Blog Fitnessmama.ro

Regim alimentar fără gluten – secretul sănătății feminine

Glutenul este o proteină care se găsește cel mai des în produsele făinoase, dar și de orz sau secară. Calculatorul de calorii, printre altele va arată în toate produsele în care se conține glutenul un număr ridicat de calorii. Chiar și pentru porțiile mici de mâncare. Pentru ceea ce mâncăm de zi cu zi, acestă proteină des se întâlnește în cantități exagerate în pâine, paste sau bere. Glutenul poate afecta semnificativ unele sisteme din organism. Dacă aceste alimente se consumă în exces, pentru o perioadă din viață noastră.

Cea mai rea boală provocată de gluten este endometrioza. Cu alte cuvinte o disfunție la nivelul sistemului de reproducere care provoacă infertilitate la femei. Da, cumva în linii generale glutenul afectează mai mult femeile, dar el nu trece fără urmări nici asupra organismului bărbaților.

Endometrioza nu este singura boală cauzată de gluten sau cu care nu se permite consumul de gluten. Boala celiacă, este de exemplu intolernța la gluten la nivel cronic a sistemului digestiv.

Pentru acele persoane care suferă de endometrioză, desigur se recomandă lipsa alimentelor ce conțin gluten dar și următoarele:

 1. Plante precum: ghimbirul, mușețelul, coada șoarecelui, zmeura sau fenicul)
 2. Suplimente alimentare precum – Omega 3
 3. Fructe, fructe uscate,
 4. Legume, verdețuri sau leguminoase
 5. Carne alba
 6. Pește slab și gras

Toate aceste alimente sunt bune, nu doar în lupta cu endometrioza dar și în lupta cu kilogramele în plus, de exemplu pentru modalitățile de slăbit la burtă sau cum să scapi de celulită. Ele sunt alimente slab calorice adesea (înafară de cele legate de carne și pește) și sunt foarte bune de folosit și în dietele de slăbit rapid.

 

Din alte remedii de alt gen, care ajută în lupta cu endometrioza, una din cele mai aspre boli care afectează sănătatea feminine e: acupunctura, terapiile de relaxare sau exercițiile fizice ușoare pentru abdomen, umeri sau piept.

De ce totuși exluderea produselor ce conțin gluten e unul din secretele sănătății feminine?

Scăderea apariției endometriozei

Sunt diferite teorii și ipoteze privind legătura dintre consumul glutenului și rata de apariție și dezvoltare a endometriozei. Dar totuși pentru femeile care au predispunere spre această boală produsele ce conțin gluten se interzic sau nu recomandă spre consum. Majoritatea medicilor din lume, văd o legătură direct dintre cauza prezenței glutenului în organism și dezvoltarea endometriozei. Chiar dacă factori care influențează această boală sunt mai mulți precum acei genetici sau climatici, lipsa produselor care conțin gluten doar va favoriza starea sănătății tale.

Lipsa alimentelor cu gluten, cum și am spus, e și lipsa alimentelor care îngrașă, iar aici avem parte de avantaje precum:

  1. Energie
  2. Corp frumos
  3. Somn calitativ
  4. Funcționabilitate normală a organismului

 

Spre final, glutenul nu e vreo proteină fără care tu pe viitor nu ai putea mânca pâinea. Glutenul nu îl recunoști după gust și liber îl poți înlocui. Tot ce trebuie să faci e să citești atent produsele care le cumperi și să le știi pe acelea care au înlocuitori de gluten, atunci când mergi la cumpărături.

Distribuie acest articol dacă ți-a plăcut și ți-a fost util. Cu siguranță el va fi de ajutor și prietenilor tăi.