Blog Fitnessmama.ro

Alimentația în alăptare – ce este bine și ce nu?

Știi că laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebelușul tău, dar care trebue să fie alimentația în alăptare corectă?

Când își alăptează bebelușii, mamele nu trebuie să aibă o alimentație perfectă. Cu toate acestea, este important ca să aleagă alimente sănătoase. Și să aibă o dietă echilibrată pentru a-și restabili rezervele nutritive după naștere și, astfel, pentru a evita epuizarea.

Care este alimentația în alăptare necesară mamei?

Nu există o anumită strictețe în alimentația în timpul alăptatului, dar ceea ce mănânci ar trebui să fie echilibrat din punct de vedere nutrițional. Prin urmare, se recomandă să consumi multe fructe și legume, cereale integrale, cum ar fi ovăzul, orezul brun, etc. Aceste alimente alături de cartofi, paste sunt, de asemenea, bogate în amidon, o sursă importantă de energie.

De asemenea, ai nevoie de proteina slabă din pui, ouă, leguminoase, linte, pește și carne de vită slabă. Precum și de grăsimile sănătoase din uleiul de măsline, fructe și nuci. Semințe, avocado și pește gras, cum ar fi somonul sau macroul. Peștele gras este bun pentru sănătatea ta și pentru dezvoltarea bebelușului tău. Dar nu mânca mai mult de două porții, aproximativ 140 g de pește gras pe săptămână, deoarece este posibil să conțină substanțe poluante.

Alimentația în alăptare – Punctele esențiale

Alăptarea este modul optim de a hrăni copilul. Laptele matern conține toți nutrienții necesari creșterii și dezvoltării corecte a unui nou-născut. Calitatea laptelui matern depinde în mod direct de alimentația mamei. Prin urmare, regimul alimetar pentru femeile care alăptează trebuie să fie variat, bogatăîn substanțe nutritive și lipsit de substanțe care ar putea dăuna sănătății sugarului.

Cel mai important pentru alimentația mamei în timpul alăptatului este:

 • Să aibă o alimentație variată și echilibrată
 • Să asigure un aport bun de calciu și proteine
 • Să evite alcoolul din regim
 • Să evite cafeaua și alte băuturi industriale
 • Să nu urmeze diete restrictive

Alimentația în alăptare – Ar trebui să mănânc mai mult când alăptez?

Alimentația în alăptare

Nu, nu trebuie să mănânci mai mult când alăptezi. Bebelușul tău va găsi tot ce are nevoie în laptele tău. Singura recomandare este că alimentația în perioada de alăptare să fie variată și echilibrată și să mănânci suficient.

Ce alimente sunt recomandate în timpul alăptării?

Nu există alimente recomandate în special pentru alăptare. Asigură-te că mănâci câte puțin din toate în timp ce alăptezi. Nu uita să consumi regulat:

 • Proteine;
 • Fructe;
 • Legume;
 • Cereale;
 • Alimente bogate în calciu.

Zahărul, sarea și acizii grași ar trebui să fie, de asemenea, o parte integrantă a regimului și ai dreptul de a te răsfăța cu orice dulciuri la alegere. Important este pur și simplu de a limita abuzul.

Nota Bene:

Dacă ești vegetariană sau nu consumi alimente care conțin componente de origine animală, pot fi necesare suplimente alimentare (vitamine). Discută cu medicul tău despre cum să găsești cel mai bun echilibru între regimul tău, nevoile corpului tău și cele ale bebelușului.

Poți bea alcool în timp ce alăptezi?

Consumul de alcool nu este recomandat în alimentația mamei în alăptare, deoarece poate interfera cu dezvoltarea cognitivă a copilului. Dacă dorești să îl consumi, va trebui pur și simplu să te gândești la:

 • Pompează laptele în avans pentru a hrăni copilul la timp și în siguranță;
 • Planifică o alternativă la laptele matern în timp ce alcoolul este eliminat în mod natural din corpul tău.

Pot să urmez un regim în timp ce alăptez?

Nu este nimic grav să încerci să slăbești în timp ce alăptezi. Dar ttrebuie să te asiguri că obții toți nutrienții de care ai nevoie tu și copilul tău. Grăsimile acumulate în timpul sarcinii sunt folosite pentru a produce lapte matern, astfel încât alăptarea te ajută să pierzi în greutatea pe care ai câștigat-o.

Dacă observi că te îngrași sau slăbești mai mult de aproximativ 1 kg pe săptămână, analizează dacă alimentația ta este sănătoasă și echilibrată. Dacă este necesar, corectează alimentația și solicită sfatul unui profesionist din domeniul sănătății (nutriționist).

Deci alimentația în alăptare bebeluși nu este aât de complicată sau restrictivă. Trebuie doar să mănânci sănătos și variat.

Sportul în timpul alăptării

Pe lângă faptul de a avea grijă de alimentația în alăptare poți să te ocupi cu sportul fără probleme.

Exercițiile fizice sunt bune: starea de spirit se îmbunătățește, kilogramele în plus zboară, sistemul imunitar se întărește și circulația este activată. Prin urmare, ar trebui să te delectezi cu un mic program sportiv în timpul alăptării. Chiar și unitățile mici de exerciții sunt bune.

A face puțin sport de câteva ori pe săptămână este chiar mai bine decât să te antrenezi o dată sau de două ori. Sfaturi de la experți: 30 de minute de sport, dacă este posibil în fiecare zi. Sportul moderat este atunci când respiri puțin și transpiri puțin, dar reușești totuși să vorbești. Este foarte ușor să te integrezi în viață cu un copil, făcând sport sau cel puțin plimbări regulate.

Pe canalul de Youtube găsești antrenamente gratuite de făcut acasă și multe rețete gustoase de la nutriționist!

Citește și articolul: Calorii cireșe – totul despre acest fruct al verii

Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie să vadă și prietenii tăi!