Blog Fitnessmama.ro

Veșnica dilemă: alimentația în alăptare

De-a lungul timpului, mamele care alăptează s-au ciocnit de diverse subiecte controversate. Unul din ele este cel legat de alăptare și de alimentația pe perioada acesteia. Care alimente sunt recomandate și care trebuiesc evitate; care din ele provoacă disconfort bebelușului etc? În articolul ce urmează vom clarifica câteva aspecte.

Ce legătură există între alimentație și alăptare?

La acest capitol majoritatea mămicilor sunt măcinate de 2 întrebări: ce să mănânci când alăptezi și ce să mănânci ca să ai lapte? Per general, sursele din nou se împart în 2 tabere. Unele afirmă că alimentația mamei nu are nimic cu reacțiile care ar putea apărea la bebeluș, îndeosebi cu colicile. Altele, din contra, zic că tot ce mănâncă mama trece direct la copil, iar alimentația în timpul alăptării trebuie să fie orientată împotriva colicilor. Părerea noastră este una care să le împace pe ambele tabere: să mănânci din toate câte puțin și să analizezi bebelușul tău. Dacă acesta a avut un disconfort vizibil – gaze au colici – sau dacă ai observat vreo reacție alergică pe pielea acestuia, ar trebui să eviți temporar produsele pe care le-ai consumat în ziua respectivă sau cu o zi înainte.

Ce alimente sunt permise în alăptare?

Recomandat este să consumi cât mai multe lichide, să bei cât mai multă apă, stimulând astfel apariția suficientă de lapte. Pe lângă asta, preferabil ar fi să mănânci regulat, puțin și des. Să ai cele 3 mese principale pe zi și câteva gustări sănătoase între ele.

Se recomandă a fi consumate: peștele; carnea de pasăre; ouăle; produsele lactate nici prea grase, nici degresate complet; nucile; legumele și fructele de sezon. Pentru a evita disconfortul mamei și eventual cel al copilului, multe surse indică prepararea termică a legumelor, de exemplu grill sau coapte.

Se recomandă ca consumul caloric zilnic să fie de circa 2500 de calorii. În acest mod va fi evitat riscul scăderii cantității de lapte.

Cert este un lucru: un regim alimentar sau un meniu în timpul alăptării trebuie să arate cât mai diversificat, să fie consistent, sănătos și bogat în minerale și vitamine.

Iată care alimente mai sunt benefice atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș: legumele verzi care sunt surse bogate în calciu, acid folic, vitamina A, vitamina C cum ar fi salata și spanacul; morcovii; vinetele coapte; avocado; migdalele; cerealele; ovăzul; orezul. Spirulina în timpul alăptării de asemenea este binevenită, doar în cazul în care sursa de proviniență a acesteia îți este bine cunoscută. Spirulina ajută la eliberarea toxinelor din sânge, crește imunitatea organismului, ajută la combaterea anemiei și grăbește arderea grăsimilor.

Ce alimente sunt interzise când alăptezi?

În general, ar trebui să eviți consumul alimentelor a căror proviniență îți pare dubioasă sau al căror termen de valabilitate poate fi depășit. Ar fi bine să eviți total mezelurile, brânzeturile moi și mâncarea prea grasă, prăjită, condimentată în exces. Nu trebuie să consumi ouă crude, nici carne sau pește care nu sunt preparate termic. Nu se consumă în primele luni ale alăptării nici ciupercile sau citricile, pentru că sistemul digestiv al bebelușului nu este suficient de pregătit în fața acidității sau anumitor substanțe toxice pe care maturii le tolerează fără probleme. Fructele și legumele nespălate de asemenea trebuiesc evitate. Consumul de cafea, produse de patiserie și dulciuri trebuie diminuat considerabil. Și desigur că în alimentația unei mame care alăptează nu ar trebui să se regăsească băuturile alcoolice și nici medicamentele administrate fără indicația medicului.

Ce rețete ai putea pregăti în alăptare?

Pe meleagurile online-ului sunt o sumedenie de rețete pentru mămicile care alăptează. Ca să ai o viziune cum ar putea arăta un meniu zilnic, încearcă câteva din rețetele Școlii Fitness Mama. La micul dejun poți avea brioșe cu spanac sau brânzoaice, la prânz –  piept de pui cu prez și legume, iar la cină – somon cu salată de rădăcinoase.

De obicei, în perioada alăptării tinerele mame sunt îngrijorate în privința greutății sale.

Lucrul cel mai frumos în alăptare, pe lângă faptul că ești mereu alături de copilul tău, este că ajută ernom la slăbire. Doar că și pentru acest proces ai nevoie de puțin timp. Nu poți slăbi peste noapte și nici nu trebuie să optezi pentru diete drastice de slăbire, cum ar fi, de exemplu, dieta daneză. Aceasta presupune reducerea enormă a consumului de calorii pe parcursul zilei, excluderea gustărilor și respectarea cu strictețe a orelor celor 3 mese principale, pentru o durată de 2 săptămâni. Mesele, apropo, sunt foarte sărace în produse, foamea este dezbătută prin intermediul consumului de apă. Această dietă provoacă foarte multe reacții negative la nivel de organism. Așadar, sfatul nostru este să nu apelezi la dieta daneză pe parcursul alăptării. Nu doar sănătatea ta va fi pusă în pericol, ci și cea a bebelușului, care are nevoie de o mamă sănătoasă și împlinită alături.

Multă sănătate ție și bebelușului tău!

Dacă ți-a fost util acest articol, distribuie-l ca să-l descopere și alte mămici!