Blog Fitnessmama.ro

Rădăcina de Maca- proprietăți și beneficii pentru organism

Maca este o plantă originară din Peru și este considerată un superaliment, fiind disponibilă sub formă de pudră de maca sau suplimente cu maca. Este o plantă extrem de rezistentă care crește la  altitudinea 4100 de metri. Despre beneficiile consumului rădăcinii de maca se cunoaște de mult, însă abia acum un deceniu a început să fie consumată de mai mulți adepți ai modului de viață sănătos. În mod tradițional, aceasta este utilizată pentru a spori fertilitatea și a îmbunătăți funcția sexuală. Despre mai multe beneficii ale consumului de maca, cât și despre compoziția nutrițională a acesteia, vă povestim în articolul de mai jos. Nu uitați de surpriza de la final, v-am pregătit ceva tareee interesant. 

Ce este maca ? 

Maca este o leguma cruciferă, care crește în Munții Anzi. În rădăcină se găsesc o mulțime de nutrienți, iar atunci când este scoasă din pământ aceasta poate avea diferite culori. De la crem roz deschis, până la mov sau chiar negru. Este un aliment bogat în vitamine și minerale și are un gust plăcut, ușor picant și o aromă de malț. Rădăcina de maca poate fi transformată în pudră și consumă sub această formă, fie alegem varianta sub formă de capsule, însă se asimilează mai greu.

Beneficiile consumului de maca

Maca este bine cunoscută datorită beneficiilor extraordinare pe care le are asupra organismului. Acesta poate fi ușor introdusă în alimentație, astfel încât să ne bucurăm de toate beneficiile ei. Printre cele mai cunoscute avantaje ale consumului de maca sunt: 
 1. Scade simptomele menopauzei. Ultimele studii arată că rădăcina de maca se utilizează pentru efectul de echilibrare a nivelului hormonal din corp, fapt care duce la ameliorarea simptomelor din timpul menopauzei. De asemenea, s-a demonstrat faptul că femeile care iau suplimente de maca simt reducerea unor simptome ale menopauzei, cum ar fi bufeuri, insomnii, transpirații nocturne sau depresie.
 2. Îmbunătățește pofta sexuală. Dorința sexuală redusă este o problemă destul de cunoscută în rândul adulților. Un studiu realizat pentru analiza eficacității consumului de maca a demonstrat că persoanele care consumă doza zilnică recomandă  de mama, își îmbunătățesc dorința sexuală.
 3. Crește densitatea osoasă. Odată cu înaintarea în vârstă, femeile se confruntă cu menținerea densității osoase. În aceleași studii referitoare la reducerea simptomelor menopauzei au demonstrat că rădăcina de maca este asociată și cu creșterea densității osoase.  Acest superaliment favorizează asimilarea calciului în oase și previne apariția osteoporozei.
 4. Crește rezistența fizică. Dacă consumați rădăcina de maca, atunci aveți posibilitatea să întăriți rezistența fizică. Datorită multitudinilor de nutrienți, maca ajută la funcționarea unui metabolism energetic normal. Se spune că vechii războinici incași,  înainte de a pleca la luptă consumau maca, întrucât le dădea mai multă forță.
 5. Întărește memoria. S-a demonstrat că rădăcina de maca, în special soiul negru, ajută la buna funcţionare a creierului, îmbunătăţind memoria și concentrarea. De fapt, maca era utilizată în mod tradiţional de localnicii din Peru pentru a creşte performanţa şcolară a copiilor.

Compoziția  nutrițională a rădăcinii de maca

În rădăcina de maca se găsesc surse excelente de proteine, fibre, vitamine şi minerale, inclusiv vitamina C, magneziu şi fier. De asemenea, conţine 20 de aminoacizi – inclusiv cei 8 aminoacizi esenţiali.  28g (aprox. 2 linguri) de pudră de maca conţin aproximativ:
 • 91 calorii
 • 20g carbohidrati
 • 4g proteine
 • 1g grăsimi
 • 2g fibre
 • 79,8 mg Vitamina C (133% din necesarul zilnic)
 • 1,7 mg Cupru (84% din necesarul zilnic)
 • 4,1 mg  Fier (23% din necesarul zilnic)
 • 560mg Potasiu (16% din necesarul zilnic)
 • 0,3 mg Vitamina B6 (16% din necesarul zilnic)
 • 0,2 mg Mangan (11% din necesarul zilnic)
 • 1,6 mg Niacin (8% din necesarul zilnic)
 • 70mg Calciu (7% din necesarul zilnic)
 • 0,1 mg Riboflavină (6% din necesarul zilnic)

Surpriză pentru tine

Pudra de Maca poate fi ușor de introdus în multe gustări sau băuturi pe care le consumați zilnic. V-am pregătit câteva rețete fantastice, apasă pe buton acum și vezi despre ce este vorba!