolți. Voința este o resursă interioară care poate fi îmbunătățită și dezvoltată în fiecare zi. Crește-ți-o la fel ca pe un mușchi mental.

5. Fii consecventă și persistentă

Va fi necesar să depui efort ca alimentația sănătoasă, exercițiile fizice, schimbarea modului tău de gândire și a stării emoționale să devină o deprindere naturală a ta. Numai în acest caz vei atinge obiectivul „slăbirii cu 20 kg”.

Micile victorii produc rezultate mari, dar numai dacă durează în timp. Atât curajul, cât și persistența sunt importante, dar la un moment dat persistența devine cea mai importantă trăsătură de caracter.

Îți vei atinge obiectivul când vei deveni acea persoană nouă care mănâncă bine și exersează regulat. Când crezi o nouă personalitate, schimbările în viață vor avea loc automat.

Există provocări foarte importante de depășit în acest stadiu și una dintre ele este atunci când te confrunți cu o posibilă frustrare.

Te poți simți frustrată în ciuda eforturilor uriașe pe care le depui. Dacă vrei să mănânci natural și să slăbești, ultimele câteva kilograme pot fi cele mai grele. Uneori, se poate întâmpla chiar să te îngrași din această cauză.

Acest lucru ar trebui privit ca parte a procesului. Nu suntem perfecte și recunoașterea faptului că nu suntem idele face parte din drumul către succes.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să cauți o scuză pentru a te lenevi. Fii cât mai fidelă principiilor tale. Dacă experimentezi careva eșecuri, nu te vei lăsa dezamăgită. Vei considera această perioadă ca un impuls pentru a câștiga și mai multă forță și a pune capăt kilogramelor în plus.

Acest lucru se aseamănă mult cu finele unei cursei. Dacă alergi un maraton, ultimii 100 de metri vor fi cei mai grei pentru că atunci obosești cel mai mult. Pe de altă parte, realizarea faptului că ești aproape de linia de sosire îți dă o energie incredibilă.

La fel este și cu pierderea în greutate.

Ultimele kilograme vor fi cele mai grele. Poate că va trebui să-ți schimbi strategia și să urmezi o dietă și mai strictă. Cu toate acestea, astfel vei putea ieși din cercul vicios și vei reuși să-ți realizezi obiectivul. Drept urmare, vei învăța să mănânci corect pe viață și nu doar în următoarele câteva luni.

Aș dori să aplici fiecare dintre acești pași unul câte unul. Este probabil că vei avea nevoie de multă voință, dorința de a te schimba sau ajutorul unui antrenor și dietetician.

Când vei face toate acestea, vei deveni o persoană nouă. Îți vei da seama că ești capabilă de mult mai mult decât ai crezut, iar acesta este doar începutul călătoriei tale.