Blog Fitnessmama.ro

Câte calorii trebuie să consumi pe zi?

Ai putea porni motorul mașinii fără să-l umpli cu combustibil? Imposibil! Relația dintre corpul uman și calorii este aceeași. Ele sunt esențiale pentru corpul nostru, nu am putea trăi fără ele. Cu toate acestea, cuvântul „calorie” este adesea sursa diferitelor prejudecăți, temeri și confuzii! Bănuite de a provoca creșterea în greutate, ele sunt de fapt singura noastră sursă de energie. Dar apoi, ne punem foarte des întrebarea: „Câte calorii trebuie să consumi pe zi?”.

Răspunsul nu poate fi generalizat și trebuie verificat de la caz la caz. Există mulți factori care trebuie luați în considerare, motiv pentru care nevoile de calorii sunt unice pentru toată lumea.

Iată un articol care te va ajuta să-ți estimezi necesarul zilnic de calorii și să înțelegi mai bine cum și de ce organismul folosește aceste calorii.

Ce este o calorie?

Definiție

Caloria este o unitate străveche de energie. A fost folosită în fizică și a corespuns cantității de energie necesară pentru încălzirea unui gram de apă lichidă de la 14,5 la 15,5 ° C.

Acum, caloriile nu mai fac parte din sistemul internațional de unități. Sunt folosite doar în dietă pentru a exprima valoarea energetică a unui aliment. Caloria poate fi convertită în joule, unde 1 calorie = 4.184 jouli.

Deci, 1000 de calorii = 1 kilocalorie, care este abreviat ca kcal. Acesta este ultimul termen care este cel mai frecvent utilizat în domeniul nutriției.

Nu este atât de important câte calorii consumi zilnic deoarece cel mai mult contează calitatea alimentelor.

Valoarea energetică a alimentelor – câte calorii trebuie să consumi pe zi

  • 1 g de lipide oferă 9 kcal
  • 1 g de carbohidrați oferă 4 kcal
  • 1 g de proteine ​​asigură 4 kcal

Reține, de asemenea, că 1 g de alcool oferă 7 kcal, aproape la fel de mult ca grăsimea. Cu toate acestea, alcoolul nu conține substanțe nutritive care pot fi folosite de organism, acestea sunt numite calorii goale.

Pentru a calcula valoarea energetică totală a unui aliment, trebuie să calculezi cantitatea de carbohidrați, grăsimi și proteine ​​din alimentele respective. Să le convertești în calorii și apoi să vezi câte calorii consumi.

Când folosim energia?

Dacă există un lucru de reținut, este că, în timp ce corpul este activ, acesta arde energie! Acest lucru se datorează faptului că organismul folosește energie pentru orice activitate fiziologică:

  • mișcări (activitate zilnică, fizică);
  • activitatea creierului;
  • respiraţie;
  • digestie;
  • bătăile inimii și adaptarea ritmului cardiac;
  • reglarea temperaturii corpului;
  • reînnoirea celulei

Se crede că organismul nu are nevoie de energie noaptea pentru că dormim. Acest lucru este totuși fals! Corpul are nevoie constantă de energie pentru a asigura funcționarea proceselor sale fiziologice. Precum și menținerea funcțiilor sale vitale: inima ta continuă să bată, respirația nu se oprește, digestia este în curs, temperatura corpului ar trebui să fie menținut la 37,5 ° C, etc.

Desigur, consumăm mai puțină energie noaptea decât în ​​timpul efortului fizic, dar o consumăm totuși.

Vei înțelege: corpul uman consumă constant energie! Acesta este motivul pentru care caloriile din alimente sunt esențiale pentru organism și o restricție prea mare de calorii poate încetini foarte mult metabolismul bazal, afectând astfel sănătatea.

Câte calorii trebuie să consumi pe zi?

Câte calorii trebuie să consumi pe zi

Calculează nevoia zilnică de energie.

Necesarul zilnic de energie este cantitatea de energie necesară organismului pentru a funcționa normal și pentru a compensa cheltuielile sale de energie. Această energie poate fi furnizată doar de alimente prin caloriile conținute.

Fiecare persoană are un necesar specific, deoarece depinde de mai multe date specifice fiecăruia: sex, vârstă, greutate, înălțime, activitate fizică și posibilă prezență a patologiei.

Pentru a determina câte calorii trebuie să consumi zilnic ca să slăbești, iată calculul de utilizat:

Necesități energetice zilnice = Metabolism bazal x Nivel de activitate fizică

Câte calorii trebuie să consumi pe zi ca să slăbești, să câștigi sau să menții greutatea?

Când dorești să slăbești încearcă întotdeauna să-ți dați seama câte calorii trebuie să consumi să slăbești în mod ideal. Aceasta este o abordare foarte adecvată, deoarece numărul total de calorii ingerate este legat de greutate. Într-adevăr, aportul de energie va avea un impact asupra acestuia.

Să începem cu pierderea în greutate. Acest lucru este posibil datorită unui deficit caloric simplu, implementat treptat. Pentru a determina câte calorii să consumi ca să slăbești, trebuie mai întâi să calculezi necesitatea energetică zilnică și apoi să scazi de la 200 până la 300 kcal.

Reducerea poate fi făcută în trepte de 50 kcal pe săptămână pentru a nu șoca corpul.

Importanța calității nutriționale

În timp ce caloriile sunt într-adevăr transformate în energie de către organism, nu toate caloriile sunt create egale și nu sunt de aceeași calitate. Pentru a funcționa, organismul și organele sale au nevoie, de asemenea, de substanțe nutritive specifice găsite în diferite categorii de alimente.

Indiferent de nevoile și aportul de calorii, alimentația ta trebuie să fie întotdeauna cât mai variată și echilibrată. Dar și să practici sport regulat!

Citește și articolul: Exerciții pentru slăbirea coapselor fără echipament

Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie să vadă și prietenii tăi!