Blog Fitnessmama.ro

Mazăre calorii și valoarea nutrițională

Astăzi discutăm despre mazăre calorii și valoarea sa nutrițională. Deși aparține familiei de leguminoase, mazărea verde proaspătă este o sămânță imatură care se mănâncă ca legumă. În cereale sau snap, mazărea proaspătă conține o mare varietate de vitamine și minerale. Datorită formei sale rotunde și a culorii sale destul de verde, mazărea permite crearea unor rețete pe cât de colorate, pe atât de delicioase.

Caracteristicile mazărei

  • Putere antioxidanta;
  • Sursă bună de proteine ​​vegetale;
  • Bogată în fibre alimentare;
  • Efect de sațietate;
  • Promovează tranzitul intestinal

Mazăre calorii și valorile nutriționale

Dintre nutrientii continuti in cantitate buna in mazare, putem mentiona urmatoarele:

Vitamina C. Mazărea fiartă este o sursă excelentă de vitamina C. Rolul vitaminei C în organism depășește proprietățile sale antioxidante; contribuie, de asemenea, la sănătatea oaselor, cartilajelor, dinților și gingiilor. In plus, protejeaza impotriva infectiilor, favorizeaza absorbtia fierului din plante si accelereaza vindecarea;

Vitamina K. Mazarea cruda este o sursa excelenta de vitamina K. Vitamina K este necesară pentru sinteza (fabricarea) proteinelor care ajută la coagularea sângelui (atât stimulează, cât și inhibă coagularea sângelui). De asemenea, joacă un rol în formarea oaselor. Pe lângă faptul că se găsește în alimente, vitamina K este produsă de bacteriile din intestin, motiv pentru care vitamina K este rară;

Fier. Mazărea fiartă este o sursă bună de fier. Fiecare celulă a corpului conține fier. Acest mineral este esențial pentru transportul oxigenului și formarea globulelor roșii în sânge. De asemenea, joacă un rol în producerea de noi celule, hormoni și neurotransmițători (mesageri în impulsurile nervoase). Trebuie remarcat faptul că fierul din alimentele de origine vegetală este mai puțin bine absorbit de organism decât fierul din alimentele de origine animală. Cu toate acestea, absorbția fierului din plante este îmbunătățită atunci când este consumată cu anumiți nutrienți, precum vitamina C;

Despre calorii mazăre vei afla mai multe în continuare.

Mazăre calorii: verde, fiartă

Mai calorică decât majoritatea legumelor (68 de calorii la 100 de grame), mazărea este totuși o modalitate excelentă de a-ți stabiliza greutatea, fiind „întârziată”. Acest aport de calorii se explică parțial prin prezența unei cantități mari de carbohidrați, care sunt în principal amidon și fibre. Amidonul este un carbohidrat complex cu un indice glicemic scăzut: un zahăr lent.

Calorii mazăre fiartă: 71 de calorii

100 de grame din acest aliment reprezintă o valoare energetică de 71 de kilocalorii. În medie, produsele din categoria legume oferă o valoare energetică echivalentă cu 35 de kilocalorii.

Beneficiile mazărei

Mazăre calorii

Mai multe studii epidemiologice au aratat ca un consum mare de legume si fructe scade riscul de boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer si alte boli cronice. Au fost propuse câteva mecanisme de acțiune pentru a explica aceste efecte protectoare; prezența antioxidanților în legume și fructe poate juca un rol.

Putere antioxidantă

Antioxidanții sunt compuși care protejează celulele din organism de daunele cauzate de radicalii liberi. Acestea sunt molecule foarte reactive despre care se crede că sunt implicate în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer și a altor boli legate de îmbătrânire. Mazarea verde contine o cantitate buna de luteina si zeaxantina, doi compusi antioxidanti din familia carotenoidelor.

În plus, un studiu la oameni a arătat că luteina din mazărea verde este mai biodisponibilă (mai bine absorbită de organism) decât cea a altor legume precum spanacul. Luteina și zeaxantina se acumulează în macula și retina ochiului, protejându-l de stresul oxidativ care poate provoca leziuni. De fapt, datele dintr-o trecere în revistă a literaturii științifice indică faptul că un aport regulat de luteină și zeaxantină este asociat cu un risc mai scăzut de degenerescență maculară și cataractă, două boli ale ochiului. De asemenea, începe să se sugereze că acești compuși ar putea ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer, în special cancerele de sân și pulmonar, și ar putea ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Un cuvânt de la nutriționist

Mazarea verde poate fi consumată crudă când este foarte proaspetă si foarte fragedă. Adaug-o într-o salată sau într-o supă sau pune-o pe un platou cu diverse legume însoțite de diferite sosuri pentru a le transforma în dips. De exemplu dacă ai găti mazăre cu pui calorii deja desigur că vor fiu mai nulte în farfuria ta.

TE INTERESEAZĂ SPORTUL? ATUNCI CITEȘTE ȘI ACEST ARTICOL:

Ciocolată neagră calorii

Pentru a fi la curent cu toate sfaturile noastre și dacă VREI SĂ SLĂBEȘTI, urmărește-ne pe pagina noastră de Facebook, contul de Instagram și Youtube și nu uita să te abonezi la ele.

Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie să vadă și prietenii tăi!