Blog Fitnessmama.ro

Limbajul corpului. Semne vizibile că trebuie să schimbi urgent ceva!

Te-ai întrebat vreodată care e faza cu limbajul corpului și dacă acesta chiar funcționează așa cum se scrie prin cărți? Ei bine, limbajul corpului nu este o chestie inventată și cuprinde 2 domenii diferite. Primul îl poți găsi prin cărțile lui Allan Pease sau serialul Lie to Me, unde orice gest sau mișcare poate fi interpretat într-un anumit mod. Noi însă vom aborda al doilea domeniu: când unele probleme din interiorul nostru se reflectă în exterior. Așadar vom scoate la iveală ce se întâmplă cu noi când abuzăm de anumite lucruri sau, din contra, când ducem lipsă.

SOS! Se bate alarma – cum să descifrăm limbajul corpului?

Faptul că abuzezi de anumite alimente, de exemplu de cele nesănătoase, se reflectă prin faptul că apar semne urăte pe corp. Prin urmare, dacă consumi multă mâncare fast-food, mult zahăr și băuturi carbogazoase, înseamnă că neglijezi cu siguranță multe fructe, legume, vitamine. Iar în acest caz, ceva din interior bate alarma. Este nevoie doar să ne ascultăm și să fim atenți la semnalele care vin.

În general, am putea clasifica semnele care le transmite organismul nostru prin 2 abordări. Prima este abordarea abstractă și ea presupune mai degrabă anumite stări și disconfort gerenal. De exemplu, pot apărea:

 1. Starea de apatie

Dacă consumi puține alimente bogate în acid folic (spanac, cereale, sparanghel) atunci vei avea tulburări de somn și stare de spirit lipsită de motivație.

 1. Oboseală permanentă și inexplicabilă

În cazul în care nu primești suficientă vitamina D, vei obosi mult mai repede. Începe a consuma ton, somon și stai la soare ori de câte ori ai ocazia.

 1. Rezistență scăzută la infecții și viroze

Din cauza carenței de vitamina C, suferă foarte mult imunitatea noastră. Ulterior, apar amețelile, indigestia și durerile articulare.

 1. Lipsa de energie și de concentrare

Apare din cauza consumului de multe dulciuri, produse de patiserie, paste… care reprezintă carbohidrați simpli. Inițial, după consumul imediat al acestora, crește glicemia și ne simțim minunat. Însă, la scurt timp, ea tot atât de brusc scade și apare somnolența și lipsa de energie.

 1. Durerile musculare

Apar de obicei când organsimul duce lipsă de calciu, magneziu și vitamina B. Pe lângă dureri și disconfort, apar și cârceii extrem de dureroși.

 1. Constipația

Apare atunci când nu bem doza recomandată de lichide și nu consumăm suficiente fibre (fructe, legume, cereale integrale).

 1. Somnul neodihnitor și insomnia

De obicei se întâmplă din cauza alimentelor care se digeră greu și pe care le consumăm la cină, cu mai puțin de 2-3 ore înainte de culcare.

 1. Retenția de apă

Apare fie din cauza consumului insuficient de apă, fie din cauza surplusului de sodiu în alimentație. Se recomandă de a evita cantitățile mare de sare în bucate.

 

Ce semne alarmante ne transmite limbajul corpului?

Pe de altă parte, există abordarea lucrurilor concrete. În cazul dat, se petrec anumite modificări la nivel de exterior. Acestea ar trebui luate în calcul cât mai rapid, iar cauza apariției lor – imediat îndepărtată:

 1. Pierderea părului și apariția mătreții

Dacă observi că pierzi zilnic mult păr, atunci cu siguranță organismul tău are nevoie de fier. Îl găsești în alimente precum spanacul, fasolea, semințele de dovleac, carnea de vită și de păsări de curte. Tot din cauza nivelului scăzut de fier poți avea și unghii deteriorate, lispite de viață. Pe de altă parte, dacă observi apariția mătreții și disconfort la nivel de scalp, atunci s-ar putea să ai nevoie și de vitamina B8.

 1. Fisurile din colțurile gurii și stomatita

Primele apar din cauza insuficienței de vitamina B. Se recomandă consumul mai des de ouă, legume verzi, lapte. Iar stomatita apare din cauza carențelor de vitamina B, de fier și de acid folic.

 1. Piele foarte uscată

Din cauza deficitul de vitamina A, care contribuie la întreținerea țesuturilor, pielea devine inelastică și uscată. Se recomandă consumul de legume frunzoase, cum ar fi spanacul, varza kale, salata verde; de legume și fructe portocalii, cum ar fi cartoful dulce, morcovul, dovleacul, caisele.

 1. Acneea și petele de pe față și corp

Pielea iritată, inflamată și apariția acneii indică o insuficiență de vitaminele A și E. Trebuie să introduci în alimentația ta nucile, legumele cu frunze verzi, peștele și semințele. Tot apariția coșurilor indică și insuficiența de vitamina D, zinc, dar și consumul crescut de grăsimi saturate de origine animală.

 1. Apariția cariilor și durerile de oase

Acestea apar din cauza carenței de vitamina D, din motivul absorbției slabe a calciului în oase și dinți. Cariile apar și din cauza deficienței de minerale și de vitamina B6. Tot aici, apariția cariilor vine la pachet cu consumul exagerat de dulciuri și băuturi carbogazoase.

 1. Apariția vânătăilor și regenerarea anevoiasă a pielii

Se întâmplă aceste lucuri din cauza producției deficitare a colagenului – factor determinant în menținerea elasticității pielii. Iar asta presupune, din nou, o insuficiență a vitaminei D în organism, dar și carențe de vitaminele C, E și K. Optează pentru o alimentație bogată în fructe și legume.

 1. Probleme de vedere

De vină se face vitamina A, care este insuficientă în organism. Iar de apariția cearcănelor răspunde carența de vitamina C.

 

Limbajul corpului, pe lângă insuficiența de vitamine și minerale în organism, dar și din cauza unei alimentații nesănătoase, s-ar traduce si prin încă câteva chestii neplăcute. Crește, așadar, viteza cu care îmbătrânește pielea noastră, crește riscul acumulării kg în plus, dar și riscul apariției unor boli cardiovasculare. Tot aici, corpul nostru ne atenționează și în cazul în care ducem un mod de viață sedentar, fără exerciții fizice și mișcare.

Apropo, Școala Fitness Mama știe să descifreze limbajul corpului pentru mii de femei. Aici găsești toată informația cu privire la alimentație și nutriție, dar și o sumedenie de programe sportive pentru a-ți oferi doza zilnică de energie, pin exerciții fizice de diferită complexitate.

Prin urmare, tot ce trebuie să faci este să-ți asculți corpul! El știe cu siguranță când să bată alarma și să te anteționeze de anumite lucruri. Mănâncă sănătos, fă sport regulat, ai grijă de tine și iubește-ți corpul – el este casa în care trăiește sufletul tău!

P.S. Și pentru că se apropie primăvara, iar noi ieșim din iarnă cu un nivel scăzut de vitamine, distribuie acest articol și prietenelor tale! Merită și ele să poată descifra limbajul corpului!