Blog Fitnessmama.ro

Somon calorii – acest pește apreciat de toți

Somon calorii…mmm, acest gust! Somonul este un pește roz-portocaliu care aparține familiei salmonidelor. Este adesea apreciat de copii și este foarte ușor de gătit, atât crud, cât și gătit. Se găsește în mod regulat pe mesele de sărbătoare sub forma sa afumată.

Caracteristicile somonului

  • Bogat in proteine;
  • Sursa de omega-3;
  • Sursa de vitamina D;
  • Sursa de vitamine din grupa B;
  • Sursă de magneziu și fier.

Somon calorii și valorile nutriționale

Somonul este moderat caloric cu 194 Cal/100 g, în principal datorită conținutului său ridicat de grăsimi. Este un furnizor foarte bun de proteine ​​animale și vitamina D.

La fel de simplu poți calcula câte calorii somon are orice cantitate pe care vrei să o gătești sau să mănânci.

Dacă să vornim despre calorii somon la grătar atunci să știi că acest proces de coacere îi oferă peștelui proprietăți mai sănătoase și mai puțin calorice deoarece nu necesită ulei, așa cum este în cazul prăjitului.

Beneficiile somonului: de ce să-l mănânci?

Consumul de somon ar trebui favorizat, având în vedere numeroasele sale beneficii nutriționale.

Risc cardiovascular scăzut

Somonul este considerat un pește gras, deși conținutul său de lipide (grași) variază semnificativ în funcție de specie. Există acum unanimitate în rândul cercetătorilor cu privire la impactul consumului de pește gras asupra reducerii riscului de boli cardiovasculare și a mortalității bolilor coronariene. Studiile au arătat, de asemenea, că persoanele care au mâncat mai mult pește au suferit mai puțină depresie și au un risc mai mic de a dezvolta boala Alzheimer. Alte studii au arătat o legătură benefică între consumul de pește gras și scăderea incidenței artritei. Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă ca adulții sănătoși să consume cel puțin două mese de pește pe săptămână (în mare parte pește gras) pentru a beneficia de efectele lor asupra sănătății.

Foarte bogat in proteine

Peștele în general este o sursă excelentă de proteine. Proteinele sunt folosite pentru a forma enzime digestive și hormoni, precum și pentru a construi, repara și menține țesuturile, cum ar fi pielea, mușchii și oasele. În plus, mai multe studii pe animale au arătat că consumul de proteine ​​din pește, în acest caz proteine ​​de cod, îmbunătățește sensibilitatea la insulină și crește absorbția de glucoză de către organism.

Sursă naturală de vitamina D

Somonul atlantic de crescătorie și somonul chum conservat sunt surse excelente de vitamina D. Vitamina D este implicată îndeaproape în oasele și dinții sănătoși, făcând disponibile în sânge calciul și fosforul, între altele pentru creșterea structurii osoase.

De asemenea, este asociat cu prevenirea anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul colorectal și cancerul de sân. Aceasta vitamina ar proteja inima prin prevenirea calcifierii vaselor si intarirea arterelor, ar interveni in secretia de insulina si rezistenta la insulina la nivelul diabetului de tip 1 si 2, s-ar implica in bolile auto, sistemele imunitare cum ar fi scleroza multiplă, artrita reumatoidă și boala Crohn. În cele din urmă, se crede că stimulează sistemul imunitar prin reducerea incidenței gripei și a infecțiilor respiratorii.

Sursa de vitamina E

Somonul conservat este o sursă de vitamina E, sub formă de alfa-tocoferol. Un antioxidant major, vitamina E protejează membrana care înconjoară celulele corpului, în special celulele roșii din sânge și celulele albe (celule ale sistemului imunitar).

Somon calorii – rezervor de minerale

Conservele de somon sunt o sursă bună de calciu. Calciul este de departe cel mai abundent mineral din organism. Este depozitat în principal în oase, din care este parte integrantă. Ajută la formarea oaselor și a dinților și ajută la menținerea sănătății acestora. De asemenea, calciul joacă un rol esențial în coagularea sângelui, menținând tensiunea arterială și contracția musculară (inclusiv inima).

Somonul chum conservat și somonul Atlantic de crescătorie sunt surse excelente de fosfor. Fosforul este al doilea cel mai abundent mineral din organism, după calciu. Joacă un rol vital în construirea și menținerea oaselor și dinților sănătoși. În plus, participă printre altele la creșterea și regenerarea țesuturilor și ajută la menținerea pH-ului normal al sângelui. În cele din urmă, fosforul este unul dintre elementele de bază ale membranelor celulare.

Un cuvânt de la nutriționist despre somon calorii

Somonul este un pește gras, dar acesta nu este un motiv pentru a-i limita consumul. Într-adevăr, conține acizi grași omega-3 esențiali pentru construcția creierului și a arterelor.

Dacă ți-am făcut poftă de somon grătar calorii atunci nimic nu te poate opri, deoarece poți mânca pește chiar și atunci când ești la regim. Există o sumedenie de meniuri sănătoase cu somon.

TE INTERESEAZĂ SPORTUL? ATUNCI CITEȘTE ȘI ACEST ARTICOL:

Portocala calorii – fruct bogat în vitamina C

Pentru a fi la curent cu toate sfaturile noastre și dacă VREI SĂ SLĂBEȘTI, urmărește-ne pe pagina noastră de Facebook, contul de Instagram și Youtube și nu uita să te abonezi la ele.

Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie să vadă și prietenii tăi!