Blog Fitnessmama.ro

Ce sunt glucidele și cum ne afectează?

Hai să ne amintim de școală și să ne testăm abilitățile și memoria: ce sunt glucidele? Nu, nu suntem aici pentru a-ți da note. Vrem să clarificăm unele chestii care, cu siguranță, îți vor fi de folos în viața de zi cu zi.

Glucidele mai sunt cunoscute și drept carbohidrați. Sunt macronutrienți și au un rol esențial în vederea funcționării corecte a organismului uman. Așadar, dacă am apela la puțină imaginație, am vedea glucidele drept niște acumulatoare, care au rolul de a încărca corpul uman cu energie. Comparativ, așa se întâmplă în cazul smartphonului când bateria se descarcă, iar noi căutăm disperați o sursă de alimentare.

Prin urmare, glucidele asigură circa 50 % din aportul total de energie. Ele se descopun ușor și sunt acceptate de metabolismul nostru fără careva probleme. Tot ele joacă un rol important la menținerea temperaturii corporale, la întreținerea funcțiilor vitale și a eforturilor musculare. Respectiv, motoarele corpului uman – creierul, inima, rinichii, intestinul – toate au nevoie de glucide pentru o bună funcționare! Iar partea bună e că le putem găsi într-o gamă variată de produse – fructe, legume, orez, cereale, semințe, pâine etc. Dar și sub diferite forme – zahăr, fibre, amidon. Tot glucidele participă direct la transportul și metabolizarea hormonilor. Așadar, sunt vitale funcționării celulelor și, în special, au o influență enormă asupra creierului!

glucidele

Cum se clasifică glucidele?

Dacă tot am înțeles ce sunt glucidele, acum să vedem cum se clasifică acestea. Există câteva modalități de a le clasifica. Una din ele ar fi în funcție de clase (ne amintim puțin de lecțiile chimie și biologie):

  • Monozaharide, unde cea mai importantă și cunoscută este glucoza;
  • Oligozaharidele, unde cele mai cunoscute sunt zaharoza și lactoza;
  • Polizaharidele, unde cel mai cunoscut și consumat este amidonul.

O altă clasificare ar fi următoarea:

  • Glucide simple sau glucide rele – de exemplu, zahărul – cresc foarte repede glicemia și, dacă nu sunt consumate rapid, se depozitează sub formă de grăsimi;
  • Glucide complexe sau glucide bune – cuprind 3 sau mai multe zaharuri și se absorb mai greu, fără a crește repede nivelul glicemiei.

Care sunt sursele de glucide?

Foarte multe surse astăzi indică faptul că ar trebui să scoatem din dieta noastră glucidele. O fi corect, poate, dacă ne-am referi la glucidele simple, care, așa cum am discutat mai sus, nu sunt atât de benefice pentru organism. Nu însă și în cazul glucidelor complexe. Acestea ar trebui consumate pentru că se descopun mai greu, mențin indicele glicemic în limitele acceptabile, nu ni se face foame atât de rapid și avem o senzație de sațietate mai îndelungată. Iar acest lucru este un bun factor în lupta noastră cu kg în exces sau în provocarea de a menține greutatea corporală.

Știm deja ce sunt și cum se clasifică glucidele, acum să vedem de unde le luăm. Revenim la clasificarea de mai sus. Glucidele complexe (sau carbohidrații buni) le găsim în: fructe și legume, orz, linte, cereale integrale, orez brun, fasole, năut, pâine integrală, nuci. Pe de altă parte, glucidele simple (sau carbohidrații răi) le avem în: biscuiți și gogoși, băuturi dulci, chipsuri și prăjituri, pâine albă și cereale rafinate, cartofi.

Ce recomandă nutriționiștii?

Așa cum sugerează inclusiv și nutriționistul nostru, este recomandat consumul zilnic de circa 300-600 grame de glucide pentru bărbați și circa 250-500 pentru femei. Cu alte cuvinte, dacă am raporta la calorii, nu ar fi de dorit să se depășească circa 60% din numărul de calorii consumate pe zi.

De ce este important acest echilibru? Pentru că în cazul unui consum mult prea mic de glucide, apar durerile de cap, stările de somnolență și lipsa de motivație, dar și scăderea concentrării și a memoriei. Pe de altă parte, un consum mult prea mare de glucide duce la obezitate, diaree, la afecțiuni alte ficatului, rinichilor și altor organe importante.

Așadar, după câte vedem, glucidele au un efect benefic (dacă sunt consumate corect) asupra multor organe, dar și asupra multor procese din interiorul organismului!

Ceea ce te sfătuim noi este să revizuiești minuțios regimul tău alimentar. Să nu fii categorică și să nu sari în extreme în privința glucidelor. Desigur că îți poți permite niște fursecuri ocazional sau o porție sănătoasă de cartofi trași la tigaie. Secretul este să apelezi la aceste mâncăruri OCAZIONAL, nu în fiecare zi. Tot aici, introdu în alimentația ta mai multe fructe și legume, dar și produse din cereale integrale. Iar ca să meargă totul strună și să te simți minunat, acordă timp și sportului. Acesta va arde grăsimile care se depun, instalând un echilibru în viața ta de zi cu zi!

Ți-a fost util acest articol? Atunci dă-l mai departe ca să-l vadă și alții!