Blog Fitnessmama.ro

Gust de metal în gură: de ce apare și cum îl combați?

Prezența unui gust metalic în gură a dat mari bătăi de cap celor care l-au simțit măcar odată. S-ar părea că nu este ceva ieșit cu totul din comun, însă, pe de altă parte, nu reprezintă o normalitate. Iar dacă încercăm să ne aprofundăm puțin în subiect, vom descoperi că prezența unui gust de metal în cavitatea bucală indică existența anumitor afecțiuni sau patologii care necesită acțiune din partea noastră.

Cu părere de rău, în condițiile pandemiei globale în care ne aflăm astăzi cu toții, este mai dificil să ajungi la o consultație la medic. Dat fiind acest fapt, am încercat să adunăm aici cele mai comune cauze și ce putem întreprinde în cazul existenței unui gust metalic în gură. Vezi în acest articol dacă ne-am descurcat cu sarcina propusă.

gust metal

Ce este și de ce apare câteodată gustul de metal?

Disgeuzie i se zice senzației pe care majoritatea oamenilor o simt, având schimbări la nivel de gust – mai exact apariția unui gust metalic. Ea poate apărea din mai multe cauze, cum ar fi gingivita, în timpul sarcinii sau din cauza anumitor boli, de exemplu Alzheimer sau Parkinson. Dacă lucrezi într-un mediu destul de toxic sau dacă exagerezi în privința unor complexe de vitamine, poți iarăși simți acest gust mai puțin plăcut.

Și dacă de obicei nu ai probleme de sănătate, atunci acest deranj la nivel de cavitate bucală poate fi unul trecător. Dar chiar și în acest caz, consumul alimentelor poate fi îngreunat, iar noi trebuie să acordăm o atenție deosebită faptului ce mâncăm.

Cauzele gustului de metal, de cele mai deseori, sunt:

  1. Boala parodontală. Aceasta apare din cauza că echilibrul florei microbiene este afectat. Se recomandă menținerea unei igiene orale bune, evitarea fumatului, periajul de câteva ori pe zi a dinților, utilizarea aței dentare după fiecare masă și a apei de gură, dar și vizita regulată la medicul stomatolog.
  2. Probleme la nivel de sinusuri. Dat fiind că gustul și mirosul sunt strâns corelate, orice afecțiune la nivel de sinusuri, alergie sau infecție afectează direct și papilele gustative.
  3. Supradozaj de vitamine. Un consum exagerat de vitamine care conțin fier, zinc, cupru, mai ales fără monitorizarea medicului, pot lăsa resturi metalice. Cel mai probabil, organismul nu reușește să proceseze conținutul în întregime al medicamentelor.
  4. Administrarea unor medicamente. Unele antibiotice sau antidepresive au drept efecte secundare modificări la nivel de gust.
  5. Probleme de indigestie. Gustul de metal poate apărea și în urma balonării, arsurilor de stomac și refluxului.
  6. Diferite intoxicații. Prin expunerea la metale precum mercurul, organismul nostru trece prin intoxicații puternice, una din consecințe fiind aceeași senzație neplacută din gură.
  7. Sarcina. Din cauza schimbărilor hormonale din corpul femeii, sunt afectate și papilele gustative. Se manifestă mai ales în primul trimestru și se poate reflecta și în apariția unor pofte inexplicabile.
  8. Diferite etape din viața femeilor. În timpul menstruației sau când se instalează menopauza, corpul femeii suferă anumite modificări care se pot solda și cu schimbări la nivel de gust. Aceste etape, dar și sarcina, pot indica și anemia, adică lipsa de fier în organism.
  9. Insuficiența renală. Apare de obicei în cazul persoanelor care suferă de diabet, boli ale rinichilor, hipertensiune arterială.
  10. Demența. Se explică apariția gustului metalic prin faptul că sunt afectate celulele creierului, care sunt responsabile de arome, gusturi și perceperea informației.
  11. Tratamente în lupta cu cancerul. Gustul se modifică și din cauza radioterapiei și chimioterapiei.

Ce alte cauze sunt asociate cu prezența unui gust de metal?

Pe lângă cele expuse mai sus, mai există și alte situații când poți simți un gust schimbat. De exemplu, îl poți simți când consumi des apă minerală cu un conținut ridicat de fier sau apă de la robinet care trece prin țevi ruginite. O altă cauză ar fi prezența unor implanturi sau proteze în gură care, la interacțiunea cu anumite produse și băuturi, vor crea un gust de metal. Iar dacă porți piercing în limbă sau buze, fii sigură că vei simți acest gust nu o singură dată.

Ce soluții există împotriva gustului de metal în gură?

În general, este foarte ușor de a combate acest gust odată ce știm cauzele apariției lui. Cu toate acestea, cele mai recomandate lucruri în minimizarea sau combaterea acestuia sunt următoarele:

  1. Consumă alimente acide, de exemplu lămâia sau sucul de lămâie; murăturile.
  2. Menține igiena cavității bucale. Spală dinții regulat, clătește gura cu soluție dentară sau cu apă salină, pentru a neutraliza ph-ul.
  3. Respectă o dietă echilibrată. Acordă o atenție mai deosebită alimentelor care conțin fier.
  4. Nu administra medicamente fără indicația medicului și fii atentă la efectele secundare care pot surveni.
  5. Optează pentru apă plată îmbuteliată în locul celei de la robinet.
  6. Mergi regulat la stomatolog și nu permite apariția sau agravarea stomatitei, gingivitei.
  7. Evită să porți permanent o sumedenie de bijuterii metalice.
  8. Bea zilnic suficientă apă.
  9. Nu fuma și nu consuma alcool.
  10. Evită să prepari alimentele sau să le servești în vase de aluminiu.
  11. Evită consumul alimentelor afumate și foarte condimentate.

Multă sănătate îți dorim, ai grijă de tine și fii atentă la semnalele pe care ți le transmite corpul, chiar dacă e vorba doar de unele modificări la nivel de gust!

Iar dacă ți-a plăcut articolul, distribuie să-l vadă și prietenii tăi!