Blog Fitnessmama.ro

Calorii prune și beneficiile sale multiple

Calorii prune și multe alte alimente te pot interesa atunci când vrei să începi un mod de viață sănătos. Pruna este un fruct de vară care poate fi găsit pe rafturile magazinelor pentru o perioadă scurtă de timp, din iulie până în septembrie. Pruna poate fi neagră, roșie, violetă sau galbenă. Se consumă proaspătă, în suc sau uscată.

Caracteristicile prunei

  • Bogată în antioxidanți;
  • Sursă de fier și magneziu;
  • Bogată în vitamina C;
  • Bogată în fibre;
  • Stimulează tranzitul intestinal

Calorii prune și valori nutriționale

Când vine vorba de alimentație sănătoasă, te poate interesa caloriile anumitor produse. Despre prune calorii trebuie să știi că în general nu sunt la număr atât de multe. Moderat caloric (71,3 kcal/100 g), prunele potolesc setea, sunt bine alimentate cu fibre și beta-caroten.

Beneficiile prunelor: de ce să le mănânci?

Acest fruct de sezon are multe beneficii.

Laxativ

Pruna conține fibre alimentare care pot fi utile în tratamentul constipației.

Virtuți antioxidante

Un studiu pe animale a arătat că consumul de prune mărește capacitatea antioxidantă a organismului și scade anumiți factori de risc pentru cancerul de colon. Un alt studiu a constatat că compușii din prune ar putea reduce creșterea și diferențierea celulelor umane de cancer de colon. De asemenea, s-a demonstrat in vitro că extractele de prune pot ajuta la scăderea viabilității și inhibarea proliferării diferitelor celule canceroase. Cu toate acestea, studiile clinice la om vor trebui efectuate pentru a confirma aceste efecte.

Studiile efectuate pe animale raportează că un polifenol prezent în prune (acid clorogenic) și cunoscut pentru puterea sa antioxidantă poate exercita efecte anxiolitice. Cu toate acestea, studiile la om vor trebui mai întâi efectuate înainte de a trage concluzii cu privire la acest subiect.

Compușii fenolici sunt substanțe antioxidante care se găsesc în alimentele de origine vegetală. Acestea contribuie printre altele la culoarea fructelor și legumelor. Pruna conține diferiți compuși fenolici, în principal flavonoizi și acizi fenolici. Proporția și conținutul de compuși fenolici diferă de la o varietate de prune la alta. Acizii fenolici din pruna galbenă contribuie mai mult la activitatea lor antioxidantă decât flavonoidele. Activitatea antioxidantă a prunelor întunecate este mai probabil asociată cu flavonoide.

Scăderea „colesterolului rău” și riscul de ateroscleroză

Se crede că consumul zilnic de prune scade colesterolul „rău” (LDL) la bărbații cu colesterol ridicat. În prune calorii negative se găsesc în cantități moderate.

Consumul de fructe, în special prune proapsete și prune uscate, poate fi benefic în reducerea riscului de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral.

Calorii prune – Sursă de minerale și oligoelemente

Calorii prune

Pruna este o sursă de potasiu. În organism, potasiul este utilizat pentru a echilibra pH-ul sângelui și pentru a stimula producția de acid clorhidric în stomac, sprijinind astfel digestia. În plus, facilitează contracția mușchilor, inclusiv a inimii și participă la transmiterea impulsurilor nervoase.

Prunele sunt o sursă bună de fier și o sursă de mangan. Manganul acționează ca un cofactor al mai multor enzime care facilitează o duzină de procese metabolice diferite. De asemenea, participă la prevenirea daunelor cauzate de radicalii liberi.

Sursă de vitamina K

Prunele și prunele sunt surse de vitamina K. Vitamina K este necesară pentru producerea proteinelor care joacă un rol în coagularea sângelui (atât în ​​stimularea, cât și în inhibarea coagulării sângelui). De asemenea, participă la formarea oaselor. Pe lângă faptul că se găsește în alimente, vitamina K este produsă de bacteriile găsite în intestin, motiv pentru care vitamina K este rară.

Un cuvânt de la nutriționist despre calorii prune

Pruna are o densitate nutritivă ridicată în minerale și oligoelemente. De asemenea, este ideal pentru lenea intestinală datorită prezenței fibrelor și sorbitolului.

Citește și articolul: Exerciții pentru umeri și spate

Pentru a descoperi mai multă informație utilă pentru tine sau dacă vrei să slăbești, abonează-te la noi pe rețelele de socializare:  YoutubeInstagramFacebook.

Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie să vadă și prietenii tăi!