Blog Fitnessmama.ro

Broccoli – Beneficii și proprietăți pentru organism

Broccoli este o legumă care face parte din familia cruciferelor numită și regina verzei. Cunoscută încă din vremurile Romei Antice, această cultură este renumită pentru numeroasele sale proprietăți benefice. Broccoli este o subspecie de conopidă, care diferă de aceasta prin aspect și gust, precum și prin compoziția chimică. Numele acestei plante vine de la italianul „brocco”. Broccoli își trage originile din Asia Mică și din Marea Mediterană. În Europa, varza a început să câștige popularitate în secolul al XVI-lea, dar a primit o recunoaștere reală abia în secolul al XX-lea. Ți-am pregătit un articol informativ, care conține toată informația de care ai nevoie. Citește și vezi cât de importantă este această legumă pentru tine!

Broccoli este o legumă hrănitoare care conține vitamine, fibre, minerale și alți compuși biologici activi. Jumătate de pahar (sau 78 de grame) de broccoli gătit va asigura 84% din necesarul zilnic de vitamina C.broccoli

Ce vitamine găsim în broccoli?

Broccoli conține o cantitate imensă de vitamine și elemente necesare unei persoane. În compoziția sa s-au găsit vitamine din grupa B, vitamina E, A, K, U, C. 

Dintre macro și microelemente pot fi menționate potasiul, magneziul, calciul, sodiul, fierul, fosforul, zincul, manganul, cuprul și seleniul. Potasiul elimină excesul de săruri din organism. Calciul este necesar pentru sănătatea și creșterea normală a părului și a unghiilor. Magneziul este bun pentru inimă, sodiul ajută la menținerea echilibrului hidric și electrolitic în organism. Manganul și zincul au un efect benefic asupra dezvoltării țesuturilor și celulelor. Cuprul joacă un rol important în hematopoieza, iar seleniul elimină metalele grele și reziduurile de medicamente sintetice.

Broccoli mai conține clorofilă, care are un efect benefic asupra sângelui, conține și aminoacizi esențiali, care se găsesc în cantități mari doar în carnea de vită. Printre aminoacizi, există și un compus care contribuie la producerea „hormonului fericirii” – endorfina.broccoli

Conține substanțe care împiedică acumularea colesterolului în organism și excreția acestuia – colina si metionina. De aceea, este recomandat persoanelor care suferă de boli cardiovasculare, artrită și ateroscleroză. Consumul acestei legume reduce semnificativ riscul de atacuri de cord.

Broccoli este cunoscut și pentru proprietatea de a elimina toxinele, celulele moarte, ionii de metale grele și radicalii liberi din corpul uman. Prin urmare, este recomandat să fie consumată de persoanele grav bolnave, cele care au suferit de radiații și care locuiesc în zone ecologice nefavorabile. Broccoli ajută, de asemenea, la eliminarea excesului de lichide. Trebuie doar să începeți să utilizați acest produs în mod regulat, deoarece pielea va deveni mai uniformă și mai tonifiată. 

Broccoli – alimentul perfect pentru dietă

Baza oricărei diete este reducerea cantității de grăsimi și carbohidrați. În acest caz, broccoli este opțiunea perfectă de inclus în meniul tău. Există un mit conform căruia, broccoli are un aport caloric negativ, adică se cheltuiește mai multă energie pentru digestia lui. Acest lucru este departe de adevăr, mai degrabă, putem spune că dă foarte puține calorii – acest lucru este suficient pentru a face o dietă optimă și care să vă permită să slăbiți fără a vă afecta sănătatea.

După cum am menționat mai sus, broccoli crud va aduce cele mai mari beneficii. În ciuda faptului că legumele crude sunt mai sănătoase, nutriționiștii recomandă consumul regulat de supe ușoare de legume: au un efect benefic asupra mucoasei gastrice, se saturează și sunt o sursă bună de fibre. Supa de broccoli este una dintre cele mai sănătoase și mai benefice alimente.

De asemenea, se crede că broccoli ajută la accelerarea proceselor metabolice din organism și ajută la arderea grăsimilor. Într-adevăr, există condiții prealabile pentru aceasta, deoarece această varză conține o cantitate destul de mare de clorofilă și vitamine B, care contribuie la procesele metabolice. Adevărat, pentru aceasta este de dorit să folosiți varză crudă, de exemplu, adăugați-o la salate ușoare de legume. Desigur, în perioada de dietă, salatele cu broccoli se recomandă să nu fie asezonate cu maioneză sau smântână, ci cu o cantitate minimă de ulei vegetal și suc de lămâie.broccoli

Deoarece broccoli conține o cantitate mare de fibre, vă ajută la curățarea intestinelor și, ca rezultat, vă scapă de excesul de greutate. Prin urmare, este indicat să consumați broccoli cel puțin o dată pe zi. La prânz, puteți mânca o porție de carne slabă cu o garnitură de varză înăbușită. O omletă pe aburi cu broccoli va servi ca un mic dejun excelent. Dieta va fi cea mai eficientă dacă înlocuiți una dintre mese cu un fel de mâncare slabă cu această varză.